kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kim Ne Diyor?
Tunceli’de 2. garson krizi
Bayan garson krizi
Kim Ne Diyor?
Baro Başkanı Aygün: Referandum yapılabilir

Kim Ne Diyor?

BİRAHANECILER
Kadın çalıştırmadıkları zaman müşteri gelmemesinden yakınan birahane sahipleri kendilerini şu şekilde savundu: "İş yerimizde bayan çalışmayınca Allah'ın bir kulu bile uğramıyor. Bir yaşlı bayan bile müşteri çekmeye yetiyor. Çok denedik, müşteri gelirse bayan garsona ihtiyaç kalmaz diye. Ama olmadı. Mecburen çalıştırıyoruz. Ama bu kadınlar iddia edildiği gibi cinsel sömürü aracı olarak kullanılmıyor."

ŞEHİR HALKI
Tuncelili erkekler ile bazı bayanlar, birahanelerde kadınların çalışmasına sıcak bakıyor. Hasan Turan isimli 31 yaşındaki esnaf, "Hayatın her alanında kadınlar çalışıyor, orada neden çalışmasın? İnsanların birahanelere yoğun ilgi göstermesinin asıl nedenleri yıllardır OHAL baskısı altında girdikler bunalım. Birahanedeki bayanlar benim ahlakımı bozamaz. Sorun biz erkeklerde" diye konuştu. Emekli öğretmen Nurettin Çölçayır ise şunları söyledi: "Kadınların çalışmalarına karşı değilim. Emeklerinin karşılığında, kendilerini cinsel meta olarak görmeden çalışmalarını isterim. Bayan garsonların ahlaki çöküntüye neden olduklarına inanmıyorum." Dilber Erdoğan isimli bayan memur ise kadınların her türlü işyerinde çalışabileceklerin ifade etti. Bununla birlikte cinsel sömürü olmamalıdır diyen Erdoğan şöyle konuştu: "Yaptıkları işte ürettikleri şeyler ön plana çıkmalıdır. Bu tür yerlere giden erkekler, gelirlerinin büyük bölümünü harcadığı için eve ekmek götüremiyor. Aç kalan yine kadın ve çocuklar oluyor. Birahanede çalışan bayan garson meta olarak kullanıldığı için mağdur, öbür yanda çocuklarıyla birlikte evde aç kalan kadın da mağdur. Toplumun kutsal saydığı değerleri hiçe sayan bu uygulamalar, kültürümüzün yozlaşmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, buradaki bayanların kadın onurlarına sahip çıkarak çalışmamalarını öneriyorum."

GARSON KADINLAR
Birahanelerde garson olarak çalışan kadınların neredeyse tümü; buraya fuhuş için değil, çalışıp ailelerini geçindirebilmek için geldiklerini söylüyor. Garson kadınlar, "Her birimizin ayrı bir hikayesi ve bakmakla yükümlü olduğu insanlar var. Biz işimizi yapıyoruz" diye konuşuyor.

Mersinli Ece Tan:
"
1984 doğumluyum. Liseyi ikinci sınıftan terkim. Bir arkadaşın yardımıyla bu işe başladım. Bir çocuğum var. Eşim yatalak. Ben sadece garsonluk yapıyorum" diye konuştu. İşte diğer garsonların sözleri:

İzmirli Pınar Çağala:
"1973'lüyüm. 11 yıl önce görücü usulüyle evlendim. Biri 10 diğeri 6 yaşında iki çocuğum var. Eşimi 2 yıl önce bir tren kazasında yitirdim. Çocuklarıma bakmak zorundaydım. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle bu işe girdim. Önce İzmir, sonra Elazığ, en son da Tunceli... 6 aydır buradayım. Kazandığım parayı çocuklara gönderiyorum; onlar okuyup meslek sahibi olsunlar diye. Müşterilerin yanlarına kesinlikle oturmuyorum. Çünkü bu yasak. Tunceli kadınların eylemini haklı buluyorum ama koca bir şehrin ahlakını 10 bayan garson mu bozarmış?"

Gürcü garson Misya:
"Sınıf öğretmenliği yapıyordum, 22 dolar kazanıyordum. Geçim sıkıntısı nedeniyle 1992'de Rize'ye geldim. Burada biriyle evlenip Müslüman oldum. Bir çocuğum var. 2 yıl önce eşimden ayrıldım ve bu işi buldum. Sadece işimizi yapıyoruz. Bırakın fuhuşu müşteriyle oturmamız bile yasak."

Adanalı Sevgi Yiğit:
"Üniversitede okurken evlendim. Kocam akciğer kanserinden ölünce çocuğum ile yapayalnız kaldım. Ona nasıl bakacaktım? Ne yer, ne içerdik? Bu işi buldum, çalışmaya başladım. Tuncelili bayanlar, erkeklerini eve bağlamayı öğrensinler. O zaman erkekler hiçbir yere gitmez, evlerinde otururlar. "

Antalyalı Hülya Çiçek:
"Tuncelili bayanların kaygılarını anlıyorum ama daha farklı biçimlerde mücadele etmeleri lazım. Bu olay bir kültür meselesidir."

İstanbullu Ayşegül Özlem:
"Fatih'te doğdum. Garsonluk yapmak bir kamu kuruluşunda çalışmaktan daha zor. Bunu kimse bilmiyor."
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Dansçılar Kıymete Bindi
 Saçın başın dağınık senden jön olmaz ki!
 Hürrem Sultan’ı dünya tanıyacak
 Amerika yolcuları için son 24 gün
 Pazar gecelerinize neşe getirecekler
 Malta’da Truva savaşları
 Gözlüklerde 70’lerin esintisi
 Türkiye’nin yıldızları bir arada
 Turfanda Enginar İl Piccolo’da
 Uyuyan Güzel Trakya’ya geldi
 Hayranları Nilüfer’in evine konuk olacak
 Fay hattı güldürüyor
 Tüm şarkılarıyla: Sertab
 Ata bu akşam yine formunda
 Yılbaşı hediyesiyle yardım edebilirsiniz
 Evliliğinizin yatak falı
 Sevgi Sözcükleri
 Deride en son trendler Deri Günleri Fuarı’nda
GÜLSE BİRSEL
Halit Kıvanç’ın kültürel mirası bende!
Halit Kıvanç'a...
AYŞE TÜTER
Cevizli pekmez tatlısı
Cevizlerin bir kısmını süslemek...
‘Öldüren kader kurbanı oluyor, ya biz?’
Adana’da aşkına karşılık vermediği için sabıkalı Necmettin But...
Sen karışma moruk!!
"Şunları biraraya toplayayım. Bir güzel muhabbet edelim" diye...
Tek tanık o
Sevgilisinin uğradığı silahlı saldırıya tanık olan Saliha, şoka...
Çatal-bıçak daveti
Çatal-bıçak daveti
Sofra sanatı üzerine yoğunlaşan, dünyanın prestijli markası...
Vintage şıklığı...
Vintage şıklığı...
Roman'ın sahibi Turgut Toplusoy'un eşi Suzan Hanım Christofle'ın...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.