kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Açık tribün' tartışması
'Açık tribün' tartışması

Koruma Kurulu, tarihi eser olduğu için İnönü Stadı'nda tadilat yapılamayacağını söylerken, Beşiktaş Kulübü "Stat bizim, istediğimiz düzenlemeyi yaparız" diyor.

BEŞİKTAŞ Spor Kulübü'nün Dolmabahçe'deki İnönü Stadı'nda başlattığı tadilat yeni bir tartışmaya yol açtı. Kulüp ligin devre arasından yararlanarak, yeni açık tribünün üstünün kapatılması çalışmalarına başladı. 19 Aralık'ta statta inceleme yapan İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu (Koruma Kurulu), aynı tarihli yazıyla Beşiktaş Belediye Başkanlığı'ndan faaliyetlerin durdurulması istedi. Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu, "Kurul karışamaz" derken, Beşiktaş İletişim Komitesi Başkanı Mete Düren, "Stadyum bizim, istediğimiz düzenlemeyi yaparız" dedi.

BİR KÜLTÜR VARLIĞI
KURULA
göre, Dolmabahçe Sarayı'nın Has Ahırları yıkılarak inşa edilen İnönü Stadyumu, "Anıtsal ve tarihsel değerler ile doğal değerlerin bir araya geldiği ve koruma alanı olarak nitelendirilebilecek bu çevre, kentin dokusuna katılmıştır." Kurulun 5 Kasım 1999'da aldığı "ilke kararı" gereğince de düzenlemelerin İstanbul 3 Numaralı Kurulu'ndan izin alınması gerektirmektedir. Böyle bir izin alınmadığı için de Beşiktaş Spor Kulübü'nün yaptığı tadilat "kaçak inşaat" olarak kabul ediliyor. Kurul, ayrıca çalışmalarla ilgili projelerin ivedilikle iletilmesini istedi.

HABERİMİZ YOK
BEŞİKTAŞ
İletişim Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mete Düren ise şöyle konuştu: "Bir kere İnönü Stadyumu tarihi eser değil. Stadyum bizim ve istediğimiz düzenlemeyi yaparız. Stadın bu bölümünün Kültür Varlıkları ve Tarihi Çevreyi Koruma Kurulu ile de ilgisi yok. Stadyuma da dokunmuyoruz. Arka taraftaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'- nin üzerinde itfaiyenin bulunduğu yere direkler dikiyoruz. Böylece yeni açığın üstü çelik konstrüksiyonla, uzay çatı sistemiyle kapatılacak. Kurul kararından haberimiz yok. Biz devam ediyoruz." Düren, sezon sonunda da, üstüne ilave yapamadıkları stadyumun zeminin aşağı indirileceğini belirterek, "Böylece şu anda 23 bine inen seyirci kapasitesi yeniden 30-35 bin civarına kadar yükseltilecek" dedi. Düren, çalışmaların 2 ile 2.5 milyon dolara tamamlanmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

YENİ AÇIĞA KARIŞAMAZ
STADYUMA
ev sahipliği yapan Beşiktaş Belediyesi Başkanı Yusuf Namoğlu, İnönü Stadyumu'nun iki parsel üzerinde kurulduğunu kaydederek, "Birinci parsel eski açığın bulunduğu denize ve Dolmabahçe Sarayı'na bakan bölüm. Burada bir uygulama için mutlaka kurula danışılmalı. Ancak tadilat Dolmabahçe ile ilgisi olmayan ikinci parsel üzerinde yapılıyor. Burası arka taraf, kurulla uzaktan yakından ilgisi yok. İnönü'de tarihi eser olmadığı için kurulun yetkisi dışında bir alan" diye konuştu.

KURUL KARARI ŞART
İSTANBUL
Büyükşehir Belediyesi İmardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden ise, Dolmabahçe'nin SİT alanı olduğunu belirterek, "Bunun için Koruma Kurulu'- ndan izin alınması gerekir" dedi. Eski Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, tadilatı uygun görmediğini belirterek, "İnönü Stadyumu Cumhuriyet dönemi mimari eseri olarak tescilli bir yapı. İkinci olarak yapılan iş, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na aykırı. Yapının mimarları veya varislerinden onay alınması gerekir. Üçüncüsü, şehircilik kurallarına aykırı" yorumunu yaptı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu da "Anıtsal bir yapı ve 1. Derecede SİT Alanı'nda. Böylesi çelik uzay çatı sistemleri, eserin tarihi kimliği ile bağdaşmıyor" dedi.

MÜDÜRLÜK ONAYLADI
GENÇLİK
ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, kendisine gelen BJK Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili ve Beşiktaşlı yöneticilere, "Koruma Kurulu'ndan onay almaları halinde, her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledim" dedi. İl Gençlik ve Spor Müdürü Tamer Taşpınar da projenin kendileri ve Genel Müdürlükleri tarafından uygun görüldüğünü söyledi.

Selim YAVAŞOĞLU

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Töre indiriminden 'uyum'a çalım
 Tecavüzcüye peşin tahliye
 Yağmur dindi, kurbanlar bulundu
 Delibaş'ın İzmir şubesi
 Yazdığı haberi okuyamıyor
 Bebeğinin mamasına zehir kattı
 Buzdolabı vaadiyle TV'de kapkaççı rolü
ERDAL ŞAFAK
2004'ün en önemli hedefi
İstanbul saldırılarının...
MANSUR FORUTAN
Markiz
Açıldı açılacak derken Markiz geçtiğimiz günlerde...
MEHMET BARLAS
Her topa girmek veya her ortaya kafa vurmak!.
Perşembe...
ALİ KIRCA
Cinayeti kör bir kayıkçı gördü (*)
Ben görmedim, siz...
HINCAL ULUÇ
"Suhte" yarine "Sahte.."
Şimdi ne demek acaba "Suhte...
MEHMET ALTAN
Avanta, beleş, üç kağıt...
Aslında, sabahtan akşama...
BENİ TUTAMAZLAR
BENİ TUTAMAZLAR
"Bendeki sürat Tanrı vergisi. Birebirde geçemeyeceğim oyuncu yoktur.
İnciler
İnciler
Artık üzülmeyecek
İLK yarıdaki performansımızla camiayı ve...
Başbakan'ın köy özlemi
Başbakan'ın köy özlemi
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Başkent Organize Sanayii Bölgesi'nin...
AKP’ye Sezer ve YSK kıskacı
AKP’ye Sezer ve YSK kıskacı
CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, büyükşehir belediyelerinin...
İdamdan döndü Noel Baba oldu
İdamdan döndü Noel Baba oldu
Kurduğu Noel Baba şirketi ile The Wall Street Journal'a haber olan...
El Kaide İstanbul'da bitti
Bombalı saldırıların 'El Kaide'nin Türkiye unsurları' tarafından...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.