kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Anadolu melodileri Saltık'ın korumasında
Anadolu melodileri Saltık'ın korumasında
Kalan, yurtdışında kaynak gösteriliyor

Anadolu melodileri Saltık'ın korumasında

'Anadolu topraklarında yer alan bütün seslerin peşine düşen' Kalan Müzik ve sahibi Hasan Saltık, Hollandalı Prince Claus Vakfı'nın ödülünü aldı. İlk kez bir Türk'e lâyık görülen ödülün verilme nedeni Saltık'ın Türkiye'nin kaybolmakta olan melodilerini kalıcı hale getirmesi, olarak açıklandı.

Müzik antikacısı, ses misyoneri, nota antropoloğu, nota avcısı... Bu benzetmelerin hepsi, Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık için yapılıyor. Saltık, mütevazı davranıp kendisinin sadece 'yönlendiren' olduğunu söylüyor ama yabancı basında bile adından söz ediliyor olması ve tabii müziğe katkılarından dolayı geçtiğimiz günlerde Hollanda Prince Claus Vakfı'ndan ödül alması, bu benzetmeleri hak ettiğini de gösteriyor. "Kalan Müzik olarak amacımız, 'Anadolu seslerini' gelecek kuşaklara taşımak, dünyada varlığını kabul ettirmektir" diyen Hasan Saltık, geçtiğimiz günlerde Hollanda'daki Prince Claus Vakfı, ülkenin kaybolma tehlikesindeki melodilerini albümlere kaydederek kalıcı hale getirdiği ve halka ulaştırdığı için ödüllendirildi. Bu ödül, vakfın bir Türk'e verdiği ilk ödül idi. Kalan Müzik, Prince Claus Vakfı'nın ödülünü alınca müzik piyasasının da dikkatlerini üzerine çekti.

YILDA 30 PRODÜKSİYON
Yaklaşık 12 yıl önce Unkapanı müzik piyasasına giren Hasan Saltık, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklardaki bütün seslerin peşinde olduklarını belirtiyor: "Seyyan Hanım'la, Ege Alevileri, Tahtacılar, Yorgo Bacanos, hafızlardan gazeller, Memu Zin, İlahiler, Karagöz Müziği, Urfa Sıra Gecesi Müziği, Türk, Kürt, Laz, Gürcü, Ermeni, Rum müzikleri, Süryaniler, Portekiz Fadoları, Fransız Chanson'ları, bütün ülkelerin halk ve devrim şarkıları, Osmanlı sultanlarının bestelerine kadar çok geniş bir yelpazeye sahibiz." Yılda 30 prodüksiyon yaptıklarını hatırlatan Hasan Saltık, "Bu Bazen 40'a kadar çıkıyor. Bu dünya standartlarının da üzerindedir. Artık öyle bir noktaya geldik ki; arşiv serisi olsun, yeni sanatçılara açtığımız olanaklar olsun Kalan Müzik'in en büyük gücü, bilgisi ve arşivinden geliyor. Bilgiyi çok rahatlıkla paraya çevirebiliyoruz. Diğer şirketlere de hizmet sunmaya başladık. Bizim en büyük gücümüz bu 311 çeşidimiz" diye konuştu. Türk Halk Müziği'nde işlenmemiş çok malzeme olduğunu belirten Saltık, "Sadece azınlık müziği değil, bana göre ülkemizde Türk Halk Müziği ve Klasik Müzik de ihmal edilmiştir" diyerek şunları söyledi:

ANADOLU HALK MÜZİĞİ DEMELİ

"Belli aşıklar, ozanlar televizyonlara radyolara çıkamamış. Ama halk bunları alıp baş tacı etmesini bilmiş. Örneğin Mahsuni Şerif, Ruhi Su. Sonuçta halk, güçlü sezgileriyle iyi olanı yaşatıyor. Kalan Müzik de burada devreye giriyor. Hedefi Anadolu'nun bütün müzikal zenginliğini kuşaklara aktarmaktır." Yakında 1930 kayıtlarından oluşan Pontus müziği albümünü çıkaracaklarını anımsatan Saltık, "Anadolu'da yapılan tüm müzikler Türk müziği değildir. Bana göre Türk Halk Müziği değil, Anadolu Halk Müziği demek gerekiyor. Anadolu'da birçok türkünün artık milliyeti kalmamıştır. Belki başka topraklarda vardır ama Anadolu'da yoktur" diye konuştu.

ARABESK YAPACAĞIZ
Hasan Saltık, Pontus müziğinin dışında Yezidi müziği, Anadolu Çingeneleri ve en önemlisi 60 CD ve 30 kitapçıktan oluşan Türk Kayıt Tarihi serisi çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi. Saltık, Prince Claus Vakfı'ndan aldığı 25 bin euroluk para ödülünü de çok özel bir çalışma olarak nitelediği Türk Kayıt Tarihi'ne aktardıklarını söyledi. Saltık, "Türkiye'de müzikle uğraşan 200 civarındaki firmadan 40'ı üretimin yüzde 80'nine sahibiz. Biz çok küçük başladık ama şimdi en büyüklerden biriyiz" dedi.

ERHAN DOĞAN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 2milyon çocuğa 2milyon hediye
 Faruk bebek baskıyı beklemedi
 'Okul' için geri sayım başladı
 Yılbaşında da atv izlenecek
 Boğalar'a bol kazanç göründü
 Ustalar atv'de tartışıyor
 GÜNEYDOĞU yılbaşına hazır
 Aromalı kahve alışkanlık yaptı
 Bak, hareketli trafik levhası
 39 yıl sonra babasının rolünü oynadı
 Dalyan'da 232 carettayuvası gözlem altında
 Kurbağa sayesinde doyuyorlar
 Olgunluğun tadına varın!
 Sevgi Sözcükleri
HAKAN & UTKU
Noel Baba diyalogları
Aşağıdaki konuşmalar Noel Baba'nın...
AYŞE TÜTER
Patlıcan pastası
BİSKÜVİLERİ ufalayın. Tereyağla...
Allah'ın Askerleri ortalığı karıştırdı
Amerika'daki bazı Müslümanlar, gençlerden oluşan bir futbol ligi...
ABD'den Yeşil Kart isteyen sayısı azaldı
2002 yılında Amerika'dan Yeşil Kart almak için form doldurup...
5'nci kata temizliğe çıkmıştı
Artvin'de tamamlanmamış inşaata çıkan 17 yaşındaki Yeşim, halı...
Çocukları sevindirecek
Çocukları sevindirecek
Divan Pub ve Kadıköy Belediyesi, yeni yıla girerken Kadıköy...
Kusursuz manken yaratacaklar
Kusursuz manken yaratacaklar
Mankenlerin TSE belgeli olması gerektiğini savunan manken Şenay Akay,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.