kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ayten Hanım'ın kızlık soyadı davası başladı
Ayten Hanım'ın kızlık soyadı davası başladı

İzmirli avukat Ayten Tekeli'nin kızlık soyadını taşıyabilmek için AİHM'de açtığı davanın ilk duruşması 'olumlu' geçti. Tekeli, "Kadın soyadına kendisi karar vermeli" diye savunma yaptı.

İzmir Barosu avukatlarından Ayten Tekeli, kızlık soyadını kullanmak için açtığı ve Türkiye'de tüm yargı yolları tükenince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar götürdüğü dava Strasburg'da başladı. Türkiye için ilk niteliği taşıyan ve benzer davalara emsal teşkil edecek davanın ilk duruşmasına Avukat Tekeli, hem mağdur sıfatıyla katıldı, hem de avukat olarak kendisini savundu. AİHM konuya ilişkin kararını yaklaşık 5 ay sonra verecek. Ayten Tekeli duruşmadan sonra SABAH'ın sorularını yanıtlarken, 1,5 saat süren duruşmanın çok olumlu geçtiğini, 45 dakika süren bir savunma yaparak kızlık soyadını neden kullanmak istediğini, yasaların kadınlar yönünden eşitsiz olduğunu anlattığını söyledi. Avukat Tekeli, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki savunmasını kadının soyadının özel yaşantısıyla ilgili olduğu ve özel hayata müdahale edilmemesi gerektiği tezi üzerine kurduğunu belirterek şu görüşleri savundu:

KADINLAR DESTEKLİYOR
"Türkiye'de birçok kadının evlendikten sonra kendi rızası dışında soyadı değiştirilmektedir. Oysa erkeklerin soyadları evlendikten sonra değişmemektedir. Burada kadın yönünden özel hayata müdahale ve cinsiyet ayrımı söz konusudur. Ben 13 yıllık evlilik ve avukatlık hayatım boyunca hep eşimin soyadını taşıdım. Oysa Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili maddelerine göre bu aykırı bir durumdur. Kadınlar iş, günlük yaşantı ve kişilik haklarında maddi ve manevi büyük mağduriyet yaşamaktadır. Biz bu davayı açtıktan sonra Türkiye'de akademik kariyer yapmış birçok kadından destek gördük. Kendini eğitmiş bütün kadınlar bu konudan şikayetçidir. Buradaki talebimiz soyadı konusunda yapılan müdahalenin önlenmesidir."

'DAYATMAYA KARŞIYIZ'
Kadınların evlendikten sonra aile soyadını mı, yoksa kocasının soyadını mı taşıyacağına kendilerinin karar vermesi gerektiğini, devletin buna müdahalesi olmaması gerektiğini savunan Avukat Ayten Tekeli, şöyle devam etti: "Yasalardan kaynaklanan bir dayatmayla 'illa ki kocanın soyadını taşıyacaksın' durumuna karşıyız. Nüfus kayıtlarında karışıklık doğabileceği gerekçesi ise yersizdir. Bu sorun tamamen idarenin çözmesi gereken bir durumdur ve çözülür. Değişimden ve yenilenmeden yana olan kadınlar olarak bizler değişmek ve yenilenmek istiyoruz." Duruşmadan sonra da bir açıklama yapan Avukat Tekeli "İsteğim dışında soyadımın değişmesini kabul edemediğimi söyledim. Benim açımdan duruşma olumlu geçti. AİHM sanıyorum yaklaşık 5-6 ay sonra kararını açıklayacaktır. Umutluyum" dedi. İzmir Barosu avukatlarından Ayten Tekeli, kızlık soyadını kullanmak için açtığı ve Türkiye'de tüm yargı yolları tükenince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar götürdüğü dava Strasburg'da başladı. Türkiye için ilk niteliği taşıyan ve benzer davalara emsal teşkil edecek davanın ilk duruşmasına Avukat Tekeli, hem mağdur sıfatıyla katıldı, hem de avukat olarak kendisini savundu. AİHM konuya ilişkin kararını yaklaşık 5 ay sonra verecek. Ayten Tekeli duruşmadan sonra SABAH'ın sorularını yanıtlarken, 1,5 saat süren duruşmanın çok olumlu geçtiğini, 45 dakika süren bir savunma yaparak kızlık soyadını neden kullanmak istediğini, yasaların kadınlar yönünden eşitsiz olduğunu anlattığını söyledi. Avukat Tekeli, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki savunmasını kadının soyadının özel yaşantısıyla ilgili olduğu ve özel hayata müdahale edilmemesi gerektiği tezi üzerine kurduğunu belirterek şu görüşleri savundu: Umutluyum" dedi.

Ali EYCE

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 İçmeyenler için şaraptan hap yapıldı
 Hastaneyi yaşama döndüren başhekim
 Doktor olmayı hayal ederdim
 'Burçin intihar etti'
 Kilolarınızı yolda bırakın
 'Metabolife 356' kalp krizi riskini artırıyor
 Bir gram tarçın 'şeker'i önlüyor
 ÖSYM'den kaybettiği 1 yılın bedelini istiyor
 Erzurumlu 'manken sekreter' mahkeme kararıyla dönüyor
 Eşini uyuşturucu için öldürmüş
 Cesedini buldu
 Kaldırımı Paylaşamadılar
 2 bin yıllık madalyonu Amerika'ya kaçırdılar
 Aort damarı yırtılan üniversiteli Eren okul yolunda öldü
ERDAL ŞAFAK
Zırhları delelim
Eskiler "Şuyuu vukuundan beter"...
AHMET HAKAN COŞKUN
CHP defterini kapattım çünkü...
* BİR: Artık...
MEHMET BARLAS
Gazeteci, patronun her işini bilir mi?
Önceki gün,...
ALİ KIRCA
Altı kişi yeter!
Önceki gün bu köşede yer alan yazının...
EMRE AKÖZ
Birol Güven'e tavsiyeler
Çocuklar Duymasın dizisinden de...
Hoca böyle yaparsa
Hoca böyle yaparsa
Ayak tenisi maçı sonrası keyifle otele dönerken laf atılması üzerine...
Antalya'nın havası Beşiktaş'a yaramadı:1-2
Antalya'nın havası Beşiktaş'a yaramadı:1-2
Siyah-beyazlı ekip dün geldiği Antalya'da akşam Feyenoord ile...
İğneli koltuklar
İğneli koltuklar
Çarşamba, saat 12.45... Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın odasına...
İncirlik tartışılırken Esenboğa kullanıldı
İncirlik tartışılırken Esenboğa kullanıldı
ABD askerlerinin rotasyonu için İncirlik'in kullanılması...
'Gürültü'ye getirip kaçmışlar
'Gürültü'ye getirip kaçmışlar
Antalya'daki firarilerin kenti birbirine katan fırtınadan...
110 trilyon sizi bekliyor
Trafik kazası geçiren vatandaşların tedavi masrafları ile ölüm...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.