kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Öldüren grip kapıda
Fujian Gribi kapıyı çaldı

İNGİLTERE'DE 8 kişinin ölümüne neden olan "Fujian" adlı yeni grip virüsü Türkiye'yi de tehdit ediyor. Doktorlar düzenli olarak C vitamini alınmasını öğütlüyor.

***

Öldüren grip kapıda

Dünyayı kasıp kavuran grip salgını, sınırlarımıza dayandı. Sağlık Bakanlığı, hastalıkla savaşmak için gerekli önlemlerin alındığını açıklarken, uzmanlar ‘aşı olun’ çağrısı yaptı.

Öldürücü grip salgını uyarısı, dünyayı alarma geçirdi. İngiltere'de düne kadar 8 kişinin canını alan 'Fujian Gribi' incelemeye alınırken, Avrupa'da baş gösteren salgınlar, Türkiye'yi de tehdit ediyor. Amerika'da her yıl 36 bin kişinin ölümüne neden olan grip virüsü, kendini sürekli yenileyip, değiştirdiği için tıp dünyası onunla mücadelede yetersiz kalıyor. Uzmanlar, yeni gribe etki edecek aşı geliştirilmesi için en az 6 aya ihtiyaç olduğunu açıklarken, dünya genelinde öldürücü virüse karşı aşı kampanyaları düzenleniyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl dünya nüfusunun yüzde 10'unu etkisi altına alan virüs, yaklaşık 500 bin kişinin de ölümüne neden olacak kadar tehlikeli.

BAKANLIK ÖNLEM ALDI
Önceki yıllarda aralık veya ocak aylarında etkisini gösteren grip salgınları bu yıl, ekim ve kasımdan itibaren Avrupa ve Amerika'da ortaya çıktı. Bu yıl 3 farklı grip virüsünün görüldüğünü bildiren uzmanlar, grip aşısının hastalığa karşı 'kısmen' önlem olabileceğini kaydediyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise Avrupa ülkelerini saran grip salgınlarına karşı Türkiye'de gerekli önlemlerin alındığını ve şu ana kadar herhangi bir salgın tehlikesinin bulunmadığına işaret ediyor. Bu arada, Aventis Pasteur İlaç Firması'nın yaptırdığı bir araştırmaya göre, Türkiye de grip riski taşıyan 14 milyon 500 bin kişi bulunuyor.

'ARTIK SINIRI KALMADI'
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tuna Yavuz, gribin 'İnfluenza' adı verilen virüsten kaynaklanan bir hastalık olduğunu belirterek, "Grip, çocuklar ve kalp hastaları ile kronik rahatsızlıkları olanlarda ağır seyreder ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açabilir" dedi. Gribin, diğer enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak, tekrarlama riskinin bulunduğunu belirten Dr. Tuna Yavuz, şunları söyledi: "Artık gelişen teknolojiye paralel olarak ulaşım da çok hızlı olduğundan, dünyanın herhangi bir yerindeki grip salgını, çok kısa süre içerisinde dünyanın öteki ucunda da görülebiliyor. Yani grip artık ne sınır, ne de kıta tanıyor."

Mutlaka C vitamini
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, gripten korunmanın yolunun hastalığa yakalanmadan önce aşı olmaktan geçtiğini belirterek, "Kalp hastaları, astım hastaları ve çocukların ekim ve kasım aylarında aşı olmalarını öneriyoruz" dedi. Aşı dışında önleyici bir formülün şu an için mevcut olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Küçükusta, "Dengeli beslenmek de çok önemli. Bol C vitamini içeren sebze ve meyveler tüketilerek, vücut direnç kazanmalı" uyarısında bulundu.

Korunmanın yolu aşı

Grip hastalığının önüne geçmenin yolu, ekim ve kasım aylarında aşı olmaktan geçiyor. Kalp, astım, bronşit hastaları ile çocuklara her yıl yapılması gereken grip aşısının, yüzde 80 önleyici etkisi bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle, bir önceki yıl en çok görülen virüslere karşı her yıl yeniden hazırlanan grip aşısıyla yüzde 80 korunma sağlıyor. Yumurta alerjisi olanlara ise aşı tavsiye edilmiyor. Aşı sonrası nezle benzeri bir tablo oluşabileceğini kaydeden uzmanlar, kas ağrıları ve kırıklık hissi olabileceğini, bu etkilerin 1-2 günde düzeleceğini belirtiyor.

BÜLENT ERGÜN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Cinsiyet değiştirmedi doğuştan çift cinsiyetli
 Dünyanın sihiri İstanbul’a akıyor
 Bu kızı tanıdınız mı?
 Harika’ya Hapis
 Kırılan eli şans getirdi
 Aman Dikkat!
 Mendil satıyordu judo şampiyonu oldu
 Keyif verici MADDELER
 Mutlu ilişkinin yolları
 Yollarda değil, kollarında öleyim
 Pide arası Lahmacun çok satıyor
 Türkiye giderek yaşlanıyor
 Sinema medeniyetlerin gelişimini irdeliyor
 Kadınların bakışıyla yaşamı sorguluyor
AYŞE TÜTER
Bademli helva
Havuçları rendeleyin. Sütü tencereye...
Sizden öğreneceğimiz çok şey var
Gürcistan’daki ‘kadife devrim’in baş mimarı Mihail Saakaşvili’nin...
Azra tacını teslim etmek için Çin’de
MISS World Güzellik Yarışması'na bu yıl ev sahipliği yapacak olan...
Sırrı çözüldü
İzmit’te cesedi bulunan TIR şoförünün aracında bulunan bir trilyonluk...
Külliyen yalanmış
Külliyen yalanmış
Ayrıldıkları söylenen işadamı Aksel Goldenberg ile fotomodel...
New York’u çok sevmiş
New York’u çok sevmiş
Rahmetli Onno Tunç'un doğum yapacak kızı Selin'e destek olmak...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.