kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sizden öğreneceğimiz çok şey var
Sizden öğreneceğimiz çok şey var
Gürcistan’dan Türkiye’ye ilk beş mesaj

Gürcü’ye Türk dostluğu gerek

GÜRCİSTAN'DAKİ "kadife devrim"in lideri Saakaşvili'nin Hollandalı eşi SABAH'a anlattı: "7 kez ülkenize geldim. Türkler'le aynı dilden konuşuyoruz."



***

Sizden öğreneceğimiz çok şey var

Gürcistan’daki ‘kadife devrim’in baş mimarı Mihail Saakaşvili’nin güzel eşi Sandra Roelofs Saakaşvili SABAH’a özel açıklamalar yaptı “Aynı bölgenin insanlarıyız. Birbirimizin dilinden en iyi biz anlarız” diyen Saakaşvili, Türkiye’den öğrenecekleri çok şeyler olduğunun altını çizdi.

TERNEUZEN-GÜRCİSTAN'daki gelişmeleri ailesinin yanına geldiği Hollanda'nın güney-batısında bulunan Terneuzen kentinde denize nazır dairesinden takip eden 34 yaşındaki müstakbel 'first lady' Sandra Roelofs- Saakaşvili, "Okulların tatil olmasını fırsat bilerek, sekiz yaşındaki oğlumla ailemin yanına geldik. Bir hafta sonra Gürcistan'da olaylar başladı. Maalesef olayları uzaktan izlemek zorunda kaldım. Ben de eşimle birlikte halkın arasında olmak isterdim. Gürcistan'da tarih yazılıyor. O tarihi olayların içinde olmak isterdim. On yıldır evliyim ve sekiz yıldır Gürcistan'da yaşıyorum. Kendimi bir Gürcü gibi hissediyorum.
Arkadaşlarımızdan ve dostlarımızdan olayların ayrıntılarını dinliyorum. Eşim Mihail ile günde 3-4 defa telefonla konuşuyoruz. Haftasonu Gürcistan'a geri döneceğim. Eşimi daha fazla yalnız bırakmak istemiyorum" dedi.

İYİ TÜRKÇE KONUŞUYOR
Türkiye'yi yakından tanıyan Sandra Saakaşvili, toplam yedi defa Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtti. Geçen yıl Trabzon'dan İstanbul'a kadar otobüs yolculuğu yapan Sandra Saakaşvili, "Gürcistan'dan karayoluyla
Türkiye'ye geçtim. Trabzon'dan İstanbul'a otobüsle gittim. Bu yolculukta en çok ilgimi çeken, batıya gittikçe Türkiye'nin modernleştiğini görmekti. Türkiye'de insaların yüzü gülüyor. Bu güleryüzlü insanların komşumuz olması bizim için bir şans" dedi. Kendisi de Türkçe konuşabilen Sandra, eşi Mihail Saakaşvili'nin annesinin Türkolog olarak Tiflis Karadeniz Üniversitesi'nde ders verdiğini belirtti.

