kapat
22.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Komşu jesti

Bulgaristan ve Romanya, Nevruz'da Kapıkule'ye gelip gösteri yapmaya niyetlenen PKK otobüslerini durdurarak AB'ye iyi bir ders verdi

Terör örgütü PKK'ın Türkiye sınırında yapmayı planladığı Nevruz eylemi Romanya ve Bulgaristan'ın örnek tutumu ile engellendi. AB ülkelerine adeta bir ders veren 2 komşu, Kapıkule'de gösteri yapmak üzere Belçika'dan yola çıkan 6 PKK otobüsüne geçiş izni vermedi. 16 Mart günü Belçika'nın başkenti Brüksel'den "Barış Konvoyu" adı altında yola çıkan 6 otobüs dolusu PKK yandaşının planı, dün Kapıkule Sınır Kapısı'da gösteri yapmaktı. Kendilerine Avrupa Kürt Hareketi adını veren organizasyoncular ay başından itibaren çalışmalara başlayıp 650 kişilik bir grupla 16 Mart 2002 tarihinde hareket ettiler. 6 otobüs ve 25 araçtan oluşan konvoy, Almanya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan sınırından geçip Türkiye'ye gelmeyi amaçlıyordu.

Türkiye'ye konuyla ilgili ilk bilgiler organizasyonun başından itibaren gelmeye başladı. Türk istihbarat örgütleri, bilgileri Dışişleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'e iletti. Aynı bilgiler, Türkiye'nin konuyla ilgili hassasiyetinin altı çizilerek otobüslerin güzergahı üzerindeki ülkelere de aktarıldı. Ancak bu çağrıya sadece Romanya ve Bulgaristan'dan yanıt geldi.

DIŞİŞLERİ BATI'YI KINADI
Almanya ve Avusturya'yı rahatça geçen PKK'lı grup, Bulgaristan ve Romanya'da Türkiye ile mevcut güvenlik anlaşmaları hatırlatılarak durduruldu. Romanya Hükümeti ayrıca, 19 Mart'ta terör örgütü PKK'nın Bükreş Meydanı'nda yapmayı planladığı eylemi de, Bükreş Belediye Başkanının verdiği izne rağmen engelledi.

PKK otobüslerine geçiş izni veren ülkeleri kınayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Diriöz konuya ilişkin yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Örgüt tarafından Barış Konvoyu olarak adlandırılan bir grup PKK'lı 16 Mart günü Brüksel'den hareketle, Almanya, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan üzerinden 20 Mart günü Kapıkule Sınır Kapımıza gelmeyi ve 21 Mart günü burada ülkemiz aleyhinde gösterilen yapmayı öngörmüştü. Eylem, Macaristan ile özellikle Bulgaristan ve Romanya'nın aramızda mevcut üçlü güvenlik işbirliğine uygun olarak aldıkları önlemler ve kararlı tutumları sonucu gerçekleşemedi.

Türkiye, adı geçen ülkelerin, işbirliğindeki kararlılıklarının bir göstergesi olan uygulamalarını şükranla karşılamıştır. Bir kısım Batı ülkesindeki marjinal çevrelerin ise, 11 Eylül olayları sonrasında bir kez daha kanıtlanan, terörizmle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemi ve zorunluluğuyla bağdaşmayan bir yaklaşımla söz konusu eyleme destek vermeleri ya da içinde yer almaları esefle karşılanmıştır."

AB MİLLETVEKİLLERİ VARDI
Belçika'dan yola çıkan konvoyda Avrupa Parlamentosu milletvekili Feleknaz Uca, diğer bazı Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri ile Alman Demokratik Sosyalizm Partisi Berlin Eyalet Milletvekili Gıyasettin Sayan'da yer aldı. Ancak, Avrupalı parlamenterler, Bulgaristan'ın konvoya izin vermemesi üzerine konvoydan ayrılarak ülkelerine geri döndüler.

ALMANYA VE AVUSTURYA İZİN VERDİ
Kapıkule'de olay çıkarmaya gelen PKK yandaşlarını taşıyan 6 otobüs Almanya ve Avusturya'dan hiç bir engelleme ile karşılaşmadan geçti.

Yücelen'den teşekkür
Romanya'ya yaptığı resmi ziyareti tamamlayıp yurda dönen İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen Atatürk Hava Limanı'nda bir açıklama yaparak PKK otobüsünün sınırdan geçişine izin vermeyen Romanya ve Bulgaristan'a teşekkür etti.Yücelen şöyle dedi:

''Terör örgütünün yapacağı gösteri Romanya hükümeti tarafından izin verilmeyerek iptal edilmiştir. Kapıkule sınır kapımıza geleceği söylenen konvoyun da Romanya'dan geçişine Romanya hükümeti engel olmuştur. Bundan dolayı Bulgaristan ve Romanya hükümetine teşekkür ediyorum. Ayrıca, bu ziyaretim sırasında Romanya'da PKK terör örgütüne yardım eden bir vakıf ve 2 dernek hakkında gerekli bilgi ve belgeler meslektaşım İçişleri Bakanı'na verildi. Bu konuda gerekli tedbirlerin alınacağı kendisi tarafından ifade edildi."

Hale GÖNÜLTAŞ - Ünsal ERGEL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır