kapat
18.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Cami silueti kızdırdı

Diyanet İşleri, Philip Morris'in ürettiği Chesterfield Lights sigarasının paketinde yer alan cami siluetinin kaldırılması için Sağlık Bakanlığı'na ve firmaya başvurdu

Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam dininin doğrudan yasaklamadığı ancak içilmesini de uygun görmediği sigara konusuna ilk kez el atarak yeni bir tartışma başlattı. Diyanet, Amerikan Philip Morris tarafından üretilen Chesterfield Lights adlı sigara ambalajlarındaki cami siluetini İslama uygun bulmadı. Ayrıca haksız rekabeti teşvik ettiğini öne sürerek, cami siluetinin ambalajlardan çıkarılması için hem Sağlık Bakanlığı hem firma nezdinde girişimde bulundu. Sağlık Bakanlığı, Diyanetin bu başvurusunu değerlendirirken, ilk destek Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'den geldi. Keçeciler, Diyanet'e hak verdi ve "Biz kilise siluetli sigara üretiyor muyuz? Sigara paketi üzerinde cami silueti olmaz" diyerek, tartışmaya farklı bir boyut kazandırdı.

VATANDAŞ BAŞVURDU
Diyanet'i, Ankara'da yaşayan Hüseyin Atmaca ve Uğur Karataş adlı iki vatandaşın başvurusu harekete geçirdi. 17 Ocak 2002'de Diyanet'e dilekçe yazan bu 2 vatandaş, "Mukaddes yerlerimizden olan camimizin sigara paketinin üzerine konmasına bir müslüman olarak razı değiliz. İlgili firmanın uyarılmasını arz ederiz" dediler. Bu talebi değerlendiren Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, 14 Şubat'ta Başkanvekili Mehmet Kaya Kurt imzasıyla Sağlık Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Sigaranın sağlığa zararlı olduğu, israf sayıldığı ve başkalarını rahatsız ettiği belirtilen başvuruda, "İslam dininin sembolü olan camiinin siluetinin İslam'ın uygun görmediği bir ürün üzerinde bulunması uygun olmadığı gibi, sigara tüketimini teşvik eden ve haksız rekabeti doğuran bir unsur olmaktadır" denildi.

Diyanet, Philsa A.Ş'ye de mektup yazarak, "Vatandaşlar Chesterfield Lights sigaralarının paketlerinde cami siluetinin yer alması nedeniyle üzüntü duyduklarını ifade etmektedirler. Cami, İslam dininin mabedidir. Mabedine ait siluetin İslam'ın uygun görmediği bir ürünün paketinde yer alması uygun değil" uyarısı yaptı.

KEÇEÇİLER'DEN DESTEK
Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, Diyanetin bu başvurusunun haklı ve yerinde olduğuna işaret ederek, şöyle dedi: "Sigara paketinin üzerine cami silueti konur mu? Cami, müslümanların ibadet yeridir, kutsal saydığı bir mekandır. Kutsal ibadet yerinin, sağlığa zararlı bir ürünün ambalajında olması üzüntü vericidir. Firmaya düşen, en kısa sürede bundan vazgeçmesidir. Eğer ısrar ederse kendisi kaybeder. Diyanet bir kampanya başlatır, o sigaranın satışı azalır. Biz, kilise siluetli sigara üretiyor muyuz?"

PHİLİP MORRİS ÜZGÜN
DİYANET İşleri Başkanlığı'nın sigara paketini üzerindeki cami siluetini kaldırmasını istediği Türk Philsa'nın yabancı ortağı Philip Morris International firması Lozan'daki genel merkezinden yaptığı açıklamada, 1915 yılından bu yana paketi hiç değiştirilmeden piyasaya verilen sigaranın üretim hakkını 1970'de aldığını belirterek, "Kimseyi üzmek ve rencide etmek niyetinde değiliz" dedi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır