kapat
22.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Liderlik ve liderler

Türkiye'nin siyasi liderlerini yakından tanıyor muyuz?

Siyasetle söylem düzeyinde çok fazla ilgilenilen bir ülkede yaşıyoruz. Siyasi liderler her an karşımızda birşeyler anlatıyorlar. En ilgisiz insanın bile kendilerinden kaçma olanağı yok. Hal böyleyken kendilerini pek yakından tanıdığımızı söylemek zor. Daha doğru bir deyişle liderlik anlayışlarını yakından takip edemiyoruz.

Çünkü kendilerinin bir kendi partilerine bir de topluma dönük farklı yüzleri var. Bunda siyasetin geniş kitleler boyutunda söylem dışında bir derinliğinin olmamasının payı çok büyük.

PARTİYE HAKİM OL

Kısaca söylersek partisine hakim olan lider, toplum önündeki sahnede istediği biçim ve sürede kalabiliyor. Türkiye'deki liderliği "Lideri Lider Yapan Nedir?" adlı kitabı okurken daha iyi düşünme ve irdeleme olanağı buldum. Kısa adı MESS'le tanınan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, yönetim ve eğitim yaşamı için çok önemli bir hizmet veriyor. MESS, Harvard Business Review Dergisi'nden seçtiği yazıları çeviriyor ve farklı kitaplar halinde yayımlıyor. "Lideri Lider Yapan Nedir?" bu kitaplardan bir tanesi. Bu noktada bir saptama yapmak gerekiyor: Şüphesiz liderlik sadece siyasi yaşama ait bir kavram değil.

NARSİST ARANIYOR!

Kitaptaki bölümlerden liderlikle ilgili çok dikkat çeken bazı iddiaları kısaca akatarıyorum: "Etkin liderlerde kilt önem taşıyan bir benzerlik vardır; hepsi duygusal zeka denen şeye bir ölçüde sahiptir. Ssyal beceri belli bir amacı gösteren dostluktur; insanları arzu ettiğiniz istikamete yöneltir. Üretken narsistler (burada kendini beğenmiş liderler) toplumun dönemsel olarak giriştiği büyük çaplı dönüşümlerde ileri atılacak gözü pekliğe sahiptir. En büyük problemlerden biri narsistin daha başarılı olmasıyla genelde hatalarının daha fazla görünür hale gelmesidir. Narsistlerle özdeşleştirilen bir tür duygusal zeka vardır, ama empatiden ziyade hayat tecrübesinden gelen uyanıklıktır bu. Yaşadığımız buluşculuk çağında narsist liderlerin yerine koyacak bir seçenek bulamayan şirketlerin sayısı gittikçe artıyor. Başta güven verici, demokratik, yakınlık sağlayıcı ve yönlendirici tarzlar olmak üzere dört ya da daha çok tarzda ustalaşmış olan liderler en iyi iklimi ve iş performansını elde ederler." Çok kısaca özetlediğim bu liderlik yol haritalarına baktığımda bu tabloya son dönemde çok yakın olan bir lider göremedim. Sanıyorum bu nedenle olsa gerek, sevsinler ya da sevmesinler tablodaki bazı saptamalara çok yakın görünen rahmetli Özal'ın liderliğini örnek gösterenlerin sayısı fazla!



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır