kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sabancı harekete geçiyor
Sabancı harekete geçiyor
Telefon kartının ilk hedefi işadamları

Sabancı harekete geçiyor


Türk Telekom'un tekeli 15 gün sonra bitiyor. Liberalleşecek pazarın en büyük oyuncu iddiasındaki Sabancı Telekom, oyun planını hazırladı.

Sabancı Grubu'nun sadece Türk Telekom'un özelleştirilmesine odaklanmadığını görüyoruz. Pazarın liberalleşmesine günler kaldı, sizin bu pazardaki iddianız nedir?
Biz telekom vizyonumuzu belirledik. Türk Telekom'un özelleştirilmesi bir tarafta, pazarın liberalleşmesi diğer tarafta önümüzde iki ayrı imkan olarak duruyordu, planlarımızı buna göre yaptık. Yeni bir şirket kurduk.

Sabancı Telekom markası böyle mi doğdu?
Evet. Sabancı Telekom'u kurup, markalaştırdık. Sonra da üç şirketi, I-Bimsa, Türk Nokta Net ve Sabancı Telekom'u birleştirdik.

Grup Türk Telekom için Koç grubuyla birlikte hareket edeceğini açıkladı. Ne gibi gelişmeler oldu?
Türk Telekom dünyanın en büyük şirketlerinden bir tanesi, değeri her ne kadar artık 20 milyar dolar değilse de çok önemli bir rakam. Dolayısıyla herhangi bir grubun tek başına kendi kaynaklarıyla alabileceğinden biraz daha fazla bir şirket. Riskler de fazla tabii.

Yani bir şekilde ortakla girip almak daha iyi dediniz. Peki ama neden yabancı bir şirketle değil öncelikle Koç'la birlikteliği düşündünüz?
Şöyle. Telekom sektörüne ilgisi olan gruplara bakınca çok fazla yok. Bu iki grup öyle ya da böyle bir iletişim içinde. Aslında bunu ben biraz da bizim yeni CEO Celal Metin'e bağlıyorum. Onun çok katkısı oldu.

Beraberliğin faydasını görmeye başladınız mı?
Defalarca toplandık. Onlar bize, biz onlara vizyonlarımızı anlattık. Koç'un Bulgar Telekom konusunda teorik bilgileri , bzim ekibin de pratik tecrübesi var. Dolayısıyla çok güzel örtüştü.

İki grubun bir de Uzakdoğulu bir şirketi yanına alacağı söyleniyordu...
Singapur Telekom'un adı geçiyordu ama şu anda öyle bir durum yok. Üçüncü bir şirket olsa iyi olur tabii. Hükümet henüz detaylı takvimi açıklamadı. Özelleştirme İdaresi'nin danışman şirket tutması lazım, henüz tutmadı.

Peki sonra siz neden telekom özelleştirmesini diğer telekomünikasyon işlerinden ayırdınız? Ekipleri ikiye ayırmamızın nedeni var. Dedik ki, bir ekibimiz Ali Sabancı başkanlığında, Türk Telekom özelleştirmesine Koç Grubu'yla birlikte hazırlanacak. Diğer ekip de benim yönetimimde pazar liberalize olursa nasıl pazarı kaparız diye başka hazırlıklara girişecek.

Grup içinde rakip iki takıma ayrıldınız yani?
İki farklı organizasyon. İki ayrı oyun planı diye düşünebilirsiniz. Jack Welch'i biliyorsunuz. Kendisi bir ekip kurdurmuş ve stratejilerini nasıl bir rakip olsa yenebiliri çalıştırmış adamlarına. Demek istediğim şu ki, iki iş birbirinden farklı.

Türk Telekom'u sürpriz bir yabancı şirketin alacağı hiç aklınıza geliyor mu?
1990'larda bir globalleşme sevdası vardı. Oysa şimdi hiçbir şirket, başka bir ülkedeki telekom şirketini koşarak almaya gitmiyor. Yabancılar, hem biz geç kaldığımız hem de trendler değiştiği için, artık tek başlarına Türk Telekom'u almaya gelmeyecek.

Duyduğunuz bir şey var mı? Yabancı şirketler Türk Telekom'la ilgileniyor mu sizce?
Deutsche Telekom, Fransız Telekom ve Telekom İtalya'nın Türkiye her zaman gündemindedir. Takip ettikleri bir pazardır. Hollanda ve Belçikalı Telekom şirketlerinin de ilgisi olabilir. Bir de bol parası olan Uzakdoğulu şirketler var.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Ankara'yı biz besliyoruz ama haksız eleştiriliyoruz
 Düşük ABD doları FED'in kozu oldu
 Boydak Ailesi'nin acı günü
YAVUZ SEMERCİ
Var mı daha güçlüsü?
TBMM'den geçen yeni yasa, Maliye...
yıldızlı yılbaşı dört bin dolar
2004 yılını İstanbul'un en lüks otellerinden birinde karşılamak...
'Karım beni öldürtecek'
İzmirli işadamı, boşanma davası süren karısının, kendisini 650 milyar...
Milyarlar havada uçuşacak
Milyarlar havada uçuşacak
Türk antika piyasasına yön veren Antik A.Ş'nin sahipleri...
Manhattan stili
Manhattan stili
Her zaman şık olmasına alıştığımız Elif Germiyanlıgil, bu kez...
IMKB
E: 16,955 D:% 2.44
DOLAR
S: 1,436,000 D:% -1.03
EURO
S: 1,758,000 D:% -0.11
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.