kapat
18.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ekonomide iyi işaretler

Türkiye ekonomisi ne durumda? Gerçekten iyiye gidiş var mı? Bu soruları her kesimden insan hemen her gün soruyor.

İşsizlik ve umutsuzluk insanları bunaltmış durumda. İnsan artık iyimser olmaktan korkuyor! Çünkü ters bir emme basma tulumba gibi çalışan bir ekonomide yıllarca yaşamanın oluşturduğu inançsızlık var. Ekonomi ne zaman iyiye gidiyor dense küçük tasarruf sahibi hep aldığından fazlasını verdi. Kısacası kendisi için güvence olan küçük tasarrufunun önemli bir bölümünü kaptırdı. Bu nedenle bir öneride bulunurken insanın aklına sütten ağzı yananın yoğurdu üfleyerek yemesi geliyor.

HANGİSİ ÖNEMLİ?

Bir de günledir tartışılan ortasından ikiye bölünmüş bir karpuz gibi sunulan mali sistem ve reel ekonomi konusu var. Kısacası biri değişim aracı parayı diğeri ise değişime konu olan ürün ya da hizmeti gösteriyor. Reel ekonomi, bizim sorunlarımız çözülsün derken, mali sistem sorunu çözülmeden size el uzatmak zor yanıtını alıyor. Özetle finansman sorunu var. Para bulmadan iş yapmak zor.

Gerçekten böyle mi? Türk iş dünyası biraz kendine güvenle kendi öz kaynaklarını kullanarak bir atılım yapamaz mı?

İşte bunları düşünürken İstanbul'da önemli bir endüstriyel etkinliği izledim. Kısaca WIN (World of Industry Ğ Endüstri Dünyası) olarak adlandırılan endüstriye yatırım malı ve hizmet sunanların yer aldığı fuar çok hareketliydi. Fuar katılımcıları karşılarında gerçekten ilgili bir ziyaretçi kitlesi bulmaktan çok memnundular. Ziyaretçilerin önemli bir bölümünü endüstrinin yatırım ve alım kararı veren yöneticileri oluşturuyordu. Bu durumun tüm tarafları memnun etmenin ötesinde motive ettiğine tanık oldum. Genel olarak yılın ikinci yarısının hareketli geçeceğine olan inanç artmıştı.

YATIRIM HAREKETİ

Bir noktanın altını çizmekte ayrıca yarar görüyorum. Artık endüstride maliyetleri düşürecek yatırımlara olan ilgi artıyor. İşi durdurma ya da devam etme gibi bir karar arifesinde olanların devamdan yana arzusunu gösteriyor.

Bu izlenimlerden hareketle şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Kriz dönemlerinde en hızlı şekilde duran ve en geç harekete geçen yatırımlara dönük hareketlilik umut verici.

Temkinli olmakta yarar var. Ama duran bir ekonominin kimseye fazla bir yararı yok!



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır