kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kalbe en iyi dokunan adam
Kalbe en iyi dokunan adam

Koşuyolu Kalp Araştırma Hastanesi'nin 14 yıllık başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut, bugüne dek 24 bin kalp ve damar ameliyatı yapmış. Yakut, tam bir edebiyat ve tarih tutkunu....

Kendisini Ankaralı değil, Beypazarlı kabul eden bir kalp cerrahı. Türkiye'nin en iyi kalp hastanelerinden birini başarıyla yönetiyor... Türkiye'de açık kalp cerrahisini Türkiye Yüksek Hastanesi'nde ilk kez başlatan efsane doktor Kemal Beyazıt'ın yetiştirdiği, el verdiği insanların en ünlüsü: Prof. Dr. Cevat Yakut... Sağlık Bakanlığı'na bağlı Koşuyolu Kalp Araştırma Hastanesi'nin 14 yıllık başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut, bilimsel anlamda derinleşmek adına sadece hastalarına, ameliyatlarına vakit ayırmayı en baştan kafasına koymuş. Bunu da 1969'de evlendiği meslektaşı anestezi uzmanı Çiğdem Hanım'a söylemiş. Eşi de onun bu tavrına destek vermiş. Prof. Dr. Yakut, bugüne dek 24 bin kalp ve damar ameliyatına imza atmış... Eğlenceli ve hayat dolu yönünden ödün vermeden mesleğinde en iyi yere gelen Prof. Dr. Yakut, iyi bir eş, iyi bir baba, iyi bir dede olmayı da başarmış. İnsancıl yanını yitirmeden binlerce kişinin kalbine dokunan, bu denli önemli bir organımızı iyileştiren bu 'kalp doktoru', kendi kalbinin de sağlam olduğundan emin. Tek sağlık sorunu, yüksek tansiyon, ama o da kontrol altında. Stres attığı ameliyathanede, günde 3-4 kişinin kalp-damar ameliyatına giriyor. Bir de evinde oluşturduğu küçük koleksiyonlarına; tesbihlerine, bastonlarına, pipolarına vakit ayırıyor, bol bol tarih kitabı okuyor...

KALP NAKLİNDE BİR MARKA

Ankara'da Yüksek İhtisas Hastanesi'nde 1975-1978 yıllarında hayvan laboratuvarının kurulması ve deneysel çalışmaların yürütülmesine destek sağlayan o yılların genç ve heyecanlı doktoru Cevat Yakut, kendisini 1985'de İstanbul'da, Koşuyolu Kalp Hastanesi'nin kuruluş aşamasında bulur. Deneysel cerrahi için bir hayvan laboratuvarı inşa eden ve hayvan deneylerine başlayan Dr. Yakut, klinik araştırmalar ve kardiyovasküler cerrahide hocası Prof. Dr. Beyazıt'ın en yakınında görev alır. 1985 yılında, İstanbul'daki eski bir Tüberküloz Hastalıkları merkezini, kalp hastanesine dönüştürme aşamasında yine Prof. Dr. Kemal Beyazıt ve Prof. Dr. Mehmet Özdemir'e yardımcı olan Prof. Dr. Yakut, Siyami Ersek Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nden de önce, İstanbul'da kalp cerrahisine yeni bir ivme kazandıran ekibin içinde bulunur. O zamana kadar İstanbul'da yapılamayan birçok karmaşık kalp ameliyatı ve cerrahi işlem, başarıyla gerçekleştirildi. Dr. Yakut, 1988'de Koşuyolu Kalp Hastanesi'nde transplantasyon birimi kurdu. İlk uzun yaşamlı kalp naklinin başarılmasında ve izlenmesinde özgün teknikler geliştiren Prof. Dr. Yakut, 29 vakalı kalp nakli serisini oluşturmasının yanı sıra, nakil yapılan hastalara tıbbi tedavi ve takipler ve sosyal destek vermeyi de sürdürüyor.

KONSERLERİ ÖZLÜYOR

Klasik müzik tutkunu, Türk edebiyatı ve tarihine meraklı, tesbih, baston ve pipo biriktiren ama artık pipo içmeyi bırakan Prof. Dr. Yakut'un en iyi arkadaşı ise 34 yıllık eşi, fakülteden ve ihtisas döneminden meslektaşı Çiğdem Yakut. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde başasistan olarak çalışmaya başlayan, sonrasında eşiyle birlikte Koşuyolu'nu kuran Dr. Çiğdem Yakut, büyük oğlu Artuk doğduktan 10 yıl sonra, küçük oğlu Saltuk'u dünyaya getirmiş. İyi bir anne ve iyi bir hekim olan Çiğdem Hanım, yakalandığı meme kanserinden sonra geçirdiği ameliyat ve kemoterapi tedavisine rağmen kahkahalarıyla çınlatmaya ediyor evini. Ankara'da çalıştığı dönemde, sık sık konserlere gittiklerinden söz eden Prof. Dr. Yakut, İstanbul'da bu imkanı bulamadıklarını, kuruluş çalışmalarından bu yana, beş yıldan bu yana tüm hafta sonlarını, genel koordinatörlük görevini üstlendiği Van Yüksek İhtisas Hastanesi'nde geçirmiş. Van Gölü kıyısında, açık kalp ameliyatı yapılabilmesini sağlayarak, bir hayalini gerçekleştiren Prof. Dr. Yakut, bugün itibariyle 5 yıl içinde, ekibiyle birlikte 750'si açık kalp ameliyatı olmak üzere, bin 200 ameliyata imza atmış. Evinde olduğu zamanları, yani kendisini stresten arındıran ameliyatlarından arta kalan zamanını, yazın her yıl bir hafta farklı bir yerde geçirmeye özen gösteren Yakut ailesinin büyük oğlu Artuk'un şirin mi şirin bir oğlu var. Torun sevincini de yaşayan babaanne ve dede, İngiltere'de okuyan küçük oğulları Saltuk'un yolunu gözlüyor çoğunlukla. Kendisini matematik ve iyi bir tarih sevdalısı, iyi bir Türk milliyetçisi olarak tanımlayan Prof. Dr. Yakut, her sabah ve yatmadan önce mutlaka okuyor. Ortaokul döneminde tarih profesör olmak isteyen, edebiyata meraklı, Fuat Köprülü hayranı Prof. Dr. Yakut, bütün spor dallarını iyi takip eden bir izleyici. İyi bir Galatasaraylı. Hıncal Uluç'a dair 'Siyasi muhabir kalsaydı daha iyiydi' diyecek kadar iyi bir gazete okuru.

EN BÜYÜK HAYALİ
2001 yılından itibaren Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği başkanlığını üstlenen, neredeyse atom karınca gibi sürekli çalışan Prof. Dr. Yakut, özgün bir kalp merkezi modelini bitirmek üzere. Ortadoğu ve Balkanlar coğrafyasının en büyük kalp hastanesi olacak Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cevizli Kampüsü, hizmete girmek üzere. Burayı açtıkları taktirde Türkiye'nin, hatta dünyanın çok önemli bir merkez kazanacağını söyleyen Prof. Dr. Yakut, "Burası benim hizmet aşkımı sembolize eden bir kurum. İşte o zaman mutlu olacağım" diye konuşuyor.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Dünyanın en ucuz tüp bebeği Süleymaniye'de
 Kürşat Başar'ın peşinde
 Güzeller telefonda
 Tarkan ev arıyor
 Tayfur inşaatçı oldu
 Minik piyanist Mertol Carnegie Hall'da çalacak
 Estetik kursu iş olanağı sağlıyor
 Güneş ocağı'nda pişen kuru fasulye çok lezzetli
 'Dünyanın ayağını' inci gibi giydiriyorlar
 Başkent'te TaeBo rüzgarı
 Gitar çalarak rahatlıyor
 Yalancının mumu...
 Evlilikte duygusal zeka
 Sevgi Sözcükleri
HAKAN & UTKU
Kim bu Ajdar?
Ajdar diye bir Popstar adayı emeklisi bir...
AYŞE TÜTER
Kakaolu yoğurt tatlısı
ŞEKERİ su ile 15 dakika...
Yılın 'en iyi' otomobilleri
Forbes dergisi her kategoride yılın en iyi otomobillerini seçti.
Samanlıkta iğne arar gibi aradım
Boşandığı Türk eşi Salih Serçe'nin küçük oğullarını kaçırdığını iddia...
Kamuflaj da kurtaramadı
Hırsızlık yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan kadınlar...
Ayhan Akbin barıştırdı
Ayhan Akbin barıştırdı
TÜSİAD ve Anadolu Endüstri Holding Başkanı Tuncay Özilhan'ın...
Çarşambalara özel
Çarşambalara özel
Neslihan Yargıcı siyaha tutkundur; hep siyah giyer. Bu yüzden...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.