kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
40'lar mucizesi
40'lar mucizesi
"Urfa'ya hoş geldin" diyebilmek için uzun bir yol kat ettiler
Okuldan Kaçmasınlar Diye Kapıda Bekledik
Patlamış Mısırın Unutulmaz Tadı...

Siz değerlisiniz

Bu sözle başladı Şanlıurfa mucizesi... Polisler 40 "azılı" sokak çocuğunu iki yılda İngilizce bilen turist rehberine dönüştürdü

ŞANLIURFA'DA "suçu yerinde önleme" projesi sokak çocuklarının hayatını değiştirdi. Balıklı Göl çevresinde turistleri rahatsız eden çocuklar, polislerin desteğiyle birer turizm gönüllüsü haline geldi.

EGİTİM MASRAFLARINI EMNİYET ÜSTLENDİ
EMNİYET
Müdürü Kutlay Çelik'in yürüttüğü projede, çoğu suça bulaşmış 700 çocuk incelendi, içlerinden "en azılıları" seçildi. Bunlara "Siz değerlisiniz" dendi ve hepsi okula gönderildi. Bütün defter, kitap, giysi masraflarını polis memurları üstlendi.

DAVRANIŞ KURALLARI VE TARİH ÖĞRETİLDİ
ÇOCUKLARA Emniyet Turizm Bürosu'nda uzman polislerce İngilizce dersi verildi, bölge tarihi anlatıldı, davranış kuralları öğretildi. İstanbul ve Ankara'ya geziler düzenlendi, farklı kültürler tanıtıldı ve bir mucize oluştu...


***

40'lar mucizesi

Şanlıurfa Emniyet Müdürü Çelik, 2 yıldır uyguladığı proje ile sokak çocuklarından turizm gönüllüleri yaratmayı başardı Suça itilmiş 700 sokak çocuğunun bulunduğu kentte eğitilen 40 çocuk, İngilizce ve bilgisayar öğrenip turist rehberi oldu.

SANKİ sihirli bir el, Urfa'nın sokak çocuklarına dokunmuş ve Balıklı Göl'de olağanüstü bir değişim yaratmıştı. O kalabalıkların arasında ısrar eden, yapışan, insanı korkutan küçük çocuklar gitmiş, yerine küçük gözlerinde umut saçan, küçük yüreklerinde sevgi dağıtan çocuklar gelmişti... Adeta Balıklı Göl'ün mucizevi tarihine yakışan, bir mucizeydi bu. Ve öyle bir mucizeydi ki bu, son iki yıl içinde sokakları mesken tutan uyuşturucudan, bıçaklı saldırıya, sokak kavgasından kumara sayısız suça bulaşmış 40 çocuğun hayatını inanılmaz değiştirmişti. Peki bu mucize nasıl gerçekleşmişti?

SİHİRLİ SÖZCÜKLER
"Siz Değerlisiniz!" İşin sırrı bu iki sözcükteydi... Urfa Emniyet Müdürü Kutlay Çelik ve ekibi Urfa'ya geldiklerinde Türkiye'nin en sorunlu değil ama en çok çocuklu iliyle karşı karşıya gelmişlerdi. Sadece sokak çocukları değil, sokaklara bırakılan çocuk sayısı açısından Urfa, başı çeken illerden biriydi. Özellikle turist çeken Balıklı Göl çevresi sokak çocukları açısından Urfa'nın simgesi olmuştu. Her yabancının uğradığı Balıklı Göl'ü mesken tutan sokak çocukları, yerli ve yabancı turistlere karşı takındıkları tavırlarla dikkat çekiyor ve rahatsızlık yaratıyordu. Emniyet Müdürü Kutlay Çelik değişimi bir büyük politikanın devamı olarak niteliyor. Ona göre Urfa'da yaşanan değişim, zincirleme bir değişimin Urfa versiyonuydu; "İçişleri bakanımız, emniyet genel müdürlüğümüz ve valiliğimizin birlikte yürüttüğü bir çalışma bu. Suçu yerinde önleme çalışmalarının bir parçası yani. Tabi bunun iki boyutu var, birincisi bireyleri suça bulaşmadan kazanmak, ikincisi ise toplumla güvenlik güçleri arasında sıcak bir bağ kurmak. Biz bu iki yol içinde en anahtar kesimin çocuklar olacağını düşündük. Ve onlara 'siz değerlisiniz!' diyerek önemli adımlar attık." Siz değerlisiniz. Gerçekten işin sırrı bu iki sözcükteydi. Urfa'da bir emniyet müdürü, gözardı edilen, sokak çocuğu gerçeğine el atıyor ve çarpıcı bir sonuca ulaşıyordu. İlk olarak Balıklı Göl çevresinde farklı biçimlerde çalışan, kimi suça bulaşmış, kimi aile ilgisizliği nedeniyle sokakları mesken tutmuş 700'ü aşkın çocuk tespit edilecekti. Herbirinin aile yapısı, eğitim durumu, suçla ilişkisi tek tek ele alınacak ve yoğun bir çalışma başlatılacaktı...

TURİZM GÖNÜLLÜLERİ
Başta Urfa Emniyet Müdürü Kutlay Çelik olmak üzere harekete geçen polis ekipleri bu 700'ü aşkın çocuktan uyumsuz, suça en çok bulaşan 20 çocuğu seçerek işe başlayacaktı. Çelik "Bu çocuklar, kumar, hırsızlık, bali, tiner ve hatta bıçakla yaralama olaylarına karışan çocuklardı. Zor çocuklardı. Biz zor olanları seçtik. Bunlar öğrenimlerine ara vermiş sokakta oynayan çocuklardı. Önce hepsini kendi yaşlarına göre okullarına kaydettik. Yaşı büyükleri açık ilköğretime kaydettik. Böylece belli bir sisteme ilk adımı attık. İkinci adım İngilizce eğitimle geldi." İki yıl sonra gelinen nokta gerçekten mucize denilecek kadar önemli. Şimdi Urfa'da 40 turizm gönüllüsü çocuk özel giysileriyle, özel bilgileriyle yeni bir kuşağın doğmasına öncülük ediyor.

MAHMUT ÖVÜR

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yıldızlar Wesley Clark'ı destekliyor
 Sperm bağışlayana bedava tatil
 İthal şoförle ihracat devri
 Erken teşhisle sessizliğini bozdu
 Bombacılar çıkar yolu itirafta buldu
 Adliyede canlı bomba alarmı
 ABD raporunda Gülen'ci liderler
 Kohen, Örümcek Ağı'nı deldi
 Müteahhitin boksör korumalı haraç çetesi
 Devlet, devlete karşı...
 'El Kaide AB için büyük tehdit'
 'Ben iktidarsızım' deyip eşini öldürdü
 Doktor hatasına 15 trilyon
SAVAŞ AY
Fareler, insanlar ve hatıralar...
20Aralık 1968... Yani...
ÖMER LÜTFİ METE
Türbanın Kaide bağlantısı
Fransa'daki dini simgeye karşı...
REFİK DURBAŞ
Polisin meslek sevgisi...
SABAH Posta Kutusu'nda...
MEHMET TEZKAN
Anketten çıkan sonuç: Önce iş
AKP'NİN yaptırdığı kamuoyu...
EMRE AKÖZ
Medya tarihimizin unutulmaz anları
SON günlerde...
Sirtakiler de yetmedi
Son yapılan bir anket, Yunanlı ve Türkler'in birbirine güvenmediği,...
Babamın görüntüsü torunlarını uyutmuyor
DEVRİK Irak lideri Saddam Hüseyin'in Ürdün'e kaçan kızı, savaş...
BORÇ 20 MİLYON $
BORÇ 20 MİLYON $
Geçen yıl 7 milyon $ olarak açıklanan kulübün borcu 20 milyon'a...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.