Güneş ocağı'nda pişen kuru fasulye çok lezzetli
İzmir'in tanınmış akademisyenlerinden Prof. Dr. Gazanfer Harzadın, mutfak tüpünü evlerden çıkaracak bir buluşa imza atarak güneş ışınlarıyla yemek pişirmeyi başardı. "Güneşle su ısıtılıyor da niye yemek pişmesin" fikrinden yola çıktığını söyleyen Prof. Harzadın, özel bir ayna yardımıyla güneş ışınlarını topladığını ve güneş ısısından faydalandığını söyledi. Kurduğu düzeneğe 'güneş ocağı' ismini veren Prof. Hazardın, "Tüp fiyatlarının her gün arttığı ülkemizde güneş ocağı kullanımının artacağını umuyoruz" dedi. Profesör sistemi şu sözlerle anlattı: "Güneşin parlak olduğu günlerde ocağın ısısı 130-140 dereceyi buluyor. 'Parabolit aynayla' güneş ışınlarını sıfır kayıpla toplayabiliyoruz. Bu, temiz enerji. Tüp gibi oksijen tüketmiyor. Ayrıca yangın çıkarma riski de yok. Güneş ocağında kuru fasulyeden, kavurmaya kadar her türlü yemek rahatlıkla pişirilebiliyor. Bu aletin maliyeti ise 4 tüpün fiyatına eşit." 66 yaşındaki profesörün imza attığı buluşun tek gereksinimi ise güneş.
Erhan GÜLENÇ
|