kapat
18.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

TKP'liler ilk seçimde şanssız

TKP 'komünist' adıyla ilk ve belki de son kez 12 Mayıs'ta seçime girecek, ama sağın kalesinde!.. İsmindeki 'Komünist' sözcüğü nedeniyle bugüne kadar hiç seçime katılamayan Türkiye Komünist Partisi, ilk seçimine hazırlanıyor.

Adındaki 'Komünist' sözcüğünü çıkartması için Anayasa Mahkemesi tarafından 'uyarılan' TKP'nin, uyarının gereğini yerine getirmek için altı ay süresi var. Yüksek Seçim Kurulu, bu süre dolmadan, 12 Mayıs'ta İzmir'in Kemalpaşa ilçesi Armutlu beldesinde yapılacak "belediye meclis üyeliği" seçimine, adını değiştirmesine gerek olmadan TKP'nin de girmesini onayladı. Ancak Armutlu'daki rakip siyasilerin görüşü aynı: "TKP ilk seçime yanlış yerde giriyor."

Armutlu belediye başkanlığını 18 yıldır rakipsiz yürüten CHP'li Zekai Özdengiz, "beldenin yüzde 70 oranında sağ görüşlü olduğunu, ancak kendisinin sevilen ve başarılı olması nedeniyle seçildiğini" söylüyor. Özdengiz, şu yorumu yapıyor: "3 bin seçmenimiz var. 9'u asil, 9'u yedek 18 belediye meclisi üyesini belirlemek için seçim yapılacak. TKP'nin 18 aday çıkarması bile imkansız. Seçim Kanunu, adaylarda ikamet şartı aramadığı için İzmir'den aday gösterirler. Bu seçimde oy alırsa, yanlışlıkla atılan oylar olur bu. "

MHP Armutlu Belde Başkanı Mehmet Orman da, TKP'nin ancak "yanlışlıkla atılan oyları toplayabileceğini" söylerken, ANAP Kemalpaşa ilçe başkanı Osman Sarı "Belediye başkanı CHP'li de olsa yıllardır merkez sağın tulum çıkardığı yerden TKP'nin nasıl aday çıkaracağını merak ediyorum" diyor.

TKP Genel Başkanı Aydemir Güler ise, katılacakları ilk seçime ilişkin temkinli konuşuyor, "Bu ilk seçim, TKP için ölçü olmamalıdır" diyor ve şöyle devam ediyor: "Sosyalizmin sesi olarak 1999'da genel seçimlere girdik ve 40 bin oy aldık. Ama erken bir genel seçimde büyük partilerin meşrutiyeti kalmadığı için üç yıl önce aldığımız oyu birkaç kat artırır, ciddi bir artış sağlarız."

50 YIL SONRA
TKP, 10 Eylül 1920'de Mustafa Suphi öncülüğünde kuruldu. 1921'de Mustafa Suphi'nin Karadeniz'de ölmesiyle partinin başına Şefik Hüsnü geçti. 1920-50 arasında defalarca kapatılan ve üyeleri gözaltına alınan TKP, 1950'den sonra "illegal" bir parti sayıldı. 1992'de kurulan Sosyalist Türkiye Partisi (STP), 1993'te adındaki 'Sosyalist' sözcüğü nedeniyle kapatıldı. Birkaç ay sonra Sosyalist İşçi Partisi olarak kurulan parti, geçen Kasım'da Türkiye Komünist Partisi adını aldı.

Alper URUŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır