kapat
16.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

AB için kararlıyız

Türkiye'nin üyelik için kararlılığını vurgulayan Başbakan Ecevit, halkın AB'ye desteğinin yüzde 70'in altına düşmeyeceğini belirtti. Avrupa Birliği'ne üye ve aday ülkelerin katılımıyla İspanya'nın Barcelona şehrinde düzenlenen zirve, sıkı güvenlik tedbirleri altında dün başladı.

Zirvede Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Maliye Bakanı Sümer Oral'la birlikte Türkiye'yi temsil eden Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik konusundaki kararlılığını vurguladı.

AVRASYA SÜRECİ
Ecevit, zirvede yaptığı konuşmada, "Önemle vurgulamak isterim ki AB, politikalarını sadece Avrupa ile sınırlamamalıdır. İdrak edilmesi gereken bir Avrasya gerçeği bulunmaktadır. Avrasya sürecinin, dünyaya açılımı sağlayacağına ve AB için yeni bir vizyon oluşturacağına inanıyoruz" dedi. Ecevit, Türkiye'nin, Avrasya sürecinin kesişme noktasında, Doğu ile Batı arasında köprü görevi gördüğünü kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Coğrafi yönelimi, tarihsel bağları ve kültürel yakınlıklarıyla Türkiye, aynı zamanda çağdaş, demokratik ve laik kimliği çerçevesinde kültür ve dinlerin uzlaşmasına yardımcı olabilir. İKÖ-AB Ortak Forumu katılımcıları tarafından belirtildiği gibi, 'İstanbul Ruhu' bu öncü rolün kanıtıdır. Kendine özgü bu özelliği, bölgesinde karşılaştığı tehdit ve tehlikelere karşın, Türkiye'nin üyelik yönünde attığı kararlı adımları desteklemektedir."

Terörizmin uzun yıllar Türkiye için temel bir sorun olduğunu anımsatan Ecevit, "Terörizme karşı olan savaşımızda AB'nin tüm üyelerinin bize daha etkin bir şekilde destek sağlamalarını dilerim" dedi.

Ecevit, "aile fotoğrafı"nın çektirildiği "resmi öğle yemeği"nin ardından, Cem ve Oral ile basın toplantısı düzenledi. Irak'ın şu anda "zarar verecek" konumda olmadığını, dolayısıyla operasyonun gerekli olmadığını vurgulayan Ecevit, ABD Başkan Yardımcısı Cheney'in Türkiye ziyarettinde konunun ayrıntılarıyla görüşüleceğini belirtti.

OLAĞANÜSTÜ HAL
Ecevit, Kıbrıs'la ilgili bir soru üzerine Kıbrıs'la ilgili temel gerçeğin, "iki farklı toplumun yer aldığı ada" olduğunu vurguladı. Zirve'de Rum kesimi lideri Klerides'le karşılaştıklarını, el sıkışıp, hal-hatır sorduklarını da anlatan Ecevit, siyasi bir konuşma ise yapmadıklarını söyledi. Ecevit, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik kararlılığını da tekrarladı ve AB'ye desteğin yüzde 70'in altına ineceği kaygısını taşımadığını vurguladı.

Zirve nedeniyle, Barcelona'da "olağanüstü hal" ilan edildi. Buna rağmen yüzlerce küreselleşme karşıtının protesto gösterisi engellenemedi. Ancak güvenlik güçleri, göstericileri coplarla dağıttı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır