kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Fazilet'te kıyamete 5+5 kala
Yenilikçiler, dünkü Meclis grubu toplantısı öncesinde Recai Kutan'a ültimatom verdi: Pakete destek vermeyin, infial olur. Kutan, Erbakan'ın 'sesi' Asiltürk'ün 'destek verelim' görüşüne ret sinyali verince kıyamet önlendi.

Bugün yapılacak kritik Anayasa değişiklik oylaması, FP grubunda büyük sancı yarattı. Kabul oyu kullanılmasını isteyen gelenekçi kanat ile ret oyu kullanılmasını isteyen yenilikçi kanat arasındaki çekişme büyüdü. Dün büyük bir krizin eşiğinden dönen FP'de Yenilikçiler'in en güçlü isimlerinden olan Grup Başkanvekilleri Bülent Arınç ve Abdüllatif Şener toplantı öncesi Kutan'ın odasına giderek "Yenilikçiler adına" adeta ültimatom verdi. Arınç Kutan'a, "Grubun eğilimini biliyorsunuz. Kimse bu pakete destek vermek istemiyor. Siz de grup konuşmanızı ona göre yapın. Yoksa grupta büyük bir infial olabilir" dedi.

Kutan da Arınç'ın bu beklenmedik çıkışı üzerine konuşma metninde değişiklik yaparak, bugünkü oylama için Asiltürk'ün yaptığı açıklamanın aksi yönde bir konuşma yaptı. Kutan'ın grup konuşmasında "başta ne söylüyorduysak yine onu söylüyoruz" demesi üzerine, başta Nazlı Ilıcak olmak üzere Yenilikçiler yapmayı planladıkları sert konuşmalardan vazgeçtiler. Grubun basına kapalı bölümü de iptal edildi.

HOCA MI ASİLTÜRK MÜ?
Erbakan Hoca'dan geldiği öne sürülen "beyaz oy işareti"ne rağmen Yenilikçiler tutumlarını değiştirmedi. Siyasi yasaklı Erbakan'ı temsil eden "Gelenekçiler", "Pakete destek vermekte sakınca yok" değerlendirmesi yaparken, başını Kayseri Milletvekili Abdullah Gül'ün çektiği "Yenilikçiler" ise, "Hiçbir şekilde pazarlık yapmayalım. Pakete tümden red verelim" diyorlar. Yenilikçiler, "Erbakan Hoca'nın herhangi bir mesaj verdiği yok. Tamamen Oğuzhan Asiltürk'ün şahsi çabası" yorumunu yapıyorlar.

ERBAKAN'A ÖZGÜRLÜK SÖZÜ
FP'de, hükümetin paketine destek için en büyük çabayı, aynı zamanda "Erbakan'ın sesi" olarak bilinen Oğuzhan Asiltürk gösteriyor. Asiltürk, milletvekillerini "olumlu oy" yönünde telkine çalışıyor. Asiltürk'ün bu çabasıyla pakete 20 civarında destek gelmesi bekleniyor. Halen partide Erbakan'ın sözünden çıkmayacak 50'nin üzerinde milletvekili bulunuyor. Asiltürk, "Paket bu haliyle yetersiz ama olumlu bir adım. Bu fırsatı kaçırmayalım" diye telkinde bulunuyor.

Öte yandan kulislerde Asiltürk'ün "Paket Meclis'ten çıktıktan sonra Erbakan'ın siyasi yasağının kaldırılması" ve "FP'nin kapatılmaması yönünde" söz aldığı konuşuluyor.

ASİLTÜRK'ÜN ÇABASI
Asiltürk'ün çabalarına en büyük tepkiyi partinin Yenilikçi ekibi gösteriyor. Özellikle Nazlı Ilıcak, Asiltürk'e karşı atak başlattı ve tek tek milletvekillerini ablukaya alarak "ret" vermeleri telkininde bulundu. Oylamada Erbakan'a yakın Oğuzhan Asiltürk, Ali Oğuz, Cevat Ayhan, Bahri Zengin, Temel Karamollaoğlu, Abdülkadir Aksu, Hüsamettin Korkutata'nın "kabul" oyu verebileceği konuşuluyor. Hatta Kutan'ın da "beyaz oy" kullanacağı iddia ediliyor.

