kapat
01.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
BİLAL ÇETİN(bcetin@sabah.com.tr )

Çözüm bulacağız

Başbakan Ecevit, ekonomideki daralmanın endişe verici olduğunu belirterek, bu gidişi tersine çevireceklerini söyledi. Ecevit "Bu sorunu aşmalıyız ve aşacağız" dedi

Ekonomide bu yıl bir küçülme olacağı sürpriz değildi. Ancak hiç kimse küçülmenin boyutunun bu kadar vahim olacağını hesaplamıyordu. Tahminler, bu yıl yüzde 5'ler düzeyinde bir ekonomik daralma olacağı yönündeydi. Fakat, yılın ilk çeyreğinde meydana gelen yüzde 4.5'lik küçülmenin ardından ikinci çeyrekte daralmanın yüzde 11.8'e yükselmesi geleceğe dönük kaygıları arttırıyor.

Dün görüştüğümüz Başbakan Bülent Ecevit, bu durumdan duyduğu rahatsızlığı gizlemiyor. Ecevit, ekonomideki daralma sürecinin bir an önce aşılıp, yeniden istikrarlı bir büyüme dönemine geçilmesi gerektiğini söylüyor ve bunun yolunun da yatırımların hızlandırılmasından geçeceğini vurguluyor.

Özetle şunları söylüyor Başbakan Ecevit:

"Yılın ilk yarısına ilişkin büyüme rakamları tabii ki çok olumsuz. Ama, ekonomideki bu küçülmeyi de tersine çevirip yeniden büyümeye geçebilmek için de yapmamız gereken yatırımları hızlandırmaktır. Bunun için hem yurt içi hem de yurt dışı kaynakları harekete geçirmeyi planlıyoruz. Örneğin Maliye'nin Hazine arazilerinin satışı yoluyla sağlayacağı kaynak, yatırımları hızlandırmak bakımından önem taşıyor. İç kaynakları harekete geçirebilirsek ben ekonominin kısa sürede toparlanabileceğine inanıyorum. Böylelikle hem büyüme sorunu hem de döviz sorunu kendiliğinden çözüm yoluna girecektir..."

BİLANÇO ÇIKARILIYOR
Başbakan Ecevit, bir yandan iç ve dış kaynakların yeni yatırımlar için harekete geçirilmesi gerektiğini söylerken, diğer yandan reel sektörün, mevcut ekonomik işletmelerin bugün yaşadığı sorun ve darboğazların aşılması yönünde de yeni formüller geliştirilmekte olduğunu anlatıyor.

Kriz nedeniyle zora giren, kapanan veya üretimini kısan işletmelerin yeniden canlandırılabilmesi için ülke çapında bir envanter çalışması başlatıldığını söylüyor Ecevit:

"Bütün il valilerine talimat verildi, son bir yılda kapanan, üretimini kısan şirketlerin envanteri çıkarılıyor. Bugün ekonomide yaşadığımız sorunlar sadece parasal konularla çözüme kavuşturulamaz. Reel sektörün sorunlarının çözümüne de ağırlık vermemiz gerekiyor. Valilerin yürüttükleri kapsamlı envanter bilgileri, kapanan veya üretimi kısılan fabrikaların listesi geldiğinde bu bilgiler Türkçe ve İngilizce olarak yerli ve yabancı yatırımcıların bilgisine sunulacak. Ve bu şirketlerin ayağa kaldırılabilmesi için sermaye koymak isteyenlere her türlü kolaylık sağlanacak..."

Başbakan Ecevit bu projenin hem yabancı sermaye girişini arttırabilmek hem de yurt dışında çalışan işçilerin yabancı bankalardaki tasarruflarını ülkeye çekebilmek bakımından da önem taşıdığını söylüyor.

"BÜROKRASİ BİTECEK"
Fakat bütün bunlar kısa sürede sonuç verecek, ekonomiye taze kan girişini sağlayabilecek mi? En önemlisi bürokratik duvarlar aşılabilecek mi?

"Aşılacak, aşmak zorundayız" diyor ve ekliyor Ecevit:

"Hükümet olarak yatırımların önündeki bürokratik engelleri kırmaya son derece kararlıyız. Bunun için yeni bir yasa hazırlanıyor, bürokratik engeller ortadan kaldırılacak, yatırımcı 40 kapıyı dolaşmayacak, tek merkezden bütün işlemleri tamamlanabilecek. Yatırım için müracaat eden girişimciye en geç üç ay içinde olumlu yada olumsuz bir yanıt verilmesi zorunluluğu getirilecek."

BİLGİN VE CEYLAN ÖRNEKLERİ ÇOĞALTILMALI
Başbakan Ecevit, ekonomik krizden olumsuz etkilenen firmaların faaliyetlerini sürdürebilmeleri, üretim ve istihdamın olumsuz etkilenmemesi için de bazı pratik çözüm yolları geliştirildiğini anlatıyor:

"Öncelikle zora girmiş olmakla birlikte kurtarılabilecek durumdaki işletmelerin borçlarının taksitlendirilmesi yoluna gidiliyor. Bu konuda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) rahat çalışabilmesi gerekiyor. BDDK'nın Bilgin ve Ceylan grupları ile yapmış olduğu borç taksitlendirmesi protokolleri bu konuda ilk örnekler olmuştur. Bu örnekler çoğaltılabilirse hem kamu alacağının tahsili bakımından hem de ekonomik işletmelerin faaliyetlerinin devamı bakımından önemli bir gelişme olacaktır..."

Başbakan Ecevit bu konuda bürokrasiye de şu mesajı veriyor:

"Bu tür sorunların çözümü için üzüm yemek yerine bağcıyı dövme yoluna gidilmemeli..."

Başbakan Ecevit ekonomik daralma rakamları başta olmak üzere bugün için olumsuz çıkan göstergelere rağmen ekonominin geleceğinden umutlu. "Biz bu sorunları aşarız. Yeter ki siyasal istikrar bozulmasın. Siyasal istikrarın bozulmaması halinde yapabileceğimiz epey şey var" diyor...

www.superbahis.com


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır