kapat
01.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
HAYRULLAH MAHMUD(editor@sabah.com.tr )

500 yıllık dost


Müteveffa Üzeyir Garih, sevgili Can Kıraç'a hayat hikayesini anlatırken, "500 yıldır Türkiye'deyim" diyor...

Ardından da ekliyor:

"Amerika'da olduğu gibi 'Ben Museviyim arkadaş, fakat Türküm' diyebilmeliyim... Bana bu duygunun hazzını tattırmanız lazım..."

Oysa...

Tarihsel perspektiften bakıldığında, bugün Türkiye'nin bulunduğu topraklarda yaşayan birçok Musevi'nin bu hazzı tattığını söyleyebiliriz...

Hatta birçok Musevi için de Türkiye'nin üzerinde bulunduğu topraklar, çöldeki vaha işlevi görmüştür...

ESHKINAZ & SEFARAD
Şöyle ki...

Zaman tünelinden bu anlamda birkaç satır...

14. yüzyılda "siyah ölüm" diye anılan vebanın adeta ölüm bulutu gibi yayılması üzerine, Avrupa'da toplumsal ve ekonomik çalkantılar başlar.

Ve bu bunalımın tepki patlaması ilk önce İspanya'da yaşayan Yahudiler'in üstüne boşalır.

Onlardan, "Ya ölüm, ya da Hıristiyanlığı kabul" gibi dramatik bir tercih yapmaları istenir.

Bunun üzerine birçoğu Hıristiyanlığı kabul ederler. Bunun üzerine onlara, "Converso" denilir ve bu hareketleri yüzünden kuşkuyla izlenirler...

1478'de ise ünlü Engizisyon Mahkemeleri kurulur.

Dönemin Papası Dördüncü Sixtus'tan izin alınır ve onbinlerce Yahudi ve Converso, Engizisyon Mahkemeleri'nin verdiği kararla yakılır.

ÜSTÜN YAHUDİLER
1492'de ise Hıristiyanlığı kabul etmeyen 170 bin Yahudi'nin İspanya'dan sürülmesine karar verilir. Bunlardan 100 bini Kuzey Afrika'ya geçip, Mısır ve Suriye üzerinden Anadolu'ya gelip yerleşirler. Geriye kalan 70 bini ise Fransa üzerinden Avrupa'ya yayılırlar.

Osmanlı topraklarına yerleşen birinci kola, Sefarad...

İkincilere ise Eshkinaz deniyor...

1850 yılına kadar Yahudiler'in üstün kesimi Sefarad'lardı. Çünkü;

Osmanlı topraklarında, Osmanlı'nın yükselmesine paralel bir zenginleşme sürecini yaşamışlardı kuşaklar boyu...

1850'den sonra Avrupa'daki kapitalist patlama ve ABD faktörü, Batı'daki Eshkinaz'ları "Üstün Yahudiler" haline getirdi.

Büyük bankalar, televizyon istasyonları, en büyük gazeteler bugün Eshkinaz'ların denetimindedir. Dünya çapında ünlü yazarları, fizikçileri, müzisyenleri, tıp adamları, politikacıları vardır.

Son 35-40 yılda Sefarad'lar da yeniden atağa kalkmış, büyük Batı metropollerinde pırıltılı başarılar ve zenginlikler yaratarak ya da evlilikler yoluyla Eshkinaz'larla kaynaşmaya başlamışlardır.

YAHUDİ DÜŞMANLARI
Tozlu sararmış sayfalardan bir başka kesit...

İkinci Dünya Savaşı yıllarında, Almanlarla işbirliği sonucu en fazla Yahudi kıyımının yapıldığı iki ülkeden birinin Polonya, diğerinin Yunanistan olduğu gerçeği hafızalardadır...

İkinci Dünya Savaşı sırasında tüm Balkanlarda 1 milyon 700 bin Yahudi'nin öldürüldüğü... Bu rakamın 300 binin Yunanistan'da can verdiği... En büyük kıyımınsa Selanik'te olduğu... Bu kentteki Yahudiler'in ise yüzde 97'sinin öldürüldüğü...

Yunanistan'daki tüm Yahudiler'in ise yüzde 80'i ve diğer ülkelerde, örneğin Fransa'da, Belçika'da hatta Almanya'daki Yahudiler, halk tarafından gizlenirken, onları kurtarmak uğruna direnişler yaşanırken, Yunanistan'ın Almanlarla işbirliği yaptığı gerçeğini acaba bugün kaç kişi hatırlıyor?

Bu açıdan Türkiye'nin üzerinde bulunduğu topraklar, sevgili dostumuz Üzeyir Garih gibi birçok Musevi Türk için bur huzur adası olmuştur.

YEHUDA'DAN İNMİŞ
Türkiye'deyse, bugün 40 bin civarındaki Yahudi, Sefarad'lardandır...

Başta ABD olmak üzere, tüm Batı metropollerinde çok güçlü köprüleri bulunmaktadır.

Türkiye ise tarihten gelen bu gücünü kullanmalıdır.

Genel bir kanı da Yahudiler'in, bu "Yahudi" deyiminden hoşlanmadıkları yönündedir.

Bu görüş yanlıştır. Çünkü; konuştuğum dostlarım bana, "Yahudi,< Yehuda'dan inmiş demektir" dediler. Yani, söylenenlerin aksine bu deyimi seviyorlar. Ayrıca... İslam dini Yahudi dinini dışlamamakta, tersine tanımaktadır.

İslam, hoşgörüye, insan haklarına saygıya dayalıdır. 504 yıl boyunca Musevi vatandaşlarımızın Osmanlı topraklarında gördüğü hüsn-ü kabul, İslam ilkelerinin de bir gereğidir.

Son olarak...

Eğer sevgili Üzeyir Garih'in bu sözlerinde bir sitem varsa, kendini Müslüman olarak tanımlayanların bir kez daha takkelerini önlerine koyup düşünmesi gerekmez mi?

Çünkü, gerçek bir Müslüman'ın kalbi çorak bir tarla gibi değildir...

Yeşildir; yemyeşildir... Hem de üstüne sevgi ile serpilen her türlü tohumu yeşertecek, onu 500 yıl öncesinde olduğu gibi koruyup büyütecek kadar verimlidir...

"GÜNÜN MAIL"İ...
Sezer Genç, bize Halim Yağcıoğlu'nun bu güzel şiirini göndermiş. Bizde kendisinin gönderdiği maili günün maili seçtik. Birlikte okuyalım.

ATATÜRK'TEN SON MEKTUP
SİZ BENİ HALA ANLAMADINIZ! VE ANLAYAMACAKSINIZ ÇAĞLARCA DA.
HEP TUTTURMUŞ :"YIL 1919 MAYIS'IN 19'U DİYORSUNUZ, VE ESKİMİŞ SÖZLERLE BENİ ÖVÜYOR,ÖVÜYORSUNUZ.
MUSTAFA KEMAL'İ ANLAMAK BU DEĞİL, MUSTAFA KEMAL ÜLKÜSÜ SADECE SÖZ DEĞİL! BIRAKIN O ALTIN YAPRAĞI ARTIK, BIRAKIN RAHAT ETSİN ANILARDA ŞEHİTLER.
SİZ BANA,NELER YAPTINIZ ONDAN HABER VERİN, HAKKINDAN GELEBİLDİNİZ Mİ YOKLUĞUN ,SEFALETİN? MUSTAFA KEMAL'İ ANLAMAK YERİNDE SAYMAK DEĞİL, MUSTAFA KEMAL ÜLKÜSÜ SADECE SÖZ DEĞİL BANA BULUŞLAR GETİRİN BİR DAHA , UYGAR ULUSLARA EŞİT YENİ BULUŞLARDAN, KURU SÖZ DEĞİL,İŞ İSTİYORUM SİZDEN,ANLADINIZ MI?
UZAYA TÜRK ADINI ATATÜRK KAPSÜLÜYLE YAZDINIZ MI?
MUSTAFA KEMAL'İ ANLAMAK AVUNMAK DEĞİL, MUSTAFA KEMAL ÜLKÜSÜ SADECE SÖZ DEĞİL HALA O ACIKLI AĞITLAR DUDAKLARINIZDA, HALA OTURMUŞ ON KASIMLARDA BANA AĞLIYORSUNUZ, UYANIN ARTIK DİYORUM,UYANIN ,UYANIN!

ULUSLAR FETHİNE ÇIKIYOR UZAK DÜNYALARIN , MUSTAFA KEMAL'İ ANLAMAK GÖZ BOYAMAK DEĞİL, MUSTAFA KEMAL ÜLKÜSÜ SADECE SÖZ DEĞİL! BENİ SEVİYOR VE EĞER ANLIYORSANIZ, LABORATUVARLARDA SABAHLAYIN,KAHVELERDE DEĞİL. BİLİM AĞARTSIN SAÇLARINIZI,KİTAPLAR ANCAK BÖYLE AYDINLANIR O SONSUZ KARANLIKLAR MUSTAFA KEMAL'İ ANLAMAK,AĞLAMAK DEĞİL, MUSTAFA KEMAL ÜLKÜSÜ SADECE SÖZ DEĞİL!
DEMIKRASİYİ GETİRMİŞİM SİZE,ÖZGÜRLÜĞÜ...

GÖRÜYORUM Kİ HALA AYNI YERDESİNİZ,HİÇ İLERLEMEMİŞ, BİRBİRİNİZE DÜŞMÜSSÜNÜZ HALKA EĞİLMEK DURURKEN, HANİ KÖYLERDE IŞIK,HANİ BOLLUK,HANİ KAYGISIZ GÜLEN!
MUSTAFA KEMAL'İ ANLAMAK İŞİTMEK DEĞİL !
MUSTAFA KEMAL ÜLKÜSÜ SADECE SÖZ DEĞİL!
ARAYI KAPATMANIZI İSTİYORUM UYGAR ULUSLARLA ; BİLİME,SANATA VARILMAZ REZİL DALKAVUKLARLA, BU VATAN,CANIM VATAN SİZDEN ÇALIŞMAK İSTER, PAYDOS ÖVÜNMEYE,PAYDOSAVUNMAYA,YETER;YETER!
MUSTAFA KEMAL'İ ANLAMAK ALDATMAK DEĞİL .
MUSTAFA KEMAL ÜLKÜSÜ SADECE SÖZ DEĞİL!

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır