kapat
16.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Dikensiz' uyum paketi Meclis'te

Siyasi partilere kapatma yerine devlet yardımının kesilmesi cezası verilecek. İŞkence sonucu AİHM'in verdiği tazminat cezaları sorumlu personele ödettirilecek. Hükümet, Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde kısa vadeli öncelikleri yerine getirmek üzere hazırladığı ikinci uyum paketini Meclis Başkanlığı'na gönderdi.

"Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Yasa Tasarısı"nda hükümet ortakları arasında tartışmalara neden olan idam ve Kürtçe konuları yer almıyor. 8 yasada değişiklik yapan 9 maddelik tasarının Salı günü Anayasa ve İçişleri Çarşamba da Adalet Komisyonu'nda ele alınması ve Perşembe günü de Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor.

Tasarının genel gerekçesinde, Anayasa'da ve Medeni Kanun'da yapılan değişikliklere uyum sağlanması ve AB'ye sunulan Ulusal Program çerçevesinde kısa vadede alınması gereken önlemlerle ilgili çeşitli yasalarda değişiklik yapılması amacıyla hazırlandığı bildirildi. Hak ve özgürlükleri genişleten tasarıyla getirilen bazı düzenlemeler şöyle:

PARTİ KAPATMAK ZOR
Siyasi partilere temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımının kesilmesi cezası verilebilecek. Bu kesinti, devlet yardımı miktarının yarısından az olmamak kaydıyla yardımdan kısmen veya tamamen yoksun bırakma şeklinde uygulanacak.

Bir parti, suç oluşturan fiillerin parti organları ile üyelerince yoğun ve kararlı bir şekilde işlendiğinin, bu durumun o partinin büyük kongre, genel başkan, yönetim organları ile TBMM'deki grubunca zımnen veya açıkça benimsendiğinin saptanması durumunda "odak" haline gelmiş sayılacak. Partilerin faaliyetlerinin izlenmesini Cumhuriyet Başsavcılığı yerine Yargıtay Başsavcılığı yapacak.

İŞKENCECİYE TAZMİNAT
İşkence ya da zalimane, gayri insani veya haysiyet kırıcı muamele suçları nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce verilen kararlar sonucunda ödenen tazminatlar, sorumlu personele rücu edecek.

Tasarıyla yükseköğretim öğrencilerine eğitim faaliyet ve gereksinimleriyle sınırlı olmak kaydıyla dernek kurabilme imkanı tanınıyor. Derneklere uygulanan uluslararası faaliyet yapma yasağı kaldırılıyor.

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na göre yapılan toplantıları düzenlemek üzere oluşturulan kurulun üyeleri için yaş sınırı ise 21'den 18'e indiriliyor.

Eser basımında kullanılan makinelerin müsadere edilme koşulları zorlaştırılıyor. Suç oluşturan yazının yayımlandığı basılı eser, "üç günden bir aya" yerine "bir günden 15 güne" kadar kapatılabilecek. Hapis cezası da "bir aydan altı aya" yerine "bir aydan üç aya kadar" şeklinde değiştiriliyor. Böylece basın suçlarında indirime gidilmesi hedeflendi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır