kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Saddam'ı Irak yargılamak istiyor
Saddam'ı Irak yargılamak istiyor
Aynı yolun yolcuları
'Uluslararası hukuka göre yargılanmalı'

Irak'ta kalırsa asılmayabilir

Irak Hükümeti, Saddam'ı kendilerinin yargılaması gerektiği yönünde açıklamalar yaparken, ABD'li yetkililerin bu konudaki sessizliği sürüyor Nerede yargılanacağı belli değil ama devrik diktatörü mahkemede kimin savunacağının spekülasyonları başladı bile: "Şeytan'ın Avukatı" Verges'i tutacak

***

Saddam'ı Irak yargılamak istiyor

Irak Hükümeti, Saddam'ı kendilerinin yargılaması gerektiği yönünde açıklamalar yaparken, ABD'li yetkililerin bu konudaki sessizliği sürüyor Nerede yargılanacağı belli değil ama devrik diktatörü mahkemede kimin savunacağının spekülasyonları başladı bile: "Şeytan'ın Avukatı" Verges'i tutacak.

SADDAM Hüseyin'in yakalanmasının hemen ardından, devrik diktatörün nerede ve nasıl yargılanacağına ilişkin tartışmalar da başladı. Saddam'ın ele geçirilmesinin ardından açıklama yapan Irak Geçici Hükümet Konseyi Üyesi Ahmed Çelebi, kısa bir süre içinde eski liderin yargılanmak üzere Irak halkına teslim edileceği yönünde açıklamalar yaparken, ABD, henüz bu yönünde bir görüş ifade etmedi. Çelebi, El Irakiye televizyonuna yaptığı açıklamada, ''Saddam mahkeme önüne çıkacak ve böylece halk suçlarını öğrenecek'' dedi. Davanın hazırlanmasının da çok uzun süre almayacağını belirten Çelebi, kurulan mahkemenin asli görevinin eski rejimin üst düzey yetkililerini yargılamak olduğunun da altını çizdi. Başkan George W. Bush ise "Saddam, milyonlarca insandan esirgediğiadaletin önüne çıkarılacak" açıklaması yaptı.

ZEYNEP AÇIKLADI
Irak tarafının Saddam'ın kendilerinin yargılaması gerektiği yönünde açıklamalar yaparak konudaki sessizliğini sürdüren Amerika'nın tutmaya çalışırken, Saddam'ı mahkemede savunacağı konusunda da spekülasyonlar yapılmaya başlandı. Ortaya atılan çarpıcı bir iddiaya göre, Saddam Hüseyin kendisini savunması için "Şeytan'ın Avukatı" lakabıyla tanınan ünlü Fransız avukat Jacques Verges'i tutacak. Yapılan bu spekülasyonun en büyük dayanağı ise Irak'ın eski Başbakan yardımcısı Tarık Aziz'in kızı Zeynep'- in İngiliz The Telegraph gazetesine yaptığı, "Babamın savunmasını Verges üstlenecek" açıklaması.

AZİZ'İN İZİNDEN GİDER
Amerika'nın en çok arananlar listesinde 43'üncü sırada bulunan Aziz, 24 Nisan'da Koalisyon güçlerine teslim olmuştu. 10 Aralık'ta Irak'ta resmen bir savaş mahkemesinin açılacağının Geçici Hükümet Konseyi üyeleri tarafından açıklanınca, Amerika da 55 kişilik arananlar listesinden o güne kadar ele geçirdiği 38 kişiyi yargılanması için Irak'a teslim edeceğini açıklamıştı. Irak Geçici Hükümet Konseyi Başkanı Abdülaziz el- Hekim'in ve diğer konsey üyelerinin yaptığı basın toplantısıyla açıklanan bu kararla Aziz ve 55 kişi mahkemeyle yüzyüze gelmişti. Bu haberin dünya kamuoyunda yer almasından sadece birkaç gün sonrada Zeynep babasını savunan şu çarpıcı açıklamayı yapmıştı: "Babam ülkesine hizmet etmek dışında başka bir şey yapmadı. O'nun görevi sadece Saddam'ın sözcülüğünü yerine getirmekti." Babasının suçsuz olduğunu savunan Zeynep, yargılama sürecinde Verges'i babasına avukat olarak tutacağını açıkladı. Yargılanma süreci ilk açıklamalarda belirtildiği gibi mahkeme önünde yapılması halinde, Saddam'ın da eski başbakanının izinden giderek "Şeytan'ın avukatından yardım" isteyebileceği iddiaları orataya çıktı. Daha önce de uluslararası eylemci "Çakal Carlos"u savunan Verges'in Saddam'ın isteğini geri çevirmeyeceği belirtilerek, "Şeytanın avukatı 'şeytanı' savunacak" yorumlarına neden oldu.

İDAM EDİLİR Mİ?
Saddam Hüseyin'in de yargılanabileceği mahkemeler arasında adı geçen Irak Savaş Suçları Mahkemesi, Baas Partisi'nin işbaşına geldiği 17 Temmuz 1968'den 1 Mayıs 2003'e kadar geçen zaman içinde insanlığa karşı suç işleyenleri yargılayacak. Daha önce gıyabında yargılanmasından söz edilen Saddam'ın, ele geçirilmesi nedeniyle işlediği öne sürülen suçlar yüzünden "İdamla yargılanması" da gündeme geldi. İngiliz BBC televizyonu, gelecek yıl başlayacağı bildirilen mahkemelerde Saddam'ın "ölüm cezasıyla" yargılanabileceğini bildirdi. Uluslararası insan hakları örgütlerince idam cezası uygulanamaz kabul edilirken, Saddam'ın ülkesinde yargılanması durumunda birçok davayla yüzyüze kalacağı ve hakında ne tür bir ceza isteneceği ise henüz tartışma konusu.

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yeni timle Kızıl Şafak Operasyonu
 SABAH pansiyonu da tamam
 Saddam'ın bir oğlu hâlâ kayıp
 14 kisi kaldı
 30 ayrı yerde gizlenirdi
 25 milyon dolar ödül akrabasının
 Nakiye Elgün Sokağı barış zinciriyle açıldı
 Çiftçi babanın diktatör oğlu
 Kimi ehil görürsem görevi ona vereceğim
 Türk gözlemciler: Seçimde her şey usulüne uygundu
 "Es Sahaf yine yalanladı!"
 İlk sorgusunda bağırdı: Halkımı köle yaptınız!
 Kıbrıs kilitlendi, anahtar baba-oğul Denktaş'ta
MEHMET BARLAS
Irak'a komşuyuz ama, "Irak modeli" çok uzak bize
Saddam...
ÖMER ÇELİK
Saddamizm
Saddam Hüseyin'in yakalandığı haberi geldiği...
REFİK DURBAŞ
Terörün iki yüzü...
Baştan dış kaynaklı gibi görünen ve...
SAVAŞ AY
Piyanistim ama o kadar da değil!..
Aklımda şu kadarı...
MEHMET ALTAN
Kemalizm, AK Parti, ikinci Cumhuriyet...
AK Parti'nin,...
'Saddamcılık bitti'
Bush, Saddam'ın yakalanmasıyla, onun adına işlenen cinayetler...
Kutlama zamanı Iraklılar icin mutlu haber
Saddam'ın yakalanması koalisyon güçlerini memnun etti. Liderler...
SANAL PORTAKAL
SANAL PORTAKAL
Trabzonspor'a ilk golü ikram eden De Boer, bitime doğru bir de...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.