kapat
01.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

İşçi dövizleri gelmiyor... Müteahhitler iş yapmıyor


GSMH'deki daralmanın önemli nedenlerinden biri, gurbetçi işçi ve müteahhitlerin güvensizlik nedeniyle paralarını getirmekte tereddüt etmesi...
Ekonomide üretim faktörleri gelirleri 4 ana grupta toplanıyor; rant, ücret, faiz ve kâr geliri. Türkiye sınırları içinde elde edilen bu 4 gelir türü GSYİH'yı veriyor. Ancak bir de Türk insanının yurtdışında gerçekleştirdiği ve ülkeye getirdiği gelirler var. Ayrıca Türkiye'de elde ettiği gelirleri yurtdışına çıkaranlar var. Bunlarında hesaba katılmasıyla bir ülkenin GSMH'sı ortaya çıkıyor.

Dış alem geleri ile gideri arasındaki fark Net Dış Alem Faktör Gelirleri olarak ortaya çıkıyor. İşte bu kalemde son üç yıldır meydana gelen ve 2001'de şiddetlenerek devam eden trend Türkiye'nin aleyhine çalışıyor.

Doç Dr. Kerem Alkin bu durumu şöyle vurguladı: "Türkiye, 1995 ile 1998 yılları arası, 4 yıl boyunca işçilerimizin Türkiye'ye getirdikleri 5-6 milyar dolarlık işçi gelirleri ile BDT, Uzak Doğu ve Doğu Avrupa ülkelerinde konut, alışveriş merkezi ve endüstri merkezleri inşa eden mütahitlerimizin sağladığı 3.5-4 milyar dolarlık gelir sayesinde yılda 2.5-3 milyar dolar net dış alem faktör geliri elde eden bir ülkeydi. Ancak, 1998'in ikinci yarısında Rusya'da patlak veren ekonomik kriz ile birlikte, müteahhit hizmetlerinden Türkiye'nin elde etttiği döviz gelirinde hızlı bir daralma yaşandı ve 1998 yılının son çeyreğinden bu yana, 13 çeyrektir GSMH net dış alem faktör gelirlerindeki gerileme nedeniyle GSYİH'dan daha küçük çıkıyor.

Üstelik, net dış alem faktör gelirlerindeki gerileme 2001 yılında daha da derinleşti. Bunda, her yıl Türkiye'ye en az 5 milyar dolar döviz geliri sağlayan yurtdışındaki işçilerimizin, bu yıl Türkiye'ye döviz getirmek konusunda isteksiz olmalarının etkisi büyük. Çünkü, ekonomik kriz bir yana, yıllardır akrabalarına emanet ettikleri dövizleri Fon'a devrolan bankalarda ve İhlas Finans'ta sıkıntıya giren işçilerimiz, birikimlerini Türkiye'de değerlendirmek veya Türkiye'deki ailelerine göndermek yerine, şimdilik yurtdışında tutmayı tercih ediyorlar. Bu da, Türkiye'nin gelenekselleşmiş işçi dövizi girişini yavaşlattı. Bu nedenle, GSMH'daki yüksek gerilemede, yurtdışından önemli döviz geliri sağladığımız müteahhit ve işçilerimizin olumsuz etkilenmesi yol açtı."

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır