kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kıbrıslı bölündü anahtar Denktaş’ta
Kıbrıslı bölündü anahtar Denktaş’ta
Kıbrıs kilitlendi, anahtar baba-oğul Denktaş'ta

Kıbrıslı bölündü anahtar Denktaş’ta

KKTC seçimlerinde, 50 milletvekilinin 25'ini muhalefetteki CTP ve BDH alırken, 25'ini de iktidar partileri UBP ve DP kazandı. Denktaş'ın hükümeti kurma görevini kime vereceği merak konusu K.

KKTC'DE dün yapılan seçimde resmi olmayan sonuçlara göre Annan Planı'nı savunan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) 19 milletvekili çıkararak yarışı önde tamamladı. İktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) ise sadece bir milletvekili geride kaldı. Muhalefet Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) 6 milletvekili çıkarırken, iktidarın diğer ortağı Demokrat Parti (DP) 7 milletvekiline sahip oldu. 50 üyeli Meclis'te 25'er sandalyeyi paylaşan iktidar ve muhalefet şimdi Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vereceği kararı merakla bekliyor.

3 PARTİ BARAJA TAKILDI
Yüksel Seçim Kurulu'ndan dün gece yapılan açıklamada KKTC genelindeki 554 sandıktan, 487'sinin açıldığı açıklandı. Yüzde 35,6 ile önde giden CTP'yi yüzde 32.4 ile hemen ardından UBP izliyor. BDH yüzde 13,5 alırken, DP yüzde 12.6 oranında oy aldı. Milliyetçi Barış Partisi, Çözüm ve AB Partisi ile Kıbrıs Adalet Partisi yüzde 5 oy barajını aşamadı. İktidar ve muhalefetin 25'er sandalyeyle başa baş gitmesi, gözlerin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a çevrilmesine neden oldu. Yetki kime verilirse verilsin, iktidar ve muhalefet partilerinin anlaşma sağlayamaması durumunda hükümetin kurulmasının güç olacağı belirtiliyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı Denktaş'ın 3 ay içinde KKTC'yi yeni bir seçime götürme hakkı bulunuyor.

TALAT: DÜZEN DEĞİŞECEK
CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, seçim sonuçlarının açıklandığı sırada parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs sorununun çözümünden, barıştan ve aynı zamanda AB'ye üyelikten yana oy verdiğini söyledi. İktidara gelmeleri durumunda KKTC halkının bu isteğine ulaşmaya çalışacaklarını söyleyen Talat, şimdiye kadarki düzenin değiştirilmesi için mücadele edeceklerini kaydetti. Talat, seçimlerden önce söyledikleri gibi bundan sonra Kıbrıs müzakerelerini KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın yerine hükümetin yürütmesi için gerekli düzenlemeleri yapacaklarını da sözlerine ekledi. CTP Genel Başkanı, Türkiye ile işbirliğine ilişkin bir soru üzerine ise, iktidara gelmeleri durumunda Türkiye'den de destek bekleyeceklerini, çünkü Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin AB üyeliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ileri sürdü.

EROĞLU: SEÇİME GİDİLİR
KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, seçim sonuçlarını değerlendirirken hiçbir partinin hükümeti kuramaması durumunda 3 ay içinde yeniden seçimlerin yapılabileceğini söyledi. Eroğlu, seçimlerde gelinen bu noktada, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın hükümeti kurma yetkisini kime vereceğinin önemli olduğunu ve bu çerçevede siyasi partiler arasında istişare yapılması gerektiğini söyledi. CTP ile BDH arasında iktidardaki partilerle koalisyon yapmamaya yönelik bir protokol bulunduğunu hatırlatan Eroğlu, bununla birlikte seçim yoğunluğunun bitmesinden sonra ''bir şeyler olabileceğini'' belirtti. Kıbrıs'taki sonuçlara ilişkin erken olduğunu kaydederek açıklama yapmaktan kaçınan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise bir TV kanalı şunları söyledi: "Kim kazanırsa kazansın Kıbrıs görüşmelerinde Türkiye'den bağımsız bir şey yapamaz."

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yeni timle Kızıl Şafak Operasyonu
 SABAH pansiyonu da tamam
 Saddam'ın bir oğlu hâlâ kayıp
 Saddam'ı Irak yargılamak istiyor
 14 kisi kaldı
 30 ayrı yerde gizlenirdi
 25 milyon dolar ödül akrabasının
 Nakiye Elgün Sokağı barış zinciriyle açıldı
 Çiftçi babanın diktatör oğlu
 Kimi ehil görürsem görevi ona vereceğim
 Türk gözlemciler: Seçimde her şey usulüne uygundu
 "Es Sahaf yine yalanladı!"
 İlk sorgusunda bağırdı: Halkımı köle yaptınız!
MEHMET BARLAS
Irak'a komşuyuz ama, "Irak modeli" çok uzak bize
Saddam...
ÖMER ÇELİK
Saddamizm
Saddam Hüseyin'in yakalandığı haberi geldiği...
REFİK DURBAŞ
Terörün iki yüzü...
Baştan dış kaynaklı gibi görünen ve...
SAVAŞ AY
Piyanistim ama o kadar da değil!..
Aklımda şu kadarı...
MEHMET ALTAN
Kemalizm, AK Parti, ikinci Cumhuriyet...
AK Parti'nin,...
'Saddamcılık bitti'
Bush, Saddam'ın yakalanmasıyla, onun adına işlenen cinayetler...
Kutlama zamanı Iraklılar icin mutlu haber
Saddam'ın yakalanması koalisyon güçlerini memnun etti. Liderler...
SANAL PORTAKAL
SANAL PORTAKAL
Trabzonspor'a ilk golü ikram eden De Boer, bitime doğru bir de...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.