kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


İlk çeyrek yetmedi, ikinciyi de görelim

Önceki gün açıklanan veriler enflasyonun inişe geçtiğini gösteriyor. Çekirdek enflasyonun gerilemesi, tarım kesimi fiyatlarının düşmeye başlaması da olumlu. Enflasyonun inişe geçmesi zaten beklenen bir gelişmeydi.

Türkiye ekonomik programına uyum için gerekli düzenlemeleri yapıyor, IMF'e bildirdiği niyet mektubunun gereklerini aşağı yukarı yerine getiriyor. Bunlardan bütçe hedefleri tutturulacak gibi. Bankacılık Üst Kurulu'nun ataması yapıldı.

Özelleştirme ise gecikmeli başladı, ancak bir ayda iki büyük ihaleye çıkıldı.

Tarım birliklerinin özerkleştirilmesi ve bazı fonların tasfiyesi de henüz gerçekleştirilmedi. Meclis'in çalışmasına karşılık araya Cumhurbaşkanlığı seçiminin girmesi gündemin takibini zorlaştırdı.

* Değerlendirme olumlu - Hem IMF ve yabancı yatırımcılar hem de yurtiçi ekonomi çevreleri karar vermek için ilk üç aylık sonuçları bekleyeceklerini açıklamışlardı.

İlk çeyreğe ilişkin sonuçların bazısı belli. Durum aşağı yukarı kurtarılmış gibi. Değerlendirmeler hem yerli hem de yabancı kanatta olumlu yönde. Enflasyonda yüzde 20 hedefinin tutturulması beklenmiyor, ancak bu moral bozmuyor. Yüzde 30'a inilmesi de başarı olarak kabul ediliyor.

* Yabancı neyi bekliyor?- Bu olumlu değerlendirmelere ve ilk üç aylık sonuçları görelim ifadelerine karşılık yabancı yatırımcıların tavrında henüz bir değişiklik yok. Programın ilk çeyrek uygulama sonuçları olumlu olmasına karşılık düşen faizler ve yükselmiş hisse senedi fiyatları yabancıların gelişini frenliyor. Faizler çok düşük ve borsa yüksek olunca yabancılar Türkiye'nin performansını artırmasını bekliyor. İlk üç aylık ekonomik programın uygulama sonuçlarının olumlu olması yabancı fonları çekmeye şimdilik yeterli olamıyor.

Yabancı yatırımcı bir de IMF'nin ilk üç aylık performansı değerlendirmesini ve Türkiye'nin kredi notunun artmasını bekliyor.

Uluslararası kredi kuruluşları da, Türkiye'nin notunu artırmasına artıracak ama onlar da IMF'in üç aylık değerlendirmesini bekleyecek. Bir de Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle siyasi kilitlenme olacak mı, olmayacak mı? Ona bakılacak.

* Siyasi kilitlenme - IMF'in gelişi için ekonomik verilerin tam olarak alınması gerekiyor. Bu da Mayıs başına denk geliyor. Türkiye'de kalıp raporlarını yazması ve bunu açıklaması Mayıs ortalarını buluyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi de aynı tarihlerde ya çözülmek ya da çözülmek zorunda.

Kısaca yabancılar için ev ödevimizi yapmaya, biraz daha beklemeye ve siyasi bir istikrarsızlığa düşmemeye gayret etmemiz gerekiyor.

Sonuç - "Zamana, bizi aradığı yerde rastlayalım"

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır