kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

AB'cilerin kralı Denktaş

Ertuğrul Özkök'ün önceki gün "milli sır"rımızı "aleni hale" getirme iddiasıyla kaleme aldığı yazı ilginç.. Hürriyet yazarı "bazı çevreler"in yaptığı hesabı şöyle açıklıyor: ''Gelecek yıl sonunda Avrupa Birliği bize tarih vermezse bu defter bir daha açılmamak üzere kapanır. O zaman içeride birbirimizle baş başa kalırız. İnsan hakları vs. gibi konular rafa kaldırılır ve nihai bir hesaplaşma olur.'' Yazara göre, ''Şu Avrupa defteri bir kapansın, biz size gösteririz'' sloganı da "sessiz bir çığlık" gibi kulaklarımızı tırmalar hale gelmiş.. Özkök'ün bu iddiasında ne kadar haklı veya ne kadar haksız olduğundan çok, samimi bir yazı mı yazdığını, yoksa taktik bir çalışma mı yaptığını keşfedebilmeyi arzu ederdim. Ne var ki, hiç kimsenin kalbinde olanı bilemeyeceğim için iddianın içeriğini tartışmak durumundayım. Önce Özkök'ün kısmen haklı olduğu noktaya bakmalı: Türkiye'nin AB üyesi olmasını istemeyen "bazı çevreler" kesinlikle vardır. Ayrıca yürekten istemediği halde AB üyeliğini benimser görünen bazı "zevat" da mevcuttur. Ancak bu iki artı, tam doğru etmez. Çünkü ortada milli devlet bulunmadığı için söz konusu hesaplaşma hazırlığı varsa bile bunu "milli sır" saymak mantık dışıdır. Milli devlet olsa, Helen tarafındaki gibi, stratejik meselede medyanın da genel çizgi itibariyle sahiplendiği ortak bir tez etrafında bütün resmi yapı ve kurumlar uzlaşmış bulunurdu..

***

Şimdi ben de, taktik olarak değil samimiyetle bir iddia ortaya koyuyorum: Denktaş bile, gerçekte Özkök'ten daha etkin bir AB yanlısıdır. Matematik ispatı da, kimselerin duymak istemediği bir Denktaş önerisidir: "Annan Planı'nı hemen imzalayalım ama uygulanmasına Türkiye'nin AB üyesi olmasından sonra başlayalım!" Bu önerinin AB üyeliğimiz için yol kesici mi, yoksa yol açıcı mı olduğunu tartışmak, aslında akıllara ziyan bir angaryadır. Ancak, yine de kendimizi "şeytanın avukatı" yerine koyup öneriyi sorgulayalım: Denktaş'ın bu öneriyle Türkiye'nin AB yolunu kesmeye çalıştığına hükmedebilmek için nasıl bir yorum yapabiliriz? Sorunun tek mantıklı cevabı -ikincisi varsa baş tacı etmeye hazırım- şudur: "Denktaş, olmayacak bir şart koşarak işi yokuşa sürüyor.." Doğru, olmayacak bir şart! Çünkü AB Türkiye'yi üyeliğe alma taahhüdüne girmez! Hadi diyelim ki, Denktaş bunu bilerek şart koştuğu için, yine de Türkiye'nin AB yolunu kesmek isteyenlerin başrole çıkardığı bir takozdur! Öyleyse ona ve arkasındakilere lanet okumaya devam edelim! O zaman, azıcık fikir namusumuz varsa "AB'nin niye Türkiye'ye üyelik taahhüdünde bulunamayacağı" tezini de sorgulamamız gerekmez mi? Bu durum, Denktaş ve arkasındakileri tartışmasız biçimde derenin aşağısındaki kuzu, AB'yi de yukarıdaki kurt yapmaz mı?

