kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yollarda değil, kollarında öleyim
Yollarda değil, kollarında öleyim

İbrahim Tatlıses filmleri ve Orhan Gencebay şarkılarının ilham verdiği şoförler, kederlerini, sevinçlerini ve hatta kişiliklerini bile ‘tampon edebiyatı’ olarak tanımlanan yazılarla dışa vuruyor.

Kamyon, minibüs, dolmuş ve hatta taksilerin arkalarında görmeye alıştığımız taşıt yazıları, şoförlerinin kimliklerini tanımlıyor. "Yollarda değil, kollarında öleyim" sözleriyle sevgiliye özlemini anlatanların yanı sıra, "Sollarım arkadaş, huyum kurusun" diyerek ne kadar hızlı olduklarını, "Sabır selamet, sürat felaket" sözleriyle de tedbirli hareket ettiklerini ifade eden sürücüler, bir anlamda ruh hallerini dışarıya yansıtıyor. Şoförlerin memleketinin yanı sıra askerlik durumu bile taşıt yazılarına konu oluyor. "Tampon edebiyatı" olarak tanımlanan taşıt yazıları, şoförün duygularını dile getiriyor. 37 yıl ABD'de İndiana Üniversitesi'nde Türk Folkloru dersleri veren ve halen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. İlhan Başgöz, Türk şoförlerinin değer yargılarının, araçlarına yazı olarak yansıdığını söylüyor. Taşıt yazılarının köy kökenli şoförün kente adaptasyon çabası olduğunu savunan Prof. Dr. İlhan Başgöz şunları söylüyor: "Yazılar sürücünün çocukluğundan beri kültürünü oluşturan aile, köy, eğitim, gelenek, doğa, sosyal çevre, nihayet kent ve yeni dünya görüşü, şoförlük eğitimi gibi elemanlardan seçtiği bir bileşkedir. Bu bileşkenin oluşmasında TV, radyo, basın, film ve kaset endüstrisinin şaşılacak derecede güçlü bir etkinliği vardır. Sürücü, kimliğini oluşturan öğeleri bu vasıtalar ile tanıyor. Bilinçli bir çaba ile seçilen yazılar, sürücüye kent koşullarına uymakta, kentte kendisine toplumsal bir mekan bulmakta yardım ediyor."

ŞOFÖR DE BİZİM GİBİ
Prof. Dr. Başgöz, "Şoför de seviyor, sevilmek istiyor. Sevgilisini bazen kıskanıp, bazen bağışlıyor. Başı sıkışınca Tanrı'ya sığınıyor ama Tanrı'ya sitem de ediyor. Mesleğini seviyor ama 'Ömür biter, yol bitmez' diye yakınıyor" diyor. Prof. Dr. Başgöz, "Taşıt yazılarının yaratılması, tamamen kişisel değildir. Yazılar kolektif bir emeğin işidir. Taşıt yazıları, İbrahim Tatlıses filmlerinden; Orhan Gencebay şarkılarına, hatta Orhan Veli şiirlerine kadar birçok kaynaktan besleniyor. Sayıları binleri bulan taşıt yazılarının verdiği mesajlar, sevgiden gurbete, kadercilikten Tanrı'ya siteme, hatta baş kaldırmaya kadar uzanıyor" diye konuşuyor.

EN ÇOK SEVGİ YAZILIYOR
Prof. Dr. İlhan Başgöz, toplumsal değişme ile birlikte sevgi anlatımında seven ve sevilenin eşit insanlar olarak görülmeye başlandığını vurguluyor. Bu ifadelerin 'ben' merkezli, eşitliğini sevgide de koruyan, tek taraflı sevgi istemeyen insanın ifadesi olduğunun altını çizen Başgöz, "Kapıdan girerken ille de kadına öncelik tanıyan veya lokantada kadının hesabını ille erkeğin ödemesini gerektiren, aslında üstünlük gösterisinden başka bir şey olmayan sevgi değildir şoförün sevgisi. Bu yeni sevgi anlayışı, toplumda kadın, erkek eşitliğine doğru atılan kuvvetli bir adımdır" diyor. Bu yeni anlayışa örnekler: 'Seversen severim', 'Hatamla sev beni', 'Tav olan çok', 'Sevilen beklenir', 'Aşk suçlarına af yok mu Yarab?'

İbrahim BİLEKLİ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Öldüren grip kapıda
 Cinsiyet değiştirmedi doğuştan çift cinsiyetli
 Dünyanın sihiri İstanbul’a akıyor
 Bu kızı tanıdınız mı?
 Harika’ya Hapis
 Kırılan eli şans getirdi
 Aman Dikkat!
 Mendil satıyordu judo şampiyonu oldu
 Keyif verici MADDELER
 Mutlu ilişkinin yolları
 Pide arası Lahmacun çok satıyor
 Türkiye giderek yaşlanıyor
 Sinema medeniyetlerin gelişimini irdeliyor
 Kadınların bakışıyla yaşamı sorguluyor
AYŞE TÜTER
Bademli helva
Havuçları rendeleyin. Sütü tencereye...
Sizden öğreneceğimiz çok şey var
Gürcistan’daki ‘kadife devrim’in baş mimarı Mihail Saakaşvili’nin...
Azra tacını teslim etmek için Çin’de
MISS World Güzellik Yarışması'na bu yıl ev sahipliği yapacak olan...
Sırrı çözüldü
İzmit’te cesedi bulunan TIR şoförünün aracında bulunan bir trilyonluk...
Külliyen yalanmış
Külliyen yalanmış
Ayrıldıkları söylenen işadamı Aksel Goldenberg ile fotomodel...
New York’u çok sevmiş
New York’u çok sevmiş
Rahmetli Onno Tunç'un doğum yapacak kızı Selin'e destek olmak...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.