kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Devlet, devlete karşı...
Devlet, devlete karşı...

Tarih sırasına göre gidelim... KKTC seçimlerinin hemen öncesinde AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Gunter Verheugen'in verdiği söylenen demeç Anadolu Ajansı mahreciyle gazetelerde yer alıyor. Bu demeç tepki topluyor. AB karşıtları bu tepkiyi sömürüyor. Birkaç gün sonra, demecin Anadolu Ajansı Brüksel temsilciliğince çarpıtıldığı anlaşılıyor. Bunu kim, niye çarpıttı, bu çarpıtmanın üzerine neden gidilmedi, konuşulmuyor. Devlet politikası olduğu söylenen AB üyeliği, devletin resmi ajansındaki bir görevli tarafından sabote ediliyor. Ve ses soluk çıkmıyor.

***


Hemen ardından AB zirvesindeki haber sıraya giriyor. Geçen hafta Brüksel'de yapılan AB zirvesinde Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül temsil ediyor. Cuma günkü görüşmeler cumartesi günkü iki büyük gazetede, tam da yine KKTC seçimlerinden bir gün önce, "Nereden çıktı Güneydoğu" ve "Bu hesapta yoktu" manşetleriyle yer alıyor. AB'nin "bölücülük" yaptığı ima ediliyor; Güneydoğu'nun ilk kez resmi belgelerde yer aldığı yalanı uyduruluyor. Hangi mekanizma, gerçekleri bu ölçüde çarpıtarak kamuoyunu etkilemeye çalışıyor, anlaşılmıyor.

***


Üçüncü sıradaki "devlet, devlete karşı" anlayışı yine AB zirvesi sırasında ortaya çıkıyor. Dışişleri Bakanı Brüksel'de Türkiye'nin demokratikleştiğini anlatmaya çalışırken, Van Vali Yardımcısı Süleyman Özçakıcı 4. uyum paketindeki değişiklikleri göz ardı ederek, İnsan Hakları Derneği'nin afişlerinde bölücülük yapıldığını iddia ederek ihbarda bulunuyor. Van Sulh Ceza Mahkemesi yasaya rağmen toplatma kararı veriyor. Toplatma kararı Van ile sınırlı tutulmasına rağmen, Emniyet Genel Müdürü teşkilatına afişlerin bütün illerde toplatılması talimatını veriyor. Bürokrasinin AB sürecini torpillemeye çalıştığının ciddi örneklerinden biri de Van'daki bu afiş krizi. Hükümet, Vali Muavini'nin neden böyle bir ihbarda bulunduğu, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bu ille ilgili verilen ve yasaya uygun olmayan bir kararı neden anında tüm ülkeye yaydığını nasıl soruşturuyor, ne gibi bir yaptırımda bulunacak, henüz belli değil. Bir yanda yasama, yürütme, diğer yanda onu engellemeye çalışan bürokrasinin bir kesimi... Yukarıdaki örnekler AB'ye direncin bürokrasiden kaynaklanan örnekleri... "Devletin, devlete karşı" duruşunun insanın kanını donduran bir başka örneği ise birkaç gündür konuşulmakta... İlk önce Aksiyon dergisinin işaret ettiği, ardından Milliyet'in iki gün manşete çıkardığı, önceki gün de Yeni Şafak'ta Fehmi Koru'nun altını çizdiği iddialar demokratik bir ülkede seslendirilmiş olsa yer yerinden oynardı. Bizde çıt çıkmıyor. Halbuki son terör olaylarına karışanların hepsinin bilindiği, izlendiği ama son anda etkin bir gücün bu takibin önünü kestiği söyleniyor. Fehmi Koru bu süreci şöyle özetliyor: "İki yıl önce Washington'dan gelen uyarı üzerine Emniyet'in ilgilenmeye başladığı grup, 1.5 yıl önce birilerinin devreye girmesiyle Emniyet'in ilgi alanından çıkarılmış... Emniyet, grubun faaliyetlerinde olağanüstü bir hareketlilik yaşandığını altı ay kadar önce fark edip takip izni için Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne (DGM) başvurmuş ama talebi mahkeme tarafından uygun bulunmamış... Söylenen, daha önce Emniyet'i yakın takipten uzaklaştıranların DGM üzerinde etkili olduğu..." Emniyet bombacıları takip ediyordu ama engellendi iddiası korkunç bir iddia... Susup geçiştirilebilir mi? Anlaşılan Türkiye'de iki devlet var... Biri AB ve hukuktan yana... Diğeri de AB'ye ve hukuka karşı... Böyle birbirinin zıddı iki gücü içinde barındıran bir devletle yaşamak Rus ruleti oynamak gibi... Mermi ne zaman şakağında patlayacak korkusu hiç bitmiyor.

AHMET ALTAN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 40'lar mucizesi
 Yıldızlar Wesley Clark'ı destekliyor
 Sperm bağışlayana bedava tatil
 İthal şoförle ihracat devri
 Erken teşhisle sessizliğini bozdu
 Bombacılar çıkar yolu itirafta buldu
 Adliyede canlı bomba alarmı
 ABD raporunda Gülen'ci liderler
 Kohen, Örümcek Ağı'nı deldi
 Müteahhitin boksör korumalı haraç çetesi
 'El Kaide AB için büyük tehdit'
 'Ben iktidarsızım' deyip eşini öldürdü
 Doktor hatasına 15 trilyon
SAVAŞ AY
Fareler, insanlar ve hatıralar...
20Aralık 1968... Yani...
ÖMER LÜTFİ METE
Türbanın Kaide bağlantısı
Fransa'daki dini simgeye karşı...
REFİK DURBAŞ
Polisin meslek sevgisi...
SABAH Posta Kutusu'nda...
MEHMET TEZKAN
Anketten çıkan sonuç: Önce iş
AKP'NİN yaptırdığı kamuoyu...
EMRE AKÖZ
Medya tarihimizin unutulmaz anları
SON günlerde...
Sirtakiler de yetmedi
Son yapılan bir anket, Yunanlı ve Türkler'in birbirine güvenmediği,...
Babamın görüntüsü torunlarını uyutmuyor
DEVRİK Irak lideri Saddam Hüseyin'in Ürdün'e kaçan kızı, savaş...
BORÇ 20 MİLYON $
BORÇ 20 MİLYON $
Geçen yıl 7 milyon $ olarak açıklanan kulübün borcu 20 milyon'a...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.