kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ANAP'ta açık oya öfke
ANAP lideri Yılmaz, "Baskı söz konusu değil ama imza koyan gereğini yapsın" dedi. Vekiller "İrademize ipotek konamaz" diye isyan etti.

Liderler zirvesinde "5+5" formülü için söz veren ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, partisinin dünkü Meclis Grup toplantısında, büyük direnişle karşılaştı. Yılmaz, teklifte imzası bulunan 64 ANAP milletvekilinin olumlu oy kullanmasını isteyince, başta Turizm Bakanı Erkan Mumcu olmak üzere çok sayıda milletvekilinin tepkisiyle karşılaştı. Yılmaz bu tepkiler üzerine, "İsteyen imzasını değiştirebilir ama imzası olanlar da gereğini yerine getirmelidir" dedi.

ATEŞİ SEYDAOĞLU YAKTI
Tartışmalı ANAP Grup toplantısı Diyarbakır Milletvekili Segbetullah Seydaoğlu'nun sert konuşmasıyla başladı. Seydaoğlu, Başbakan Ecevit'e yüklenirken, "Başbakan bir çivi bile çakmamıştır. Bir çeşme dahi açtığını gördünüz mü? Bir de demokrat geçiniyor. Alınan kararın demokratlıkla ne alakası var?" deyince, Yılmaz kürsüye gelip zirveden çıkan mutabakatı anlattı.

Anayasa değişikliği teklifinde imzası bulunan 324 milletvekilinden 64'ünün ANAP'lı olduğunu hatırlatan Yılmaz, daha önce hiçbir milletvekiline nasıl oy kullanacağı konusunda baskı yapmadığını belirtti. Yılmaz, istikrarın devamı ve ANAP üzerindeki şüphelerin yok edilmesi için teklife imza atan 64 milletvekilinin imzasına sahip çıkmasını istedi. Yılmaz, zirve hakkında bilgi verirken, Bahçeli'nin Demirel'e "ANAP'sız hükümet" formülü önerdiği yolundaki haberlerini yalanladığını söyledi.

Muhalefet partilerinin, özellikle DYP'nin hükümet içinde güven bunalımı yaratmak için tuzak kurduğunu öne süren Yılmaz, şöyle dedi: "Bu tuzağa düşmemeliyiz. Zirvede, koalisyon ortakları olarak, DYP'nin bu oyununa karşı uyanık olmak gerektiği konusunda mutabakata vardık. Attığımız imzaların gereğini yerine getirmeliyiz"

ÇANKAYA AYRI, HÜKÜMET AYRI
ANAP lideri, hükümetin devamı ve Çankaya seçimi konusunun liderler zirvesinde ayrı ayrı mütaala edildiğini belirterek, "Cumhurbaşkanlığı seçiminin hükümetle bir alakası yoktur. Cumhurbaşkanı kim olursa olsun hükümet yoluna devam edecektir. Koalisyon ortağı üç partinin genel başkanları olarak bu konuda mutabakata vardık. Ancak istikrarı bozabilecek davranışlardan kaçınmak lazımdır" dedi. Yılmaz, üç partinin grup başkanvekillerinin bir araya gelerek, oylamanın nasıl olacağı konusunda ortak tavır belirleyeceğini anlatırken, "Sizlere demokrasi ile bağdaşması mümkün olmayan bir baskı uygulanması söz konusu olamaz" diye konuştu.

Yılmaz, tartışmalı toplantıdan sonra, iki belediye başkanının ANAP'a katılım töreninde yaptığı açıklamada, hiçbir milletvekiline anti demokratik baskı yapılmayacağını belirtti ve "Sadece imza verenlerin imzaları doğrultusunda oy kullanmalarının kendilerinden beklenmesi söz konusudur. Bu da herhalde her bakımdan doğaldır" dedi.

Şamil TAYYAR

ANAP'ta Baba isyanı

Erkan Mumcu: Yüzüm kızardı
Teklİfte imzası bulunan Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Yılmaz'a, liderler zirvesinden çıkan, "Oylamada her türlü tedbir alınacaktır" şeklindeki ifadeyi hatırlatarak, "Bunları duyunca kulağıma inanamadım, yüzüm kızardı. Eğer böyle bir baskı yapılacaksa, pul mul hesabı olacaksa buradan açıkça ifade ediyorum, göstere göstere kırmızı oy veririm" dedi.

Pakdemirli: Kamera koyalım
Ekrem Pakdemirli de Başbakan Ecevit'i eleştirip açıklama metni ve oylama şekline büyük tepki gösterdi. Pakdemirli, "Oldu olacak kabinlere kamera koyalım. Sayın Başbakan'ın gönlü rahat etsin" dedi.

Yalçınbayır: Dava açarız
Anayasa komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır ise Başbakan başta olmak üzere tüm liderlerin Anayasa ihlali için birbiriyle yarıştığını anlatarak, "Açıklama metni suç delilidir. Eğer gizli oylama açık yapılırsa teklifin iptali için dava açarız. 110 milletvekilini hemen buluruz" dedi.

Güneş: 5 lider karar versin
Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Güneş, "Madem liderler karar verecekti Meclis'e ne gerek var. 5 lider otursun her şeye karar versin" diye tepki gösterdi.

Kocaoğlu: Özür dilesinler
Emre Kocaoğlu ise, Yılmaz'ın gizli oylamanın açık yapılabilmesi için daha önce Anayasa değişikliği teklifinde bulunduğunu, Ecevit'in karşı çıktığını anlatarak, "O zaman Mesut Bey ile dalga geçenler, bugün aynı noktaya geldiler. Başbakan, Mesut Bey'in elini öpüp, özür dilemedikçe bu meseleyi burada konuşmamalıyız" dedi.

"İpotek koyamazlar"
Eyüp Aşık, Mehmet Ali Bilici gibi çok sayıda milletvekili de oturdukları yerden "Milletvekillerinin iradesine ipotek konamaz" diye bağırdılar. Halil İbrahim Özsoy ve Ahad Andican ise, teklife imza atan milletvekillerinin imzalarına sahip çıkmalarını istedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır