kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Meclis'te hesaplaşma
DÜN Meclis'in Başkanıyla, iki vekiliyle, hükümetin değişik partilerden sekiz üyesiyle, dört grup başkan vekili ve çok sayıda milletvekiliyle yüz yüze görüşme imkanı bulduk.

Bu görüşmelerden çıkan sonuç, önceki gün, Ecevit-Bahçeli-Yılmaz toplantısında alınan kararların, bugünkü anayasa oylamasında garantilenmiş bir onay yerine kıyasıya bir hesaplaşmaya yol açtığıdır.

Bu hesaplaşma havası en çok Fazilet Partisi ve Anavatan Partisi gruplarında görülebiliyor.

Bazı ANAP bakan ve milletvekilleri, liderlerinin imza attığı zirve kararına karşın, dün oylarını göstererek kullanacaklarını, ama ret oyunu kullanacaklarını açık açık söylüyorlardı.

KULİSTEKİ İLGİNÇ GÖRÜNTÜ
Bazı ANAP'lıların dün öğle saatlerinden itibaren iktidar yerine muhalefet kulislerinde toplanmaya başladılar.

Zamanında Özal'ın koruma müdürlüğünü yapan ANAP Adana Milletvekili Musa Öztürk, "Biz hep buradayız" dedi, "burası daha sakin."

Aynı dakikalarda DSP'li Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, FP lideri Recai Kutan'la görüşmesini tamamlamış, DYP lideri Tansu Çiller'le görüşmesine hazırlanıyordu.

Oğuzhan Asiltürk'ün bir gün önce Ecevit'i ve Demirel cephesini umutlandıran "evet diyelim" demecine karşın, Kutan'ın "Tavrımızda değişiklik olmayacak. Zaten ilk turda da 10 kadar arkadaşımız müspet oy kullanmıştı. Yine o kadar kalır" demesi Özkan'ın cesaretini kırmamış görünüyordu. "Hâlâ umutlu" idi Özkan.

MHP'li Meclis Başkan Vekili Murat Sökmenoğlu, "hem Demirel'le geçmişe dayanan gönül bağı, hem de Parti disiplini gereği" olumlu oy kullanacağını söylese de ortaya çıkan tabloyu yorumlamaktan kaçınıyor: "İşin tadı kaçıyor" Meclis'in nabzını belki en çok bu sözler yansıtıyor.

DSP Grubu'nda ise daha farklı bir hava var. DSP'de Ecevit'e yakın ve geçmişte bakanlık yapmış bir milletvekili "Liderimle vicdanım arasında sıkıştım kaldım" diyor, "muhtemelen" olumlu oy verecek. Ama DSP yönetimindeki oy kabinlerine girmeden oy kullanma eğiliminden rahatsız.

LİDERLİK SINAVI MI?
DSP ve MHP yönetimi ise, bugünkü oylamayı "bazı partilerin liderlerinin liderlik vasıflarının ortaya çıkacağı bir sınav" olarak görüyorlar.

Bu bakış Ecevit'in bir süre önce ANAP lideri Yılmaz'ın "Meclis grubuna hakim olamadığı" gerekçesiyle liderlik vasıflarını sorgulamasını hatırlatıyor.

DSP ve MHP yönetimine göre, bu sınavın muhatabı daha çok Yılmaz ve Çiller. Meclis'teki anayasa değişikliği oylaması yalnızca Demirel'in görevine bir beş yıl daha devam etmesini isteyenlerle istemeyenler arasında bir hesaplaşma değil. Aynı zamanda milletvekillerinin "imzalarının, arkasında duran" kişiler olup olmadığına ilişkin bir hesaplaşma; aynı zamanda, "liderlik sultası" ile "milletvekilinin hür iradesi" arasında bir hesaplaşma da olacak gibi görünüyor.

Anayasa değişiklikleri geçmezse, bu Meclis bir Cumhurbaşkanı seçebilir, hükümet devam edebilir.

Ama siyasetin dengeleri artık eskisi gibi olmayacak.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır