kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hicazi anlattı Task 121yakaladı
Yeni timle Kızıl Şafak Operasyonu
Hicazi anlattı Task 121yakaladı

Hicazi anlattı Task 121yakaladı

Saddam Hüseyin, Task 121 adı verilen özel birlik tarafından yakalandı. Operasyonda daha önce yakalanan Irak eski İstihbarat Şefi Hicazi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği Komutanı Rasul Ali'nin verdiği bilgiler etkili oldu.

IRAK devrik lideri Saddam Hüseyin, Task Force 121 isimli özel birlik tarafından yakalandı. Task Force 121, başarısız olduğu için kısa süre önce dağıtılan Task 5 ve Task 20 isimli özel kuvvetlerin yerine kuruldu ve başına da General Iyle Koenig getirildi. Oluşturulduktan kısa süre sonra Saddam'ı yakalayan özel birliğin başarısında daha önce yakalanan Irak eski İstihbarat Şefi Faruk Hicazi ile "Kürdistan'ın Aslanı" lakaplı Kusrat Rasul Ali'nin verdiği bilgilerin etkin olduğu sanılıyor.

ABD ÇOK RAHATLADI AMERİKA
Başkanı George W. Bush'un savaşın bittiğini resmi olarak açıkladığı 1 Mayıs tarihinden sonra aylar geçmesine karşın Saddam Hüseyin bir türlü yakalanamadı. Saddam'ın yakalanamaması ve ABD askerlerine yönelik saldırıların giderek artması ciddi bir moral çöküntüsünü de beraberinde getirdi. Tam bu sırada Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in Irak'a anti-terör ve istihbarattan sorumlu general olarak atadığı William Boykin devreye girdi.

BOYKİN DEVREYE GİRDİ ABD
için önemli bir isim olan Boykin daha önce üç önemli operasyonda yer aldı: Somali operasyonu, Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar'a yönelik operasyon ve 1980'de İran'da rehin alınan Amerikalılar'ı kurtarma girişimi. Boykin, ilk iş olarak Saddam'ı yakalayamayan eski 101'inci Hava İndirme Tugayı'na bağlı Task-5 ile Task-20 özel kuvvetlerini dağıttı. İstihbarat ve özel operasyonları yeni bir organizasyon çatısı altında topladı: Bu özel birliğe ise Task Force 121 adı verildi. Task Force 121'in başına ise yine Pentagon'un önde gelen isimlerinden General Iyle Koenig getirildi.

KİLİT İSİM FARUK HİCAZİ
BU
değişiklikten sonra Task Force 121, istihbarat açığını kapatmak için 25 Nisan'da yakalanan Irak'ın eski istihbarat şefi Faruk Hicazi'yi tekrar gündeme aldı. Task Force 121, Hicazi'den aldıkları bilgilerle Sünni üçgeninde çalışmaya başladı. Amerika'nın Saddam'ı bulma çabalarına önemli bir yardım da Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı kuvvetlerden geldi. Saddam'ın işkencehanelerinden geçtiği bilinen birliklerin komutanı "Kürdistan'ın Aslanı" lakaplı Kusrat Rasul Ali, Saddam'ın yakalanması için canla başla çalıştı. Rasul Ali daha önce de Irak eski devlet Başkanı Taha Yasin Ramazan'ın Musul'da yakalanmasına yardımcı olmuştu.

İSRAİL YÖNTEMLERİ
TASK-Force 121 son günlerde Saddam'ı yakalamak için İsrail'in uyguladığı taktikleri kullanmaya başladı. Özellikli hedefler üzerine yapılan hava bombardımanlarında büyük artış oldu. Bu çalışmalar sonunda ABD için kabusa dönüşen Saddam, Task Force 121 özel birliği tarafından yakalandı. Operasyonu tamamlayan askerler, AP haber ajansına şöyle konuştu: Bu gerçekten inanılmaz. Uzun zamandan beri ilk kez kendimi bu kadar iyi hissediyorum. Belki çok yakında eve dönebiliriz."
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 SABAH pansiyonu da tamam
 Saddam'ın bir oğlu hâlâ kayıp
 Saddam'ı Irak yargılamak istiyor
 14 kisi kaldı
 30 ayrı yerde gizlenirdi
 25 milyon dolar ödül akrabasının
 Nakiye Elgün Sokağı barış zinciriyle açıldı
 Çiftçi babanın diktatör oğlu
 Kimi ehil görürsem görevi ona vereceğim
 Türk gözlemciler: Seçimde her şey usulüne uygundu
 "Es Sahaf yine yalanladı!"
 İlk sorgusunda bağırdı: Halkımı köle yaptınız!
 Kıbrıs kilitlendi, anahtar baba-oğul Denktaş'ta
MEHMET BARLAS
Irak'a komşuyuz ama, "Irak modeli" çok uzak bize
Saddam...
ÖMER ÇELİK
Saddamizm
Saddam Hüseyin'in yakalandığı haberi geldiği...
REFİK DURBAŞ
Terörün iki yüzü...
Baştan dış kaynaklı gibi görünen ve...
SAVAŞ AY
Piyanistim ama o kadar da değil!..
Aklımda şu kadarı...
MEHMET ALTAN
Kemalizm, AK Parti, ikinci Cumhuriyet...
AK Parti'nin,...
'Saddamcılık bitti'
Bush, Saddam'ın yakalanmasıyla, onun adına işlenen cinayetler...
Kutlama zamanı Iraklılar icin mutlu haber
Saddam'ın yakalanması koalisyon güçlerini memnun etti. Liderler...
SANAL PORTAKAL
SANAL PORTAKAL
Trabzonspor'a ilk golü ikram eden De Boer, bitime doğru bir de...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.