kapat
18.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Genelkurmay'dan mesaj: İran'la kol kola girmeyiz!

Meclis Başkanı'nı ziyaret eden Kıvrıkoğlu, "İran'la kol kola girmeyiz. Hiçbir asker uygar olma düşüncesini bırakmaz" dedi. Görüşmeyle ilgili SABAH'ın sorularını yanıtlayan İzgi, MGK Genel Sekreteri'nin sözünün asker görüşü olmadığını belirtti

Ankara'da geçen hafta yapılan iki ayrı zirvede, Avrupa Birliği ve ABD'nin olası Irak operasyonu ile MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç'ın tartışma yaratan sözleri masaya yatırıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Türki Cumhuriyetler gezisine çıkmadan önce TBMM Başkanı Ömer İzgi'yi evinde ziyaret etti. Bugün gezisini tamamlayarak yurda dönmesi beklenen Kıvrıkoğlu ile İzgi'nin görüşmesi yaklaşık üç saat sürdü.

Alınan bilgiye göre görüşmede, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç'ın Harp Akademileri'ndeki toplantıda söylediği, "AB'ye alternatif olarak İran ve Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi" yönündeki, tartışma yaratan sözleri ele alındı. Kıvrıkoğlu, "Orgeneral Kılınç'ın sözleri iyi tahlil edilmeli. İran ile ilişki başka, kol kola girmek başka. Biz İran ile hiçbir zaman kol kola giremeyiz. Hiç bir asker de, uygar olma düşüncesini bırakamaz" dedi. Kıvrıkoğlu ve İzgi, "Türkiye'nin sınırdaş olduğu ülkelerle ilişki kurması gözardı edilemez. Ama bu ilişkinin boyutlarını Türkiye belirler" görüşünde birleştiler.

Meclis Başkanı Ömer İzgi, Kıvrıkoğlu ile yaptığı görüşmeyle ilgili SABAH'ın sorularını yanıtladı. Kendisinin de geçen yıl Ortaasya gezisine çıktığını, Kıvrıkoğlu'nun gezisi öncesinde izlenimlerini paylaştıklarını belirten İzgi, görüşmenin "kritik" noktasıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

"Her konuda fikir teatisinde bulunduk ve paralel görüşlerimiz var. Bence MGK Genel Sekreteri'nin sözlerinin tamamının, asker görüşü olarak ortaya atılması doğru değil. İran düşüncesi ile birleştirilecek bir durum da kabul edilemez. Rusya ise yakın komşumuz. Oradaki rejim değişikliği sonrası bazı kaygılar artık bitti. Bu ülke ihmal edilmemeli. İran da sınır komşumuz. Yakın komşuluk ve iyi ilişki başka, kol kola girmek başka. Bunu ayırmak lazım. Ben de Sayın Kılınç'ın sözlerini, İran ile ilişkiler düzeyinde değerlendiriyorum. Biz zamanında Suriye ile savaş aşamasına geldik, bugün ise ilişkimiz gelişiyor. Uygarlık düzeyini yakalama ve medeniyet, Atatürk'ün bize verdiği direktif. Sayın Kılınç'ın sözlerinin, yüzümüzü İran'a dönme anlamında yansıtılması doğru olmamıştır."

ONURUMUZLA AB'YE GİRECEĞİZ
İzgi, Türkiye'nin tam üyeliğe kararlı olduğunu da vurguladı ve şöyle dedi: "Bizim yüzümüz Avrupa'dır. Ancak Türkiye'nin AB'ye girmesine her zaman engeller çıkarılıyor. Engel çıkarıldı diye, panik içinde olamayız. Türkiye'nin seçeneği AB ile sınırlı değil. Türkiye AB'ye kendi onuru ile gerecek. Türkiye kendi kendinin seçeneğidir."

K. IRAK ZİRVESİ YARIN
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, 12 ülkeyi kapsayan "nabız yoklama turu"nun son durağı olan Ankara'ya yarın geliyor. Ankara, olası bir Irak operasyonu başta olmak üzere kritik konuların görüşüleceği Cheney'in ziyareti öncesi, bölgede muhalif Kürt liderlere Ankara'da toplanma çağrısında bulundu. Türkiye'nin çağrısına ilk olumlu yanıt IKYB lideri Celal Talabani'den geldi. IKDP Lideri Mesut Barzani ise daveti reddetti. Talabani'nin Cheney ile aynı gün gelmesi, bir görüşme yapacakları söylentilerine yol açtı, ancak resmi kaynaklar doğrulamadı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır