kapat
21.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Türkiye ile görüşme çok olumlu geçti'

Türkiye'nin askeri ve coğrafik konumu nedeniyle önemli bir müttefik olduğunu söyleyen Cheney, Türkiye'nin önemini bazen ABD'nin bile fark etmediğini belirtti.

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney Türkiye'den ayrılmadan önce beraberinde getirdiği yabancı gazetecilere bir basın toplantısı düzenleyerek Türkiye'deki temasları hakkında bilgi verdi. Cheney'in sabah saat 9.00'da Türk gazetecilerine yapacağı duyrulan basın toplantısının ise, ABD'nin Türkiye Elçiliği tarafından planlandığı, ancak bunun Cheney'in sekreteryası tarafından yapılan programa uymadığı için iptal edildiği bildirildi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin açıklamasına göre Cheney yabancı basına yaptığı açıklamada Türkiye hakkında övgü dolu ifadeler kullanarak, Türkiye'nin ABD açısından önemli bir müttefik olduğunu, bu önemin bazı dönemlerde ABD tarafından bile fark edilmediğini söyledi.

Cheney, ABD için birçok açıdan eşsiz bir ortak olan Türkiye'nin Afganistan'daki Uluslararası Barış Gücü'nün komutasını önümüzdeki aylarda İngiltere'den devralacağını umduklarını belirtti. "Bu, bizimle ve Afganistan'daki birliklerimizle yakın işbirliği içerisinde çalışacakları anlamına gelir" diyen Cheney, Türkiye ile Irak'a yönelik keşif uçuşları kapsamında devam eden yakın bir askeri işbirlikleri bulunduğunu hatırlattı.

TERÖR TECRÜBESİ
"Ekonomik açıdan zor günler geçiren Türkiye'ye IMF ile birlikte yardım ediyoruz" diye konuşan Cheney, Türkiye'nin enerji kaynakları açısından da stratejik bir konumda bulunduğunu, Bakü-Ceyhan Boru Hattı'nın da yakın zamanda devreye gireceğini ve bunun da ABD'nin zengin Hazar petrollerine ulaşmasına olanak tanıdığını belirtti. Türkiye'nin teröre karşı devam eden savaşta da değerli bir müttefik olduğunu söyleyen Cheney, "Türkler terörü diğer uluslardan daha uzun süre yaşadı. Binlerce insanını teröre kurban verdi. Bu nedenle bu alandaki çalışmaları bizim açımızdan da yararlı" diye konuştu.

Türkiye'de Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit ve diğer yetkililerle fikir alışverişi imkanı bulduğunu belirten Cheney, bu açıdan Türkiye'nin yararlı bir durak olduğunu ve görüşmelerin de gayet olumlu geçtiğini söyleyerek ekledi: Türkiye'nin coğrafi konumu, askeri ve siyasi yükümlülükleri göz önüne alındığında bu ilişkiye geliştirmenin önemi görülüyor...

Gazetecilerin yönelltiği sorulara Cheney'in yanıtları da şu şekildeydi:

- Türkiye'ye barış gücü içerisinde tam olarak nasıl bir statü verilmesi düşünülüyor. Anlaşma noktasına ne kadar yaklaşıldı?

Cheney: Oldukça yaklaştık. Barış Gücü'ne şu an komuta eden İngiltere'yle birlikte yoğun temaslarda bulunarak birçok sorunun yanıtlanmasına yardımcı olduk. Ekonomik destek; bu desteğin ne şekilde ödeneceği; birliklerin bölgeye nasıl ulaştırılacağı; istihbarat desteği, bu sorunlardan bazıları. Barış Gücü'nün Kabil ve çevresinde odaklanması konusunda genel bir fikir birliğine vardık. Afganistan'ın diğer bölgelerine yayılmasını düşünmüyoruz. Mezar-ı Şerif, Kandahar gibi bölgelerde ortaya çıkabilecek olan sorunlarla baş etmenin yolunu ABD'nin bulması gerekecek. Etkili bir barış gücü Afganistan'da geçici yönetimin yerini alacak olan başarılı bir Ulusal Meclis oluşturulması, düzenli bir ordunun kurulması, başkentin güvenliğinin sağlanması gibi amaçların gerçekleştirilmesi açısından hayati bir önem taşıyor. Türkiye'nin komutayı alma konusundaki istekliliği de oldukça olumlu.

BİR SORUN YOK
* Bugün Türk medyasında Başbakan Ecevit'le bazı anlaşmazlıklar yaşadığınız, Ecevit'in tek başına basın toplantısı düzenlemesinin de bu anlaşmazlığın kanıtı olduğu yönünde spekülasyonlar bol miktarda yer aldı. Bu yorumlara ekleyeceğiniz bir şey var mı?

Cheney: Hayır, Ecevit basın toplantısını dün akşam düzenlemek istedi ve düzenledi. Bu sırada onunla olan görüşmemizi ve yemeğimizi bitirmiştik. Ecevit basın toplantısı düzenlediği sırada Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ile görüşmelerim vardı. Bildiğim kadarıyla başından beri ortada ortak bir basın toplantısı düzenleme planı yoktu. Ya sizinle konuşacaktım ya da Türk medyasıyla. Ben sizi seçtim.

* Yani ortada bir anlaşmazlık yok?

Cheney: Hayır. Oldukça olumlu temaslar gerçekleştirdik. Ecevit çok memnun kaldı. Ona 228 milyon dolarlık bir yardım paketini Senato'ya gönderdiğimizi haber verdim. Bundan henüz haberi yoktu. Gündemdeki konular hakkında mükemmel görüşmelerde bulunduk. Ardından çok sıcak bir yemeğe evsahipliği etti. İyi bir görüşmeydi.

* (Soru duyulamıyor)

Cheney: Yakın bir gelecekte askeri harekat olmayacağını söyledim. Gittiğim her yerde bunu belirttim.

* Başbakan Ecevit'e ve diğer liderlere yakın bir gelecekte askeri harekat olamayacağını söylediniz. Bu, Irak'a yönelik yaptırımların tekrar gözden geçirileceği Mayıs ayında...

Cheney: Tam olarak söylediğim şu: Yakın bir gelecekte askeri harekat olmayacak.

* Fakat bu süre içerisinde gerçekleşmesini istediğiniz aşamaları anlattınız. Yani, müttefikler saflarında yer almasını istediğiniz birçok insan yaptırımlara devam edilmesi gerektiğini söylüyor...

Cheney: Sorunu her yönüyle ele aldık. Bu konuda dafa fazla ayrıntıya girmek istemiyorum.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır