kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ahmet Hakan Coskun @ SABAH
 

İki yazarın coşkusu

Bugünlerde Mine Kırıkkanat ve Özdemir İnce'ye o kadar gıpta ediyorum ki anlatamam. Hayır, hayır! Gıpta etmiyorum.. Hadi itiraf edeyim: Her ikisini de açıkça kıskanıyorum.. Nasıl kıskanmayayım? Öyle bir konu yakaladılar ki, enerjileri arttı, yaşama sevincine gark oldular, hayatları anlam kazandı.. Birer mutluluk abidesi gibi yükseliyorlar köşelerinde.. Tatlı bir heyecan, sevinçli bir telaş içindeler.. Bu, insanın üzerine üzerine gelen mutluluk hali karşısında, kıskançlıktan çatlayan bendeniz, aynı zamanda kendimi bir zavallı gibi hissediyorum.. Onlar, artan enerjileriyle zaferlerini haykırırken, ben köşeme çekiliyor, içime kapanıyorum.. Mutlulukları mutsuzluğumu arttırıyor.

***


Fransa'da türbanın yasaklanması girişimi.. Her iki yazarımızın coşkun bir ırmak gibi taşmasının nedeni bu.. Fransa gibi laikliğin beşiği bir ülke türbanı yasaklıyorsa, laikliği Fransa'dan almış Türkiye'de türbanın yasaklanmasının tartışılır bir yanı kalmıyormuş.. Beş milyonluk Müslüman nüfusa sahip Fransa bile "rejime yönelen tehlike"yi görmüş de, nüfusunun çoğu Müslüman olan Türkiye'deki türban yanlıları hala aymazlık içindeymiş.. Uygarlık öyle bir şeymiş ki, adama "Eller yukarı! Ben uygarlığım! Hadi teslim ol! Ya uygar olup mutluluğu tadacaksın ya da seni öldürürüm" diyebilirmiş.. Böylece Fransız gettolarını kirleten o beş milyonluk sefil kitle, zorla adam edilecekmiş.. Bir kadın, kendi isteğiyle başını örtüp ikinci sınıf olmaya razı mı? Tabi ki uygarlık buna razı olamaz, olaya müdahale eder ve o aymaz kadını silah zoruyla eşit kılarmış.. Mine Kırıkkanat'ın söyledikleri bunlar.. Bir dönem epey havalı o Fransız soyadıyla herkesi Avrupai bir etki altında bırakan, ardından acılı arabesk kıvamında "Kırıkkanat" soyadıyla karşımıza çıkan Mine Hanım, yeni soyadına uygun bir tarzda "Ya benimsin, ya toprağın" diye, etekleri zil çalarak feryat ediyor.. Kıskanmayıp da ne yapayım.. Ben ki bu yaşıma kadar böylesi bir heyecana kapılmamışım.. En mutlu olduğum anda bile, o kahrolası "kontrolünü kaybetme!" kaygısıyla kendimi dengelemeye çalışmışım.. Tabi ki bu "kontrolsüz mutluluk" kalkışması, en başta beni etkileyecek ve kıskançlık duyacağım.. Mazurum yani..

***


Özdemir İnce'ye gelince.. En iflah olmaz türban karşıtı Fransız'da bile görülmeyecek heyecan var onda.. Mine Kırıkkanat coşkuya kapılıp "zorla uygarlık" gibi ancak espri konusu olduğunda gülüp geçilecek bir yaklaşımı kemali ciddiyetle kaleme alırken, Özdemir İnce daha tehlikeli yollara sapıyor: Gerçekleri çarpıtıyor.. Paris'te mini etekli genç bir kız, Müslümanlar tarafından yakılarak öldürülmüş ve bu olayın ardından türbana yasak kararı alınmış.. Geçen yıl Paris'te meydana gelen bu olayın, Özdemir İnce'nin anlattığı gibi olmadığı dünkü Zaman'da açık biçimde kanıtlandı. Bu kanıtlamanın Özdemir İnce'nin şair vicdanında en küçük bir rahatsızlığa yol açmayacağına adım gibi eminim. Çünkü yazarımız heyecan içinde ve biliyoruz ki heyecan gelince mantık savuşur!

***


Bütün bunlar bir yana kendi kendime sorduğum soru şu: Ben neden bu iki yazarımız gibi heyecana gark olacağım bir mevzu yakalayamıyorum. Oysa malzeme var: Mesela ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı bir raporda Türkiye'deki türban yasağı açıkça eleştiriliyor.. Ayrıca raporu hazırlayan ABD'li yetkililer Fransa'daki gelişmeleri kaygı verici bulduklarını açıkladılar. Acaba diyorum, ben de bu raporun üzerine atlayıp, tatlı bir heyecana, sevinçli bir telaşa mı kapılsam?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yılın sanatçıları   / 01-01-2004
 Ne de kolay konuşuyorlar!   / 30-12-2003
 Kuyruk darbesine güvenen bir yazar   / 29-12-2003
 Yılbaşı gerilimi   / 28-12-2003
 Tekrara düştüm   / 26-12-2003
 Şalom   / 25-12-2003
 Piyango ve Diyanet   / 23-12-2003
 İki yazarın coşkusu   / 22-12-2003
 Orhan Pamuk okuyamamak!   / 21-12-2003
 Hay aksi!   / 19-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Dolardaki düşüşten korkmalı mı?
Avrupa yeni yıla...
MEHMET BARLAS
Cumhuriyet Muhafızları gibi olmaya özenilir mi...
ÖMER ÇELİK
Kendisi kalmak, dünyalı olmak...
2003 yılı, Türkiye...
EMRE AKÖZ
İçinden öküz geçen aşk şarkısı
KALAN Müzik yine yaptı...
SAVAŞ AY
Onur Air'den açıklama bekliyorum
Bir okur mektubu geldi.
EN İYİ BREZİLYALI
EN İYİ BREZİLYALI
SABAH'a konuşan İngiliz gazeteci Bellos, "Brezilya'nın en ünlü futbol...
F.bahçe Günlüğü
F.bahçe Günlüğü
Daum terletecek
TATİLİNİ Almanya'da geçiren...
'Ordu ile aramıza kimse giremez'
'Ordu ile aramıza kimse giremez'
Erdoğan, Kutlu'yu disiplin kuruluna gönderdiklerini hatırlatarak...
Kutlu: Demokratik süreç işliyor
Kutlu: Demokratik süreç işliyor
ATATÜRK'ÜN Meclis'teki mareşal üniformalı resminin...
Milli Piyango dokuz trilyoner yarattı
Milli Piyango dokuz trilyoner yarattı
Yılbaşı gecesi saat 00.00'ı vurduğu anda önce yeni yıl kutlandı...
Polis, Uzanlar'ın sırdaşı Meltem İşgörür'ü arıyor
Polis, Uzanlar'ın sırdaşı Meltem İşgörür'ü arıyor
YAPIMCI Erol Köse'nin vurulmasıyla ilgili Şişli Cumhuriyet...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.