kapat
16.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Eken davasına nokta

Yargıtay Başsavcısı Kanadoğlu, Susurluk hükümlüsü Eken'in "karar düzeltme" talebini reddetti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Susurluk davasında "çete kurmak suçu"ndan mahkum olan ve Ulucanlar Cezaevi'nde yatan emekli yarbay Korkut Eken'in "karar düzeltme" talebini reddetti.

Kanadoğlu, Eken'in "milletçe yapılan terörle mücadele" sırasında gösterdiği başarı ile hüküm giydiği suçun ayrı şeyler olduğunu belirtti. Kararla, olağan yargı yolları tükenen Eken'in önünde olağanüstü hukuk yolu olarak "yeniden yargılama" talebi kaldı.

Eken'in avukatı Armağan Güner'in "karar düzeltme" talebiyle ilgili incelemesini dün sonuçlandıran Kanadoğlu, İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıda, Eken'in "cürüm işlemek için silahlı teşekkül (çete) oluşturmak" suçundan TCK'nın 313/2-3 maddesi uyarınca 6 yıl ağır hapis cezası aldığını ve bu cezanın Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nce onanarak kesinleştiğini anımsattı. Kanadoğlu, Eken'in avukatı Güner'in karar düzeltme talebine dayandırdığı her konuyu tek tek şöyle yanıtladı:

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda sanıklara ne diyecekleri sorulmadı.

* Bu talep, Ceza Genel Kurulu'nda görülen uyuşmazlığın Ceza Dairesi ile Başsavcılık arasında olması ve duruşmasız olarak incelenmesi nedeniyle yerinde değil.

Ceza Genel Kurulu kararı, sanıklara tebliğ edilmedi.

* Karar düzeltmenin sadece Başsavcılık'ca yapılabileceği gözönünde bulundurulduğundan sanıklara tebliğine gerek yok.

8. Ceza Dairesi'nde sanıklara yeni bir savunma imkanı verilmedi.

* Temyiz incelemesinin duruşmalı yapılmış olması ve sanıklarla avukatlarının usul ve esas üzerine savunmalarını yapmış olmaları nedeniyle, bu talep karar düzeltmeye konu olamaz.

"KARAR İKNA EDİCİDİR"
Yargıtay kararında "doyurucu ve ikna edici" gerekçelerin bulunduğunu ifade eden Başsavcı Kanadoğlu, "Sanığın yargılandığı ve hükümlendirildiği eylemle, bölücü terörle milletçe yapılan mücadelede verdiği hizmet ve gösterdiği başarı ayrı ve bağlantısızdır" dedi.

Avukat Güner'in ileri sürdüğü diğer düzeltme sebeplerinin daha önce ilgili daire tarafından reddedildiğini de vurgulayan Kanadoğlu, ret kararının gerekçesini şu ifadelerle noktaladı: "Hükmün esasına etkili bir hususun inceleme dışı bırakılmadığı ve Ceza Yargılama Yasası'nın (CMUK) 322. maddesinde belirtilen koşulların oluşmadığı anlaşıldığından tashihi karar (karar düzeltme) isteği reddedilerek dosya iade olunmuştur. Durumun dilekçe sahibine tebliği ile dosyanın mahkemesine gönderilmesi rica olunur."

YENİ DELİL VARSA YENİDEN YARGILANABİLİR
Kanadoğulu'nun kararıyla olağan hukuk yolu noktalandı. Eken için tek yol, "yeniden yargılama." Ancak bunun için sanığın beraat veya daha az ceza almasını sağlayacak yeni delil gerekiyor. Bazı hukukçular, 6 emekli generalin Eken'e desteğini yeni delil sayıyor. Eken'in avukatı ise henüz değerlendirme yapmadıklarını söyledi. Bu yönde başvuru olursa çete suçu DGM kapsamından çıktığı için, kararı Ağır Ceza Mahkemesi verecek. Mahkeme, "yeniden yargılama" kararı verirse Susurluk davası tekrar görülecek ve Eken tahliye olabilecek. Cumhurbaşkanı Sezer'in af yetkisini kullanması da bir yol olarak sunuluyor, ancak Ancak bunun için "sürekli hastalık, sakatlık veya kocama" nedeni gerekiyor.

ANAP LİDERİ MESUT YILMAZ: Hukuk ya var ya da yoktur!..
ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, bazı emekli generallerin Korkut Eken'le ilgili açıklamalarını "gazetelerde hayretle okuduğunu" söyledi. Yılmaz, bir gazetecinin sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Bu konuda bir değerlendirme yapma durumunda olduğumu düşünmüyorum. Bana göre bu ifadelerin doğrudan doğruya muhatabı Türk yargısıdır. Bir memlekette hukuk ya vardır ya yoktur. Hukuk yoksa, onun yerini neyin alacağı da bellidir."

Karar düzeltme talebinin reddedildiğinin hatırlatılması üzerine de Yılmaz, bu konuda bir değerlendirme durumunda olmadığını, ancak değerlendirmeyi vatandaşların sağduyusuna bıraktığını ifade etti.

YARGITAY BAŞKANI SELÇUK: Hukukta böyle hafifliğe yer yok
Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, Susurluk olayında yeni kanıtların olabileceğini, bunları yargının değerlendireceğini belirtti ve yapılan yorumlara ilişkin endişelerini ifade etti. İstanbul'daki banka soygunu olayında, güvenlik görevlisinin iki kişiyi öldürdüğünü anımsatan Selçuk, "Bu konuda yargının dışındaki insanlar yargının önüne gelmiş olan bir davada; bunun içinde ne yazık ki üniversite öğretim üyeleri, eski savcılar, emniyet müdürleri de dahil demeçlerde bulundular, yorumlar yaptılar" dedi. Selçuk, Susurluk davası sanıklarından Korkut Eken'in yeniden yargılanma istemi ile ilgili olarak, şunları söyledi: "Susurluk olayında yeni kanıtlar olabilir. Bunları yargı değerlendirecektir. Bu konuda her gün yorum çıkıyor. Bunların hepsi yanlıştır. Bunun yanı sıra hukuk bilincinin oluştuğu gelişmiş bir toplumda eğer hukukun üstünlüğüne saygılıysak, buna benzer hafifliklere yer yoktur. Hukuku, yargıyı rahat bırakmak gerekir. Son derece sakıncalı ve umuyorum ki devam etmez. Yargıya kimse gölge etmemeli. Bu yargı bağımsızlığının doğal sonucudur. Özellikle yargının sokağa karşı bağımsız olduğunu da unutmamalı."

SUSURLUK KOMİSYONU BAŞKANI: 'Eken konuşur' diye korktular!
TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu eski Başkanı ve Meclis İdare Amiri Mehmet Elkatmış, Korkut Eken'in günah keçisi olduğunu söyledi. Susurluk olayında, devletin ve devleti yönetenlerin, çok net ilgisi olduğunun, son açıklamalarla da netlik kazandığını belirten Elkatmış, SABAH'a şunları söyledi: "Burada yapılan işlerin hepsi ülkenin birliği bütünlüğü için yapılmadı. Menfaat temini için yapılan işler var. Korkut Eken feveran ediyor. Şimdi Korkut Eken konuşur, her şeyi anlatır diye bir endişe var. Açıklamaların buradan kaynaklandığını düşünüyorum. Korkut Eken bu olayın kurbanıdır, günah keçisidir. Kanunsuz emri yerine getirmek suçtur. Ama verilen emri yerine getirdiği için hapis yatıyorsa yazık adama. Eken nereye kadar sorumluydu? Kim ne emir verdi? Kayıp silahlar nerede? Bunlar hala ortaya çıkmış değil. Bizim komisyon olarak yaptığımız havadan fotoğraf çekmek oldu. Bugün Susurluk hala devam ediyor. Ortada açık bir haksızlık var. Aynı şekilde suçlanan kişilerden biri hapiste biri hala yargılanmayı bekliyor. Mehmet Ağar'ın bir ara dokunulmazlığı da kaldırıldı. Ama ifadesi bile alınmadı. Ağar mutlaka yargılanmalı."

BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI: Yargıçlar da yurtseverdir
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Yargıtay Başsavcısı'nın Korkut Eken'in karar düzeltme talebinin reddetmesine kararındaki tespitlerin, emekli generallere yanıt niteliğinde olduğunu söyledi.Özok, Eken'e destek amacıyla yapılan açıklamaların "en hafifinden bağımsız yargıya müdahale olduğunu" savundu ve "Adil yargılama sonrası halk adına, ulus adına, hukuk devleti adına hüküm tesis eden bağımsız Türk yargıçları, en az bir mahkumu savunan emekli paşalar kadar yurtsever kişilerdir" dedi. Özok, emekli paşaları "Türk halkının temiz toplum için ayağa kalktığı dönemlerde seslerini çıkarmamakla" suçladı.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: Polis teşkilatı hukuka saygılı
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Sözcüsü Feyzullah Arslan da, soru üzerine "Emniyet teşkilatı hukuka saygılıdır. Mahkeme kararlarını tartışmaz. Korkut Eken için de aynı düşüncedeyiz" dedi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır