|
|
Beslenmeden Doyuyoruz
Sebze ve meyve cenneti olan ülkemizde, kişi başına günde yarım kilo ekmek tüketiliyor. Türk insanı beyaz ekmek olmadan sofraya oturmuyor.
Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin yaptığı araştırmalara göre, Türk insanı, günlük enerjisinin yüzde 45'ini ve protein ihtiyacının da yüzde 47'sini ekmekten alıyor. Pahalı olduğu için et yiyemeyen vatandaşlarımız, ülkemizde bol miktarda üretilen sebze ve meyveye de yeterince rağbet etmiyor. Avrupa ve Amerika'ya göre, et ve süt tüketiminde çok gerilerde kalınan Türkiye'de, ekmeğin bu kadar çok yenmesine yanlış beslenme alışkanlıklarının neden olduğu öne sürülüyor. Diyet uzmanlarına göre ekmek, enerji vermenin ötesinde çok fazla besleyici özellik taşımadığı halde, karnımızı çabuk doyurduğu için ülkemizde bu kadar çok tüketiliyor.
KARIN DOYURUYORUZ Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de beslenme denince akla sadece 'karın doyurmak' geldiğini söyledi. İbrahim Yetkin, tüketilen et, süt ve yumurta miktarının bir ülkenin gelişmişlik düzeyine işaret ettiğini vurgulayarak, "Ancak sadece ekmekle beslenenler protein bakımından eksik kalmaktadır" dedi. Beslenme Uzmanı Burcu Seyrek ise, günde en fazla 8 dilim ekmek yenmesi gerektiğini belirterek, "Yoksul kesimde bu oran kat be kat artar" diye konuşuyor. Protein eksikliğinin önemli hastalıklara yol açtığını belirten Seyrek, "Et alamayanlar, günlük protein ihtiyacını kuru baklagiller ve yumurta ile karşılamalı" dedi.
İbrahim BİLEKLİ
|