kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir yılda 27 milyon adet 'kart' hazırladı
Bir yılda 27 milyon adet 'kart' hazırladı
Kağıdı tahttan indirmek zor

Bir yılda 27 milyon adet 'kart' hazırladı

Son bir yılda 27 milyon adet Hazırkart üreten Hobim Bilgi İşlem, pazarı İngilizler'in elinden aldı. Hobim, yakında kontürlü kart ihracatına başlıyor.

TÜRKİYE'NİN önde gelen kontürlü kart üreticisi Hobim Bilgi İşlem, kontürlü kart pazarını İngilizler'in elinden aldı. 25 yıldır bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirket, bir yıldır da Turkcell'in Hazırkart'larını üretiyor. Turkcell, daha önce bu kartları bir İngiliz firmaya ürettiriyordu. Son bir yılda 27 milyon adet kontürlü kart üreterek sektörde ciddi bir pazar payı elde eden şirket, şimdi de Almanya pazarına giriyor. Hobim Bilgi İşlem Genel Müdürü Mehmet Kurtoğlu "Almanya başta olmak üzere, Kuzey Afrika ve Orta Asya Cumhuriyetleri'ne de ihracat yapacağız. Orta Doğu pazarını ise şimdilik askıya aldık" dedi.

ABONE ARŞİVİ TUTUYOR
Turkcell ve KVK'nın otomasyonunu yapmakla işe başlayan firma, 1998 yılında fiili üretime geçti. Ancak Hobim, sadece kart üreten bir şirket değil. Faturalama hizmetleri de veriyor. Turkcell ile yaptığı çalışmalar sonucu fatura ödeme süresini 8-9 gün gibi bir döneme çekerek şirkete önemli finansal kazançlar sağlamış. Kurtoğlu, "Fatura ve ekstre gibi belgeler aslında para değeri taşıyor ve biz bir anlamda para basıp gönderiyoruz. Geç gönderdiğinizde ödeme olmuyor ve finans kayıplarına uğruyorsunuz. Gece gelen bilgiyi ertesi sabah hazır hale getirip dağıtım kamyonlarına teslim etmemiz gerekiyor. Bunun için de sürekli yenileme yatırımı yapmak şart" diyor. Şirketin, Çorlu'daki 20 bin metrekarelik organize arşiv deposunda 26 milyon abone dosyası bulunuyor. Her sayfası barkotlu bir arşiv yarattıklarını kaydeden Kurtoğlu, böylece Hazırkart üretimine de sorunsuz bir şekilde başladıklarını belirtiyor. Bugüne kadar 27 milyon kart ürettiklerini kaydeden Kurtoğlu, geri dönen hatalı kart sayısının ise sadece 5 olduğuna değindi. Kurtoğlu bunun çok düşük bir oran olduğunu da vurguladı. Hazırkart dışında manyetik kartların kişiselleştirilmesi projeleri olduğuna işaret eden Kurtoğlu, "Turkcell'e kayıp hizmeti, mektupların geri dönüşüm ve değerlendirilmesi gibi hizmetler vereceğiz. Ayrıca abonelik işlemlerinin denetimini de yapmaya başlayacağız. Bir anlamda Turkcell'in operasyon merkezi gibi çalışıyoruz" diye konuştu.

YURTDIŞINA AÇILIYOR
Gelecek yıl kontürlü kart ihracatına başlayacaklarını belirten Kurtoğlu, şöyle devam etti: "Ürünlerimiz içinde ihracat kapsamında düşündüğümüz sadece kart hizmetlerimiz. Bunun sebebi diğer kısımdaki çalışmaların sadece ihraç edilecek ülkenin veya kurumlarının işbirliği ve desteği ile yapılıyor olması. Oysa kart üretiminde prosedür daha kolay ve tüketimin fazla olması ihracatı kolaylaştırıyor. İlk olarak KKTC'ye kart satışımız gerçekleşti. Kuzey Afrika, Orta Asya Turki Cumhuriyetleri ve Almanya pazarlarına açılmayı düşünüyoruz." Kontürlü kart pazarında güvenliğin çok önemli olduğuna da değinen Kurtoğlu, bu nedenle kullanılan makinelerin de yüksek teknolojiye sahip olduğunu söylüyor. Baskı ve poşetleme makinaları ile kullanılan teknoloji Avrupa'nın en ileri teknolojilerinden. Hobim bir Çukurova Grubu şirketi olmasına rağmen Türk Telekom ve Telsim'den de teklifler almış. Kurtoğlu, Arşiv kapsamında Superonline ve Turkcell, Basım ve zarflama kapsamında ise 18 ayrı kuruma hizmet verdiklerini belirtiyor.

Furkan ALP

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Hem eşiyle hemde BDDK ile başı dertte
 İngiltere ordusunda intihar skandalı
 Kardeş Bush'tan inançlı hapishane
 Evlilik öncesine dikkat
 Sanaldan depoya
 Namusumuzu temizledim
 Fedakâr öğretmenler
 İSKİ ihmali üzerine alınmadı
 İÜ yönetimine suç duyurusu
ERDAL ŞAFAK
Marslılar ile Venüslüler
El Kaide kaynaklı terör...
AHMET HAKAN COŞKUN
Tekrara düştüm
Yine böyle kasvetli ve karanlık bir...
MEHMET BARLAS
İsmet İnönü'nün hayatı bizim yakın tarihimizdir!
Dün...
ÖMER ÇELİK
Irak ve tarihin sonu (I)
Irak merkezli tartışmalar çok...
HINCAL ULUÇ
Çünkü o benim yolumdu!..
"HARİKASIN Tolgahan" dedim...
İSYAN ÇIKTI
İSYAN ÇIKTI
1988'den önce doğan bayan futbolcuların ligde oynamasını yasaklandı.
TERİM BİZE GÜVENİYOR
TERİM BİZE GÜVENİYOR
"Fatih Terim iyi insan, iyi teknik direktör. Tamas, Bratu ve bana çok...
YÖK'te yeni dönem
YÖK'te yeni dönem
Hükümetle ilişkileri yumuşatmaya çalışan yeni YÖK Başkanı Teziç,...
Çiçek: AB'ye uyalım herkese dokunalım
Çiçek: AB'ye uyalım herkese dokunalım
Bakan Çiçek, dokunulmazlıkta AB standartına uyularak, tüm...
Antalya sele teslim: 2 ölü, 4 kayıp var
Antalya sele teslim: 2 ölü, 4 kayıp var
ANTALYA'DA 3 günden bu yana etkisini sürdüren yağış kentte panik...
İstanbul Noel'i kutladı
İstanbul Noel'i kutladı
Hıristiyan cemaatinin en büyük bayramı ve Hz. İsa'nın doğum günü...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.