kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bombacılar çıkar yolu itirafta buldu
Bombacılar çıkar yolu itirafta buldu
Ladin'le görüştü

Bombacıların hepsi itirafçı

BOMBALI saldırıların istihbaratçısı ve bomba yapımcısından sonra, El Kaide'nin Türkiye teorisyeni de itirafçı olmak için başvurdu.


***

Bombacılar çıkar yolu itirafta buldu

İstanbul'u bomba dehşetiyle titreten El Kaide bağlantılı bombacı teröristler eve dönüş yasasından yararlanmak için sıraya girdi.

İSTANBUL 15 Kasım'da, Neve Şalom ve Beth İsrael Sinagogu'na, 20 Kasım'da da HSBC Bank Genel Merkezi ve İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na düzenlenen bombalı intihar saldırıları ile dehşeti yaşadı. 50'nin üzerinde insanın ölümüyle sonuçlanan patlamaların sorumlusu olarak, El Kaide bağlantılı oldukları öne sürülen 96 kişi değişik zamanlarda yakalandı. Bunlardan uzun saatler boyu sorgulanan ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan 33 kişiden en önemli 3'ü, yapılan eylemler dışında başka bir konuda daha birleştiler. Her üçü de, süresi 6 Şubat 2004'de bitecek olan Eve Dönüş Yasası'ndan yararlanmak için başvurdu.

TEORİSYEN DE SIRADA
İstanbul patlamalarıyla ilgili olarak cezaevine ilk giren örgütün istihbaratçısı Yusuf Polot ile bomba imalatçısı Fevzi Yitiz Eve Dönüş Yasası olarak bilinen itirafçılık yasasından faydalanmak istemişlerdi. Bu listeye en son yakalanan ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilen El Kaide'nin Türkiye teorisyeni Adnan Ersöz de katıldı. Adnan Ersöz, Terörle Mücadele Şubesi'ndeki sorgusunun ardından dün sabah İstanbul DGM'ye çıkartıldı. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirdiği 33 yaşındaki Ersöz, ilk olarak sağlık kontrolünden geçirildi. Ersöz'ün Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorgusunda, uluslararası bir terör örgütüne bağlı olarak Türkiye'de oluşturulan yapı ile örgüt arasındaki bağı sağlamak amacıyla yurt dışında bulunduğunu, yapı içindeki şahısların örgüt tarafından yurt dışında askeri eğitime tabi tutulduğunu, eylemlerin uluslararası örgüt tarafından finanse edildiğini anlattığı öğrenildi.

ARKADAŞI ELE VERDİ
Türkiye'den topladığı yüzlerce genci Afganistan'a göndererek, örgütün buradaki kamplarında askeri ve teorik eğitim almalarını sağlayan Adnan Ersöz, daha önce yakalanan Yusuf Polat ile Fevzi Yitiz gibi itirafçı olmak istedi. Eve dönüş yasası olarak bilinen itirafçılık yasasından faydalanmak isteyen Adnan Ersöz'ün adı ilk olarak İran'dan Türkiye'ye giriş yaptıktan kısa süre sonra Hakkari'de yakalanan Fevzi Yitiz'in ifadesinde geçmişti. Yitiz, çıkartıldığı mahkemede saldırılarda kullanılan bombaların elektronik düzeneklerini kendisinin yaptığını, patlamalardan önce İran'a gittiğini, İran'da El Kaide'nin üst düzey yöneticileriyle doğrudan görüşen Adnan Ersöz'ü seçilen eylem noktaları ve çok sayıda insanın ölümünden dolayı eleştirdiğini, kendisinin de pişmanlık duyarak Türkiye'ye döndüğünü anlatmıştı. İtirafçı olmak isteyen Ali kod isimli Yusuf Polat'ın da, Şişli'deki Beth İsrael Sinagogu'na yönelik intihar saldırısını gerçekleştiren Mesut Çabuk'u yönlendirdiği ve eylem yeri ile ilgili istihbarat yaptığı belirlenmişti. Kendilerini 'Türk El Kaidesi' olarak tanıtan ve örgütün Türkiye'deki beyin takımını oluşturan Habib Aktaş, Azad Ekinci ile Gürcan Baç'ın kimlikleri açıklanmıştı. Ancak Adnan Ersöz'- ün kimliği gizli tutulmuştu.

Salih AYDIN- Veli SARIBOĞA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 40'lar mucizesi
 Yıldızlar Wesley Clark'ı destekliyor
 Sperm bağışlayana bedava tatil
 İthal şoförle ihracat devri
 Erken teşhisle sessizliğini bozdu
 Adliyede canlı bomba alarmı
 ABD raporunda Gülen'ci liderler
 Kohen, Örümcek Ağı'nı deldi
 Müteahhitin boksör korumalı haraç çetesi
 Devlet, devlete karşı...
 'El Kaide AB için büyük tehdit'
 'Ben iktidarsızım' deyip eşini öldürdü
 Doktor hatasına 15 trilyon
SAVAŞ AY
Fareler, insanlar ve hatıralar...
20Aralık 1968... Yani...
ÖMER LÜTFİ METE
Türbanın Kaide bağlantısı
Fransa'daki dini simgeye karşı...
REFİK DURBAŞ
Polisin meslek sevgisi...
SABAH Posta Kutusu'nda...
MEHMET TEZKAN
Anketten çıkan sonuç: Önce iş
AKP'NİN yaptırdığı kamuoyu...
EMRE AKÖZ
Medya tarihimizin unutulmaz anları
SON günlerde...
Sirtakiler de yetmedi
Son yapılan bir anket, Yunanlı ve Türkler'in birbirine güvenmediği,...
Babamın görüntüsü torunlarını uyutmuyor
DEVRİK Irak lideri Saddam Hüseyin'in Ürdün'e kaçan kızı, savaş...
BORÇ 20 MİLYON $
BORÇ 20 MİLYON $
Geçen yıl 7 milyon $ olarak açıklanan kulübün borcu 20 milyon'a...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.