BATIYA AÇILAN PENCERE

Gürcistan'ın her şeyden önce 'düzen ve saygıya' ihtiyacı olduğunu vurgulayan Sandra Roelofs-Saakaşvili, "Gürcistan'da olacakları önceden kestirmek biraz zor. Mihail için cuma günü tutuklama kararı çıktı. Bir gün sonra 'kadife devrim'in lideri olarak, ulusal kahraman oldu. Gelişmeleri beklemek lazım. Şu anda 'first lady'liği düşünmüyorum. Buna kendimi hazırlamak da istemiyorum" dedi. Gürcistan'da seçimlerin ardından başlayan protesto gösterileri üzerine istifa eden Cumhurbaşkanı Şevardnadze'nin yerine gelecek kişinin belirleneceği seçimlerde, "kadife devrim"in mimarlarından Mihail Saakaşvili muhaliflerin tek adayı olacak. Saakaşvili'nin Hollandalı eşi Sandra Roelofs-Saakaşvili, "Türkiye bizim batıya açılan penceremiz. Komşuluk ilişkilerimizi en üst noktaya taşımalıyız. Gürcistan'da ilk amacımız modernleşme olacak. Modernleşmede batı ve Türkiye'den öğreneceğimiz çok şey var. Komşularımız ve dolayısıyla da Türkiye ile ortak projeler hayata geçirmeliyiz" dedi. Mihail Saakaşvili ile on yıl önce Paris'te bir insan hakları seminerinde tanışan Sandra, "Ben, insan hakları projelerinde çalışmak için Kızılhaç'la birlikte Somali'ye gitmeyi düşünüyordum. Mihail, 'Neden Gürcistan'a gelmiyorsun? Benim ülkemde senin gibi insanlara ihtiyaç var' dedi. Bunun üzerine Gürcistan'a gittim. Soko adında bir dernek kurarak, halkın bilinçlenmesi için çalışmalar yapmaya başladık. Aynı zamanda Gürcü ve Hollandalı işadamlarına hizmet veren 'Dutch Initiatieve for the Development of Georgia' danışmanlık şirketini kurduk. Gelişmekte olan Gürcistan'a yabancı yatırımcı çekmek için çalışmalar yaptık. Bunun yanı sıra yedi yıldır Fransızca ders veriyorum" dedi. Gürcistan'ın ve bölgenin gelişmesi için ortak haraket etmenin zorunlu olduğunu belirten Sandra Saakaşvili, toplumların refah düzeylerini artırmak için bölgede ortak projelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Ortak projeler kapsamında Dünya Bankası ve Avrupa Birliği'nde kaynak bulmanın çok daha kolay olduğunu ifade eden Sandra, Gürcü ve Türk işadamlarının ve sivil toplum örgütlerinin tanışmasına öncelik vereceğini belirtti. Eşi Mihail Saakaşvili'nin Gürcistan Parlamentosu'nda yandaşlarına yaptığı açıklamada, "Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesinin kendileri için hayati önem taşıdığını ve Azeri doğalgazının batı pazarlarına ihracını öngören Bakü- Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı projesinin de öncelikleri arasında yer aldığını' söylediğini hatırlatan Sandra Saakaşvili, "Gürcistan'da milli gelirin yükselmesi ve vatandaşların refaha ulaşması için Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı hayati önem taşıyor. Yıllardır bekletilmekte olan boru hattının en kısa zamanda gerçekleştirilmesi bizim açımızdan ve bölgenin kalkınması açısından kaçınılmaz" diye konuştu.

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Azra tacını teslim etmek için Çin’de
 Sırrı çözüldü
 Önce ceza sonra erteleme
 Saksofon=Böbrek
 “Çok mazbut bir aileydik”
 Levent Çarşı terör sonrası imaj yeniliyor
 Köyün çobanı şimdi üniversiteli
 50 yıldır kızını sırtında taşıyor
 Güzeller engel tanımadı
 Koç Üniversitesi’nde öğrencilerden muhtıra
 Salsa ve Tango yerine Zeybek
 Marmara Öğrenci İşleri’nden şikâyet var
 Konferans... Sempozyum... Sinema
 Model Konferans
ERDAL ŞAFAK
Bir dönemin sonu


Tam 8 yıl boyunca çıkışları,...
ÖMER LÜTFİ METE
Gizli servis cenneti
Kasım katliamları milletimizin...
SAİT GÜRSOY
Güzel bir rüya
Çok ilginçtir ki geçen gün rüyamda Üçüncü...
MEHMET TEZKAN
Avrupa kapılarını kapatıyor biz yendik diye...
EMRE AKÖZ
Hepimiz engelliyiz!
TÜRKİYE bir efsaneler ülkesidir. Dün...
TÜRK FIRTINASI
TÜRK FIRTINASI
Süreyya ve Elvan’ın başını çektiği 9 atletimiz, 1948 yılından beri...
YENİLMEZ ARMADA
YENİLMEZ ARMADA
Temsilcimiz, Alba önünde Alman takımlarına karşı 13. galibiyetini...
Sezer’den Sarıgül’e ‘Altın Plaket’
Sezer’den Sarıgül’e ‘Altın Plaket’
CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, Dünya Özürlüler Günü...
CHP, Yüce Divan’lık dosyaları açtı
TBMM'DE yolsuzluk dosyaları tek tek açılmaya başladı. AKP'den sonra...
‘Farklı seslere de kulak vermeliyiz’
‘Farklı seslere de kulak vermeliyiz’
Demokrasi özeleştirisi yapan Başbakan Erdoğan, ‘Sadece kendi sesimize...
Yuvalara büyük ilgi
Yuvalara büyük ilgi
SABAH gazetesinin 25 Kasım tarihinde yayımlanan "Bir kucak da siz...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.