kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bildiriden virgül kalktı, kriz bitti
Bildiriden virgül kalktı, kriz bitti
AB 'Özerk Planlama Hücresi' kuruldu

Bildiriden virgül kalktı, kriz bitti


AB Zirvesi sonuç bildirisi taslağında yer alan Güneydoğudaki kültürel haklara ilişkin ifade Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün önceki gün yaptıkları girişimlerin sonucunda krize dönüşmeden çözümlendi. Taslak metinde yer alan ifadelerin arasına konulan "nokta", "ve" ile "virgül"ün yerleri değiştirilerek, kültürel hakların sadece Güneydoğu Anadolu bölgesiyle ilişkilendirilerek ayrımcılığa yol açmasının önü kesildi. Bildiride siyasi ve yasal açıdan önemli adımlar atıldığı kayda geçirilirken, Kıbrıs sorununun çözümünün de Türkiye'nin AB üyeliğini kolaylaştıracağı vurgulandı. İstanbul'daki terör saldırıları da bildiride kınandı. Zirve sonuç bildirisinde, "Türk hükümetinin siyasi ve yasal açıdan önemli ve kararlı reform adımlarından AB Konseyi'nin duyduğu memnuniyet" dile getirilerek, "Bu reformların Türkiye'yi AB'ye yakınlaştırdığı" kayda geçirildi. "Türkiye'nin, yasal reformların yanı sıra Kopenhag ekonomik kriterlerine uyum alanında da önemli adımlar attığı" vurgulanan sonuç bildirisinde, bununla birlikte, adalet, temel ve kültürel haklar, sivil-asker ilişkileri, makro ekonomik dengesizlikler, yapısal eksiklikler gibi alanlarda yeni adımlar atılması gerektiği ifade edildi.

VİRGÜL DEĞİŞTİ
Bildiride en büyük sıkıntıyı yeni adımlar atılması gereken maddelerı sıralaması yarattı. Bu bölümde sivil - asker ilişkileri, temel ve kültürel haklar ve reformlar, yargının bağımsızlığı ve işlerliği gibi maddeler sıralanırken, hepsinin arasına bir virgül konulduğu için kültürel haklar da sadece Güneydoğudaki duruma ilişkin algılanıyordu. Başbakan Erdoğan önceki akşam İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve İrlanda Başbakanı Bertie Arhem ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günter Verheugen ile yaptığı görüşmede bu durumun altı çizdi. Erdoğan ve Gül'ün çabaları üzerine metindeki "virgüller" kaldırıldı. Erdoğan, "Bildiri istediğimiz şekilde çıktı" dedi.

KIBRIS DA YUMUŞADI
İlerleme raporunda "Kıbrıs sorununda çözümsüzlük, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde engel teşkil edebilir" şeklinde yer alırken, zirvede daha önce SABAH'ın da duyurduğu gibi önemli bir değişiklik yapıldı. Bu bölüm "Kıbrıs sorunun çözülmesi Türkiye'nin üyeliğini kolaylaştırır" şekline dönüştürüldü. " AB Konseyi, İstanbul'da birçok insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan terörist saldırıları da kınadı.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ne polis ama!
 Kıbrıs'ı 6 ayda çözeriz
 Erdoğan: Cami değil, okul yaptırın
 Ayıp habere tepki
 Erdoğan'ın telefonundaki sır: Mağrur olma
 Bedri Baykam'ın imajı
 Hülya Avşar beyaz tişörtlerini tanıttı
MANSUR FORUTAN
Yapma be Ozzy!
Ölmeden önce yapılması gerekenler...
MEHMET TEZKAN
Bakalım pirincin taşını kim, nasıl...
EMRE AKÖZ
Skandal fotoğrafı ben de basardım ama böyle...
MEHMET ALTAN
Arsız ganimetçiliğe 'milli dava' mı diyorsunuz?
Yarın...
MEHMET BARLAS
Her şiirde ve şarkıda mutlaka "aşk" mı vardır?
TRT-4'te,...
Aliyev ABD'de öldü
A Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tedavi gördüğü...
Bu ne yaman çelişki CIA
ABD, Ladin'le görüştüğü için "istenmeyen adam" ilan ettiği Saddam'ın...
AKDENİZ ATEŞİ
AKDENİZ ATEŞİ
Şampiyonlar Ligi'nde üst turlar hedefini tutturamayan Beşiktaş ve...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.