Ancak aralarında Gelenekçiler'in de bulunduğu Abdullah Gül, Nazlı Ilıcak, Mustafa Baş, Salih Kapusuz, Lütfü Esengün, Bülent Arınç, Abdüllatif Şener, Yahya Akman, Ahmet Cemil Tunç, Cemil Çiçek, Şeref Malkoç, Oya Akgönenç, Ali Coşkun'un da bulunduğu grubun ezici çoğunluğunun "kırmızı oy" vereceği bildirildi.

Kutan: Kapatmakla tehdit ediyorlar
Yenilikçilerle Gelenekçiler arasında kriz yaşanan meclis grubunda Kutan, Bahçeli ve Ecevit'i hedef aldı

FP Lideri Recai Kutan, iktidar partilerinin, gizli oylamada kendi milletvekillerinin oylarını denetleme kararına sert tepki gösterdi. Kutan "Bu, parlamentoyu ablukaya almak demektir. Türkiye artık bu olmayacak gayretleri bırakıp asıl gündemine dönmelidir. Bu hükümet bir an önce gitmelidir." dedi.

FP Lideri Kutan, 3'lü paketin çıkmaması durumunda "istikrarsızlık çıkacağı" iddialarına da tepki göstererek Ecevit'i ima etti ve "Bunalım uzmanları 24 saat mesaide" dedi.

Recai Kutan, isim vermeden Bahçeli'ye de yüklenerek "FP'ye taviz yok diyenler, gelişigüzel laflar etmek yerine, önce kendi tavizlerine baksınlar. En ağır itham ve isnatlar karşısında verdiği tavizlere baksın. Bunlar, tavizle ayakta duruyor" dedi.

FP'nin kapatılabileceği yönündeki imalara da değinen Kutan, "Kapatmakla tehdit ediyorlar. Sayın Ecevit'i ve ortaklarını uyarıyorum: Biz kimseden lütuf beklemiyoruz." dedi.

ANKARA

FP'Yİ YAKINDAN İZLEYEN İKİ GAZETECİ

Ali Bayramoğlu (Yeni Binyıl)
Uygun zemini buldular

Fazilet Partisinde çok büyük bir problem çıkmadıkça, yenilikçi grup oy vermez. Grubun çoğunluğu da yenilikçi. Dolayısıyla yarıya yakını Demirel'e oy vermez. Zaten Abdullah Gül de oy vermeyeceklerini açıkladı. Ama öyle bir pazarlık, öyle bir ikna olur ki durum tersine döner. Aslında Yenilikçilerin yapmak istedikleri ile bu durum üstüste oturdu. Onlar ilkesiz davranmanın önünü almak istiyor ve uygun zemin arıyorlardı, uygun zemin oluştu.

Ruşen Çakır (Milliyet)
Merkezi disiplin kalmadı

Yenilikçiler ve Abdullah Gül'ün adaylığı çok şey değiştirdi. En temel eleştirileri seçimler öncesi yaşanan Küskünler Hareketi'ne destek verilmesiydi. Oylamayı da bu argümana benzetiyorlar. 14 Mayıs kongresi öncesi safların netleşmesinde kullanılacak. Yenilikçiler Demirel'in aleyhine çıkacak bir kararı kendi lehlerine kullanacaklar. Fazilet partisinde o ünlü, çelikten merkezi disiplin kalmadı. Pazarlık politikası yürüten Asiltürk, kendisi bu pazarlıkta anlaşsa bile vaat ettiği oyu veremeyeceğinin farkında.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır