kapat
21.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
İşkence ayıbı

Türkiye'nin üzerine sinmiş bir "işkence ayıbı" vardır. Ve bu ayıp hem kendi yargımızda hem de uluslararası yargıda yüzlerce kez tescillenmiştir. Bu ayıpla üzerimize sinen bütün kötülüklerden kurtulmak için de, bahane aramadan her şey yapılmak zorundadır.

Meclis'in gündemindeki uyum yasaları içinde yer alan Devlet Memurları Yasası'nda değişiklik öngören bir madde ile işkence, gayri insani ya da haysiyet kırıcı muamele suçları nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen tazminat kararları sorumlu personele "rücu" edilebilecektir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidilebilmesi için "iç hukuk yolları"nın tümünün kullanılması ve sonuç alınamaması gerekmektedir.

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde "işkence", "kötü muamele", "gayri insani muamele" ve "haysiyet kırıcı muamele" suçlarından en fazla mahkumiyet almış ülkedir.

Yüzlerce dava sırada
1993-1994 yıllarında meydana gelen çeşitli olaylarda haksız uygulamalar yapıldığı, zarar verildiği, işkence yapıldığı şikâyetiyle yüzlerce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı "iç hukuk yolları"ndan sonuç alamadığı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu ve Türkiye neredeyse tümüne tazminat ödemek zorunda kaldı.

Birçok olayda, yargılamanın uzamaması için "dostane çözüm" denilen yola başvuruldu. Bu da şu anlama geliyor: Türkiye baştan sorumluluğunu kabul ediyor ve yargılama sonucunu beklemeden belli bir tazminat ödemeyi kabul ediyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde halen Türkiye'yi suçlayan yüzlerce dava sırasını beklemektedir. Bunların arasında sadece "siyasi" karalama nedeniyle açılmış olan davalar, başvurular da olabilir. Ancak bunların varlığı asıl gerçeği ortadan kaldırmamaktadır.

Gerçek, Türkiye'nin işkence ve vatandaşlarına kötü muamele konusunda "ayıplı" ve "sabıkalı" olmasıdır.

Yasa değişikliği yetmez
Meclis gündemindeki yasa değişikliğine bile hemen bazı itiraz sesleri yükselmiştir. Sorumlu bulunan personele tazminatları ödeme yükümlülüğünün getirilmesinden "rahatsız" olunmasını anlamak mümkün değildir.

Bu yasa değişikliğinin anlamı, "devlet iradesi" olarak işkence ve kötü muamelenin hiçbir şekilde "korunmayacağı"nın en açık şekilde tescil edilmesidir. Türkiye Cumhuriyeti, kamu personelinin görev ve yetkilerini aşmasının "kişisel suç" olacağını tescil ederken bütün yetkili organlarının da "sorumlu" davranmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Sadece bu yasa değişikliği ile "işkence" sorununun tümüyle çözülmesi beklenemez. Yargının bu konuda göstereceği özel "hassasiyet" ile birlikte genel bir toplumsal "hassasiyet"in de canlanması gerekir. Bunların ötesinde bir de kuşkusuz kamunun önemli birimlerinde "sürekli eğitim" önem taşımaktadır.

Türkiye'nin bir "ayıp"tan daha kurtulması konusunda hiç "gocunmamak" ve "gocunanlara"a aldırmamak zorundayız. Üzerimize sinmiş her türlü "ufunet" ancak böyle silinebilir.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır