kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Kemalizm, AK Parti, ikinci Cumhuriyet...

AK Parti'nin, dün yapılan KKTC seçimlerindeki tavrı gibi 'iki ileri bir geri' mehter yürüyüşüyle adım atması farklı eleştirilere sebep oluyor. AK Parti, AB sürecinde çerçeve yasaları hızla çıkararak bir siyasi irade ortaya koydu. Ancak icraatının tümünü AB ruhu ile kaynaştıramıyor. Adımlarını o büyük çerçeve içine oturtamıyor. Bu nedenle de zikzaklar çiziyor. Hasan Bülent Kahraman geçenlerde, Kemalizm'in etkinliğini yitirdiğini ancak AK Parti'nin bunun yerine kapsamlı bir büyük proje oluşturamadığını pragmatik çözümlerle sorunları aşmaya çalıştığını yazdı. CHP'nin tutukluğunun Kemalizm'e yapışık yaşamasından kaynaklandığını ama AK Parti'nin bu yetersizliği gidermek için iktidara geldiğini vurguladı.

***

Taha Akyol da "artık devlet eliyle toplumu bir kalıba dökmek isteyen" Kemalizm'in etkin olamadığı kanaatini belirtti. AK Parti'nin bu ideolojiye alternatif olarak, "siyasal İslam'ı muhafazakar demokrasiye" dönüştürdüğünü yazdı. Kemalizm'in devreden çıkmakta olduğundaki mutabakat, AK Parti'nin kimliği konusunda ayrışıyor. AK Parti Kemalizm'in yerine ikame edilecek büyük bir proje üretebiliyor mu, üretemiyor mu? Üretiyorsa, bu "Muhafazakar Demokratlık" mı? Bu ise, bu proje iktidarın icraatına rehber oluyor mu? Bir süre önce, Dünden Bugüne Tercüman Gazetesi adına Mehmet Gündem benimle bir röportaj yaptı. Oradaki sorulardan biri de şöyleydi: "AK Parti'yi 2. Cumhuriyet'e aday görüyor musunuz?" Benim cevabım şöyle olmuştu: "AK Parti, 2. Cumhuriyet sürecini hızlandırıcı adımlar atıyor. AB standartlarından yana olan herkes, bu cumhuriyetin demokratikleştirilmesini istiyor demektir. Bu da zaten 2. Cumhuriyet'in ta kendisidir."

***

Türkiye'nin gündemindeki AB süreci, tek bir cümleyle "Cumhuriyetin demokratikleştirilmesi" projesidir... Türkiye, Cumhuriyetini AB sayesinde demokratikleştiriyor. Bugün soru, AK Parti'nin "demokratikleşme" eylemini ve hedefini ne kadar içselleştirebildiğidir? Bu kadar büyük bir iktidar gücünün henüz muktedir olamadığını, Ankara bürokrasisi karşısında hala "muhalefette" olduğunu biliyoruz. Ankara bürokrasisi karşısındaki en meşru ve etkin atılım ise AB standartlarında bir demokratikleşme eylemi... Ancak oralarda zikzaklara rastlıyoruz... Demokratikleşme atılımlarının aynı hız ve kararlılıkta gitmemesinin bir nedeni, bu projenin iktidar partisi tarafından derinlemesine etüt edilmemesiyse, ikinci nedeni de zaman zaman taban politikası"nın depreşmesi.

***

Bunu en iyi anlatan örneklerden biri YÖK konusudur. YÖK, 12 Eylül askeri darbesinin ürünü bir kurumdur. Cumhuriyetin demokratikleştirilmesi, 12 Eylül hukukunun bulunduğu mevziden sökülüp atılmasını gerektirir. Üstelik bu konuda toplumda büyük bir mutabakat var... Evrensel özgürlük standartlarına endeksli bir anlayış YÖK'ü oluşturan anayasa maddelerini lağveder, mevcut 2547 sayılı yasayı kaldırır ve AB standartlarında bir üniversite yasasını hazır ederdi. Bunun yerine bocalandı ve YÖK'e endeksli bir reform aranışına girildi. Değiştirilecek kuruma bağlı bir yenileme aranışı hüsranla sonuçlandı... Aynı şey, KKTC için geçerli... Hükümet siyasal hesaplara ve korkulara kapılıp, bu işin çözülmesi gerektiği konusunda yoğunlaşmadı... Üstelik, Loizidu Davası nedeniyle ödenen tazminat, orada gaspın değil hukukun egemen olacağını göstermekteyken.

***

AK Parti, cumhuriyetin demokratikleştirilmesi konusunda önemli işler yapıyor. Eksik olan bunun içselleştirilmesi, Ankara bürokrasisine karşı demokrasiden taviz verilmemesi. Umarız o noktaya da gelinir... AB dinamiği kadar, kendi samimi arzularımız da bu cumhuriyetin evrensel standartlarda demokratik bir cumhuriyet olmasına eşlik eder...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Arsız ganimetçiliğe 'milli dava' mı diyorsunuz?   / 13-12-2003
 Rusya   / 08-12-2003
 Ankara dedikoduları...   / 06-12-2003
 Kapitalizm nitelik değiştiriyor   / 01-12-2003
MEHMET BARLAS
Irak'a komşuyuz ama, "Irak modeli" çok uzak bize
Saddam...
ÖMER ÇELİK
Saddamizm
Saddam Hüseyin'in yakalandığı haberi geldiği...
REFİK DURBAŞ
Terörün iki yüzü...
Baştan dış kaynaklı gibi görünen ve...
SAVAŞ AY
Piyanistim ama o kadar da değil!..
Aklımda şu kadarı...
MEHMET ALTAN
Kemalizm, AK Parti, ikinci Cumhuriyet...
AK Parti'nin,...
'Saddamcılık bitti'
Bush, Saddam'ın yakalanmasıyla, onun adına işlenen cinayetler...
Kutlama zamanı Iraklılar icin mutlu haber
Saddam'ın yakalanması koalisyon güçlerini memnun etti. Liderler...
SANAL PORTAKAL
SANAL PORTAKAL
Trabzonspor'a ilk golü ikram eden De Boer, bitime doğru bir de...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.