kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Urundul @ SABAH
 

Beşiktaş beni şaşırtmadı

Sezon öncesi Beşiktaş için yaptığım analizler hiçbir konuda yanılgıya düşmedim. Lucescu kafasındaki oyun modelini oturtmuştu. Yeni transferlerle alternatifli bir kadro oluşmuş, taşların yeri belliydi. Kalede deneyimli, günümüzün istediği libero özelliklerine de sahip iyi bir file bekçisi. Ronaldo yönetiminde uyumlu, üçlü defans bloğu. Onların önünde Tayfur, Giunti ikilisi. Bu ikiliyle ileri uç arasında bağlantıyı kuran, bütün bölgelede yardım götüren golcü özelliklerine de sahip Pancu. Sağ kulvarda Kaan Dobra, sol kulvarda da İbrahim. İleride de sakatlık ve ceza sorunu yoksa Sergen ve İlhan. Tümer, A.Hassan, A.Dursun, Sinan, Ümit, Yasin, orta sahada ve ileri uç için alternatiflerdi. Okan ve Serdar kenarların alternatifiydi. Üçlü defans bloğunda da Ronaldo ve Zago'nun yanında A.Yıldırım veya Emre artık belirli isimlerdi. Birbirlerinin özelliklerini tamamlayan kadrosuyla, sistemi oturmuş Beşiktaş'ın İtalyan modeli oyun anlayışıyla lige mutlaka ağırlığını koyacağını tahmin etmek hiç de zor değildi.

Bir forvet daha şarttı
Ama bilhassa Şampiyonlar Ligi için sezon öncesi üstüne basa basa defalarca kaliteli bir yabancı forvet transferinin şart olduğunu söyledim. Çünkü İlhan'ın ciddi sakatlığı vardı ayrıca da her zaman sorunluydu. A.Dursun'un zihinsel ve fiziksel sıkıntıları vardı. Sinan'ın ne vereceği bilinmeyenli denklemdi. Yapısı itibariyle uyum sağlaması zor gözüküyordu. A.Hassan için de lig başlamadan fikrimi söylemiştim. Gençlerbirliği ile Beşiktaş'ın oyun düzenleri tamamen farklıydı. G.Birliği gibi riskli anlayışta tempoyu sürekli zorlayan bir takımda. A.Hassan da serbest roldeydi. Bu yüzden Lucescu'nun kontrol futboluna ayak uydurması kolay olmayacaktı. Tahmin ettiğim gibi Beşiktaş iki kulvarda da forvetlerinden hiç randıman alamadı. İleriye dönük orta saha A.Hassan da uyum sıkıntısını ciddi biçimde yaşadı. Sonradan oyuna girdiğinde maçın gidişatı içersinde faydalı oldu. Ama ilk onbirde sahaya çıktığı sayılı maçta yetersizdi. Çünkü sistem kendisine ters geliyordu. Bu sezon Lucescu oturmuş sisteme Sergen katkısını fazlasıyla eklemeyi becerdi. Bu yeteneğini olduğu gibi kabul etti. Bu da Sergen'in arayıp da bulamayacağı birşeydi. Aralarındaki iletişim çağdaş futbola fiziki yetersizliğe rağmen sahaya olumlu yansıdı. Böyle bir tabloyu benim mantığım hiçbir zaman kabul etmez. Ama önemli bir deyim vardır İstisnalar kaideyi bozmaz". Beşiktaş çok iyi futbol sergilemese de Süper Ligi'in ilk yarısına tam anlamıyla ağırlığını koydu. Şampiyonlar Ligi'nde zor grupta son maça kadar hedefi kovalamanın zihinsel ve fiziksel yorgunluğuna rağmen 13 galiyibet 4 beraberlikle nağmalup ünvanına sahip zirvede oturmak küçümsenmeyecek bir başarıdır.

İnat etti, hata yaptı
Lucescu elindeki forvetlerinden hiç verim alamamasına rağmen Şampiyonlar Ligi'nde grup ikinciliğini son maçta kaybetti. Chelsea, Beşiktaş karşısında çok üstündü. Buna rağmen maç berabere bitebilirdi. Veya Lazio son saniye golünü yemeyebilirdi. Olmadı. Olsaydı büyük başarıydı. Bir de madalyonun öbür yüzü var. Beşiktaş'ın forvetlerden başının ağrıyacağı sezon başından açıkça güzüküyordu. Ama Lucescu bu konuda inat ederek en büyük hatasını yaptı. Eğer iyi bir yabancı forvet alınsaydı Beşiktaş şimdi Şampiyonlar Ligi'ne devam ederdi. Rakibin büyük saha için yanlışlar yaptığı Prag'daki maç mutlaka kazanılırdı, son maça kalmadan iş biterdi. Beşiktaş şimdi forvet arıyor. Dikkatli seçim yapmak lazım. Örneğin Van Hooijdonk tipi forvet takımın yapısına uygun değil. Kapalı savunmaları çapraz koşularla zorlayacak, rakip defansa baskı uygulayacak, geniş alanda direkt kalye gidebilecek hareketli güçlü bir ileri uç adamı lazım. G.Birliği'ndeki Youla benzeri. Ama ondan daha iyisi.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hagi de yapamazdı   / 23-12-2003
 Yola devam   / 21-12-2003
 Artık taşlar oturmalı   / 16-12-2003
 İşler çok kötü   / 15-12-2003
 Sol işleyince   / 14-12-2003
 Bu kadar   / 11-12-2003
 Chelsea'nin inadı   / 10-12-2003
 Chelsea'nin savunma göbeği zayıf   / 09-12-2003
 İyi ki Pierre var   / 08-12-2003
 İstanbul hakkıyla   / 07-12-2003
KAZIM KANAT
Zeki Rıza Bey !
Fenerbahçe Başkanı Sayın Aziz Yıldırım...
ÖMER ÜRÜNDÜL
Beşiktaş beni şaşırtmadı
Sezon öncesi Beşiktaş için...
Sezer'den 2 veto
Sezer'den 2 veto
Sezer, OHAL bölgesinde haklarında soruşturma açılan koruculara ek...
Tayyip Erdoğan'a 'Clinton modeli'
Tayyip Erdoğan'a 'Clinton modeli'
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, yeni yılla birlikte imajını da...
Arka koltukta kemer takmadı, canından oldu
Arka koltukta kemer takmadı, canından oldu
Yılbaşı alışverişinden dönen üç gencin bulunduğu araç, aşırı hız...
Mühür Talat'a verildi
Mühür Talat'a verildi
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş hükümet kurma görevini Meclis'te en çok...
Çocukları sevindirecek
Çocukları sevindirecek
Divan Pub ve Kadıköy Belediyesi, yeni yıla girerken Kadıköy...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.