***

Turnusol öneri

Eskilerin bedahat dediği bu balçıkla sıvanmaz gerçek karşısında AB'nin dürüst ve mantıklı bir itirazı olması mümkün müdür? Onun için Türk tarafının çözüm isteğine bundan daha keskin kanıt düşünülemez: - Tamam, ille de Annan Planı diyorsanız, hemen imzalayalım ama uygulanması Türkiye'nin tam üyeliğinden sonraya kalsın! - Hayır, asla! - Neden? Bu can alıcı soruya AB'nin kalbinden verilecek cevap tektir: - Efendim o zaman çok geç olur.. Çünkü Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili şartları ne zaman tam olarak yerine getireceği, uygulamada başarının ne zaman gerçekleşeceği, en önemlisi de bizi ne zaman ikna edeceğiniz meçhul.. Önce siz imza atın, sonrasına bakarız.. İnsaf ehli çok iyi biliyor ki, Türkiye bütün gücüyle bu öneride direnecek olsa AB'nin söyleyebileceği başka hiçbir şey yoktur! O zaman da "Ver üyeliği al Kıbrıs'ı" der, oturursun! Ne Annan Planı'nı, dolayısıyla ne BM'yi, ne ABD'yi, ne de AB'yi reddetmiş olursun! - Hayır olmaz, önce Kıbrıs'ı ver.. Öyleyse karar zamanıdır: Üyeliği taahhüde bağlayacak bir öneride bulunan Denktaş mı daha sıkı bir AB yanlısı sayılır, yoksa, -28 Şubat sürecinde kendisinin de desteklediği- "bazı çevreler"in iktidarsız direncini Avrupa'daki güçlü Türkiye karşıtlığı ile aynı kefeye koyup, olmayan milli devletin "milli sır"rı ilan eden Özkök mü? İnsafa bile gerek yok, düz mantığın cevabına razıyım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çağdaş 'Teslis' ve yılbaşı   / 01-01-2004
 Ya Ankara'da tarihin başı?   / 29-12-2003
 Erdoğan'ın rakipsizliğine dair   / 27-12-2003
 Kırmızı pasaport silgisi   / 26-12-2003
 AB'cilerin kralı Denktaş   / 25-12-2003
 Öyleyse yıkıl Denktaş   / 22-12-2003
 Türbanın Kaide bağlantısı   / 20-12-2003
 Dini simge'yi kim belirler?   / 19-12-2003
 Kıbrıs ninnileri   / 18-12-2003
 Manda duygusuna hoşgörü   / 15-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Dolardaki düşüşten korkmalı mı?
Avrupa yeni yıla...
MEHMET BARLAS
Cumhuriyet Muhafızları gibi olmaya özenilir mi...
ÖMER ÇELİK
Kendisi kalmak, dünyalı olmak...
2003 yılı, Türkiye...
EMRE AKÖZ
İçinden öküz geçen aşk şarkısı
KALAN Müzik yine yaptı...
SAVAŞ AY
Onur Air'den açıklama bekliyorum
Bir okur mektubu geldi.
EN İYİ BREZİLYALI
EN İYİ BREZİLYALI
SABAH'a konuşan İngiliz gazeteci Bellos, "Brezilya'nın en ünlü futbol...
F.bahçe Günlüğü
F.bahçe Günlüğü
Daum terletecek
TATİLİNİ Almanya'da geçiren...
'Ordu ile aramıza kimse giremez'
'Ordu ile aramıza kimse giremez'
Erdoğan, Kutlu'yu disiplin kuruluna gönderdiklerini hatırlatarak...
Kutlu: Demokratik süreç işliyor
Kutlu: Demokratik süreç işliyor
ATATÜRK'ÜN Meclis'teki mareşal üniformalı resminin...
Milli Piyango dokuz trilyoner yarattı
Milli Piyango dokuz trilyoner yarattı
Yılbaşı gecesi saat 00.00'ı vurduğu anda önce yeni yıl kutlandı...
Polis, Uzanlar'ın sırdaşı Meltem İşgörür'ü arıyor
Polis, Uzanlar'ın sırdaşı Meltem İşgörür'ü arıyor
YAPIMCI Erol Köse'nin vurulmasıyla ilgili Şişli Cumhuriyet...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.