kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İkinci turizm hamlesi: Hedef 30 milyon turist
İkinci turizm hamlesi: Hedef 30 milyon turist

Başbakan Erdoğan, yeni bir turizm hamlesi başlattıklarını açıkladı. 2010 yılına kadar toplam 30 milyon turist ve 30 milyar dolar gelir hedefleniyor.

BAŞBAKAN Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ile Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda dün düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin 2010 turizm vizyonu ve 2. hamle dönemine ilişkin hükümetin turizm politika ve hedeflerini" açıkladı. Başbakan Erdoğan, 2004-2006, 2006-2010 dönemleri için hazırlanan program ve projeleri dile getireceğini belirterek, bunların özünde vizyon kavramının saklı olduğunu söyledi. Erdoğan, turizmi sadece ekonomik bir olgu olarak görmediklerini kaydederek şöyle dedi: "Bizim turizm vizyonumuzun temelinde ülkemizi, kültürümüzü ve insanımızı kendi doğallığı, gerçekliği ve güzelliği içinde ortaya koyma düşüncesi vardır. Türkiye'nin muhteşem kültürel çeşitlilik ve zenginliğinin öne çıkarılmasını, 2010 turizm vizyonumuzun bir numaraları önceliği saydık."

İKİNCİ HAMLE DÖNEMİ
Erdoğan, Türk turizminin rahmetli Turgut Özal ile çıktığı yolda önemli ilerlemeler kaydettiğini, ancak "1. hamle dönemi" denilebilecek bu evreden sonra "2. hamle dönemini" başlatmanın zamanının geldiğini vurguladı. Erdoğan, Türkiye tarihine "2. turizm hamlesi" olarak geçeceğine inandığı projeleri 2004-2006 ve 2006-2010 yıllarını içine alan 2 aşamalı bir süreç içerisinde gerçekleştireceklerini belirterek, 2010 yılı itibariyle turizmin şu hedefleri gerçekleştireceğini anlattı: "Toplam yabancı ziyaretçi sayısı 30 milyon turiste ulaşacaktır. Toplam gelir 30 milyar dolar olarak gerçekleşecektir. Türkiye'nin kurulu, nitelikli yatak kapasitesi 1 milyonun üzerine taşınacaktır. 7 yılda en az 25 milyar dolarlık yeni yatırımın gerçekleşeceğini öngörebiliriz." Erdoğan, turizm sektörünün doğrudan unsurları sayılan konaklama, ulaştırma, yeme-içme, eğlence, rehberlik ve benzeri alanlarda istihdam edilen insan sayısının 3 milyona ulaşacağını söyledi. Erdoğan, projenin ilk aşamasını oluşturan 2004-2006 hedeflerini ise 20 milyon turist ve 18 milyar dolar gelir olarak belirledi.

SİVİL HAVACILIK GELİŞTİRİLECEK
Erdoğan'ın açıkladığı "2. Turizm hamlesinde" yeralan diğer projeler ana başlıkları ile şu şekilde:

* Deniz-kum-güneşin yanısıra, golf, kayak, binicilik, futbol ve daha pekçok turizm dinamiğini barındıran yatırımlarla ilgili projeler geliştirilecek.

* Termal kaynakların yanı sıra sağlık ve güzellik alanında rakipsiz bir ürün zenginliğini ortaya çıkarılacak. Anadolu içlerine ve tüm ülke sathına ulaştıracak kapsamlı projeler hazırlanacak.

* Sivil havacılığa önem verilecek.

YENİ TURİZM ÇEVRELERİ
Erdoğan'ın yaptığı açıklamalara göre, yeni dönem içerisinde, yeni turizm çevreleri de oluşturulacak. Bu çerçevede yapılması düşünülen projeleri ise Erdoğan şöyle sıraladı:

* Tarsus Turizm Bölgesi ve Dalaman Turizm Kenti projesi.

* Kapadokya ve GAP başta olmak üzere Diyarbakır, Batman, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin ve çevresi, entegre bir destinasyon geliştirme vizyonu içinde bu yıl başlatılacak kültür ağırlıklı projelerle, yeni bir anlayışa kavuşturulacak.

* Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu'da kış, yayla ve kültür turizmiyle ilgili hazırlanan pekçok proje hayata geçirilecek.

* Antalya'ya özel projeler.

Önce İstanbul

ERDOĞAN, kendileri için en önemli ve öncelikle projenin, İstanbul projeleri olduğunu belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken çeşitli projeler geliştirmelerine karşın, Ankara'ya seslerini duyuramadıklarını, ancak şimdi bu projelerini gerçekleştirecek fırsatların ellerinde olduğunu vurgulayan Erdoğan şunları söyledi: "İstanbul'da en önemli ve öncelikli işimiz, tarihi yarımadanın kurtarılması, korunması ve yeniden İstanbullular'a, Türkiye'ye ve insanlığa kazandırılmasıdır." Başbakan Erdoğan, Haliç, Beyoğlu, Süleymaniye, Zeyrek, Fener ve Balat'ın da bu projelerin en önemli parçaları olduğunu kaydetti.

Bülent ERGÜN-Ercan SARIKAYA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 İlk hedef 1 Mayıs'a kadar Annan çözümü
 Gül, Washington ve Tahran arasında arabuluculuk önerdi
 İşadamlarına çağrı
 Sümeyye ABD'ye gitti
 MHP'nin adayı Meral Akşener
 Müsteşarı görevinden al'
 Erdoğan: Beklediğimiz buydu, hedefimiz ortak
MEHMET BARLAS
Herkesin yatağının altında bekleyen bir timsah...
YAVUZ DONAT
Sakıp Sabancı Hükümete ne dedi?'
Birkaç gün önceydi...
 atv 19.00
"atv Ana Haber Bülteni"
 atv 19.45
"Spor Haberleri"
 Show TV 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Show TV 20.15
"Spor"
 Star 19.30
"Ana Haber"
 Star 20.10
"Spor"
Talih kuşu zengini hızlı yaşadı, battı
Sokaklarda fıstık satarken, çeyrek biletine Milli Piyango'nun 6...
Poliste çok büyük bir değişim var
Polis Akademisi'nin ilk sivil ve kadın dekanı Prof. Dr. Tülin İçli...
Pınar'ın zevki tartışılıyor...
Pınar'ın zevki tartışılıyor...
Pınar Altuğ, sevgilisi Tony Teodoridis ile çok mutlu. Aşıklar...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.