kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
"Suhte" yarine "Sahte.."
Hem de ne Ateş'li bir Hürrem..
Sevdiğim Laflar
Bizim Duvar
Tebessüm

"Suhte" yarine "Sahte.."

Şimdi ne demek acaba "Suhte yarine, sahte.." Dün Mehmet Barlas'tan öğrendik ki, Suhte, Medrese öğrencisi.. Suhte yarine sahte, ne oluyor o zaman.. Medrese öğrencisi sevgiline sahte.. Bu ne demek oluyor.. Hiçbir şey demek olmuyor.. Kafanız iyice karıştı değil mi?.. O zaman sadede gelelim.. Emre Aköz, yani yazarlığın henüz öğrencisi, Şeyhül Muharririn olmasına kimsenin ses çıkarmayacağı ustası Mehmet Barlas'a, tam da bir öğrenci üslubu ile yanıt verirken, diyor ki.. "Eğer Barlas elle yazmasaydı... Bilgisayar kullansaydı... Gazetede 'Suhte' YARİNE 'Sahte' çıkmayacaktı.." Allahın tokadı böyle oluyor demek.. "Elle yazma çağdışılığında ısrar etmesen U asla A olmazdı" demeye çabalarken, üstelik bilgisayarla yazdığın yazında E, oluvermiş A.. Aaaaaaa.. Yani.. Ve hala.. Ve her zaman.. Neyle yazdığı değil, hatta ne yazdığı değil ve dahi niye yazdığı da değil.. Nasıl yazdığıdır, inanın "Yazar" yapan.. ..Ve de neyle yazarsan yaz, yanlışlar her zaman olur, olacaktır.. Hele bu kahrolası bilgisayar sisteminde her daim olacaktır..

***

Bilgisayara geçmemiz aslında bu ülkedeki işsizlik sebeblerinden biridir. Gazeteye konan her bilgisayar en az on kişiyi işsiz bıraktı.. Yeni Asır, bu ülkede ilk kez bilgisayar ile hazırlanan gazete olarak yayınlanırken, İngiltere ve Amerika'nın en ünlü gazeteleri hala, bizim eski sistem yazılıyor, diziliyor ve basılıyordu. Çünkü çok güçlü sendikalar bilgisayar yüzünden pek çok üyesinin işsiz, giderek sendikanın da güçsüz kalacağını biliyorlardı. Bilgisayar teknolojisi gazetelerde ilk olarak "Düzeltmen" yani ya, müsahhih servislerini kapattı. Ondan sonra da yanlışların ardı arkası gelmedi.. Şef düzeltmenler, hem de ünlü edebiyatçılar, Türkçeyi en iyi bilenlerden seçilirdi.. Yani, servis sadece "Yerine" olacakken "Yarine" olmuş diye bir harfi düzeltmekle görevli değildi.. Cümle düzgün mü, değil mi?.. Kulağı rahatsız ediyor mu etmiyor mu?.. Mantıksızlık var mı.. Tepeden tırnağa okurlardı. Takıldılar mı, yazarın başına dikilirlerdi.. "Bu ne demek" diye.. Türkçe'yi en iyi kullanan yazarlandandır Kurthan Fişek.. 1960'larda falan çalışırken, Ahmed Arif'in "Bu nasıl Türkçe ulan" diye elinde sopa servise hışım gibi dalıp o zamanın Suhtesi Hocayı nasıl önüne katıp kovaladığını bilirim.. Ser Müsahhih, yani Şef Düzeltmenler, "İmla Hocası" değillerdi.. Edebiyatçı idiler.. Benim yazımı Ahmed Arif düzeltirdi.. "Gül memeler değil bu, dom dom kurşunu" şairi Ahmed Arif.. ..Ve de size bir şey diyeyim mi?.. Ahmed Arif olsaydı, Emre o "Ha.. Ha.. Ha.." diye biten yazısını en az on kere daha yazardı..

***

Suhte Kardeşim Emre'ye not.. Şu anda çok ayıp bir şey yapıyorsun. Gazetede henüz yayınlanmamış, yani aslında "Yok" durumunda bir yazıyı bilgisayarda benim dosyalarıma girip benden gizli okuyorsun ve sonra oturup, çıkmamış yazıya yanıt yazacaksın. (Yazımı kendim düzeltmek için bir daha okurken "Bilgisayar" yerine "Bilgisatar" yazdığımı gördüm. Tam düzeltiyordum, düşündüm.. Bilgisatar daha mı doğru acaba?.. Emre'yi sattığı gibi kullananını satıyor.. Üstelik içinde birikmiş trilyonca bilgiyi de satıyor.. Doğru söyleyin.. Sayıyor mu aslında, yoksa satıyor mu?.

***

Suhte Kardeşim Emre'ye ikinci not.. Türkçe'yi kullanmak çok önemlidir.. Dün bizim çıkmamış yazılarımızı okuyup, ayni gazetede "Mehmet Barlas ve Hıncal Uluç'a kanmayın" diye başlık attın.. Yani.. "Barlas ve Uluç okurları kandıran yazarlardır.. Sakın ha.." Kastın bu değil, ama yazdığın bu.. Mesela.. "Barlas ve Uluç'a bakmayın" deseydin, biraz daha şık olurdun.. Ben de o zaman Mehmet'e "Bizim suhtenin mezuniyeti yaklaşıyor.." derdim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çünkü o benim yolumdu!..   / 26-12-2003
 Süren ve Cansun Galatasaray'dan ihraç edilmeli..   / 25-12-2003
 Tecavüze teşvik yasası.. ve Ruhat!..   / 24-12-2003
 Ekonomiyi en iyi Erdoğan mı biliyor?..   / 23-12-2003
 Terim ve Aydın   / 21-12-2003
 Üç tavsiye..   / 21-12-2003
 Mesele g-string külot mu acaba?..   / 20-12-2003
 Ben Sabah'tayım.. Sabah bende değil!..   / 19-12-2003
 Terim Hagi'yi hem de öyle taşır ki..   / 18-12-2003
 HINCAL ULUÇ Ya annem, babam görürse..   / 17-12-2003
ERDAL ŞAFAK
2004'ün en önemli hedefi
İstanbul saldırılarının...
MANSUR FORUTAN
Markiz
Açıldı açılacak derken Markiz geçtiğimiz günlerde...
MEHMET BARLAS
Her topa girmek veya her ortaya kafa vurmak!.
Perşembe...
ALİ KIRCA
Cinayeti kör bir kayıkçı gördü (*)
Ben görmedim, siz...
HINCAL ULUÇ
"Suhte" yarine "Sahte.."
Şimdi ne demek acaba "Suhte...
MEHMET ALTAN
Avanta, beleş, üç kağıt...
Aslında, sabahtan akşama...
BENİ TUTAMAZLAR
BENİ TUTAMAZLAR
"Bendeki sürat Tanrı vergisi. Birebirde geçemeyeceğim oyuncu yoktur.
İnciler
İnciler
Artık üzülmeyecek
İLK yarıdaki performansımızla camiayı ve...
Başbakan'ın köy özlemi
Başbakan'ın köy özlemi
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Başkent Organize Sanayii Bölgesi'nin...
AKP’ye Sezer ve YSK kıskacı
AKP’ye Sezer ve YSK kıskacı
CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, büyükşehir belediyelerinin...
İdamdan döndü Noel Baba oldu
İdamdan döndü Noel Baba oldu
Kurduğu Noel Baba şirketi ile The Wall Street Journal'a haber olan...
El Kaide İstanbul'da bitti
Bombalı saldırıların 'El Kaide'nin Türkiye unsurları' tarafından...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.