kapat
22.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İşte bayram bu

Bu yılki Nevruz kutlamalarına katılım her zamankinden fazlaydı. Siyasiler, bürokratlar, sanatçılar bu bayram coştu. Ateş üzerinden atlayıp halay çektiler, yumurta tokuşturdular

Nevruz kutlamaları bu yıl her zamankinden daha coşkulu geçti. Katılım da her zamankinden fazlaydı. Siyasilerden valilere, rektörlerden öğretim görevlilerine kadar pek çok "büyük adam" meydanlarda halay çekti, ateş üzerinden atladı. Nevruz'a sanatçılar da duyarsız kalmadı. Sezen Aksu bu yıl bir ilki gerçekleştirip Diyarbakır'da konser verirken, Müjde Ar, Ercan Karakaş'la birlikte halay çekti.

DİYARBAKIR'A GÖZLEMCİ AKINI
Diyarbakır'da, HADEP il örgütünce Fuar Alanı'nda düzenlenen kutlamalara katılım yoğundu. Diyarbakır-Elazığ karayolu 2 saat ulaşıma kapandı. HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak ile Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, Nevruz ateşini birlikte yaktı. Diyarbakır, kutlamalar nedeniyle yabancı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Avrupa Parlementosu Milletvekillieri Feleknaz Uca ile Helin Baba'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda parlamenterin akınına uğradı. Kutlamaları aralarında AFP, Canal Artı, Time, BBC ve AP'nin de bulunduğu çok sayıda yabancı medya kuruluşunun muhabiri izledi. Gazeteciler ile birlikte kutlamaları izlemek için gelen yabancıların sayısı 100'ü aştı.

VALİ ÇAKIR DA GELENEĞE UYDU
İstanbul'da ise kutlamalar olaysız geçti. Topkapı'daki izinsiz gösteri, aksayan trafik dışında sorun yaşanmadı. Sultanahmet Meydanı'nda ise coşku vardı. İstanbul Valiliği'nin düzenlediği "Türk Dünyası Nevruz Şöleni" de coşkuluydu. Vali Erol Çakır, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu ve Türk dünyası temsilcileri, geleneksel Nevruz ateşi üzerinden atladılar. Çakır ve beraberindeki yetkililer, daha sonra demir döverek, yumurta tokuşturdu. Çakır, Nevruz'un Türk dünyasında geleneksel olarak 5 bin yıldır kutlandığını söylerek, "Nevruz ortak bir kültürün ürünüdür. Şu veya bu topluluğun günü değil" dedi.

TÜRKİYE'DEN NEVRUZ NOTLARI...
* Ankara: Güvenpark'ta toplanan kalabalık bayramı kutlarken, Orta Asya Türk cumhuriyetlerinden 18 üniversite öğrencisi, Ankara Valisi Yahya Gür'ü ziyaret etti.

* İzmir: Vali yardımcısı, emniyet müdürü ve öğrencilerden oluşan dev bir kortej Konak Meydanı'na yürüdü. Bayram havası burada da sürdüğü için emniyet yetkilileri kutlamaları seyretmenin keyfini çıkardı.

* Bingöl: 5 kişilik İtalyan heyet üzerlerine yöresel kıyafetler giyerek vatandaşlarla birlikte halay çekti.

* Elazığ: HADEP Elazığ İl Başkanlığı tarafından düzenlenen kutlamalarda vatandaşlar, davul zurna eşliğinde uzun süre halay çekerken, HADEP üyeleri, Elazığlılara çiğköfte ikram etti.

* Gaziantep: Yağmur altında yapılan kutlamalara yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Kürtçe slogan atan ve türkü söyleyen katılımcılar, nevruz ateşini yaktı.Fransa'da ölen şarkıcı Ahmet Kaya'nın mesajı da büyük alkış altında okundu.

* Van: İranlı müteciler, Nevruz ve şemsi yılbaşını kendi aralarında düzenledikleri eğlence ile kutladılar. İranlılar 'S' harfi ile başlayan 7 ayrı ürünü hazırlayarak kurdukları yer sofrasında ziyafet verdikten sonra yumurta tokuşturdular.

Polisin çekirdek sefası
İzmir HADEP İl Başkanlığı'nın Buca'da organize ettiği Nevruz olaysız geçti. Kutlamalarda ne panzer vardı, ne cop... Polisin keyfine diyecek yoktu doğrusu... Teraslara çıkan emniyet yetkilileri, çiğdem (çekirdek) çıtlatıp seyre daldılar.

Müjde, Ercan oy nanay
Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları geceden başladı. HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak, sinema sanatçısı Müjde Ar, Ercan Karakaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, yabancı gözlemciler ve diğer konuklarla bir araya gelerek geceden Nevruz kutlaması yaptılar.

Olmadı bi daha...
Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, bazı gezi ve incelemeler için gittiği Antalya'da Nevruz nedeniyle önce bir konuşma yaptı, ardından ateşe doğru yürüdü. Duraksamadan direkt Nevruz ateşine koşan ve ilk atlayışını yapan Bakan Gökalp'e, atlayışın başarılı olmadığı söylendi. Bakan bunun üzerine tekrar eski yerine geçti ve çevresini boşalttıktan sonra ikinci atlayışını yaptı. Üçüncüyü denemeden Muğla'ya gitmek üzere yola çıktı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır