kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kader sayısı: 367
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in "kaderi" bugün oylanacak; 5+5 için en az 367 oy gerekiyor.

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel'e 5 yıllığına 2. kez Cumhurbaşkanı seçilme yolunu açacak anayasa değişikliği paketinin 2. turu için kader oylaması bugün yapılacak. İlk turda yeterli sayıda kabul oyu çıkmamış olmasına rağmen, nihai sonucu bugünkü oylama belirleyecek. Dört maddelik paketin her maddesinin geçebilmesi için en az 330 kabul oyu gerekiyor. Ancak değişikliklerin referandumsuz gerçekleşebilmesi için teklifin tümü üzerindeki oylamada en az 367 oy çıkması gerekiyor.

KADER OYLAMASI
Meclis'ten bugün çıkacak sonuç birçok bakımdan büyük önem taşıyor. Paket kabul edilirse Demirel'in 5 yıllığına bir kez daha seçilmesinin yolu açılacak. Anayasa, 2. kez seçilmeye izin vereceği için Demirel 16 Nisan'da başlayacak seçim sürecinde Cumhurbaşkanlığı'na aday gösterilebilecek. Dört maddelik paket kabul edilirse, "odak olma" gerekçesiyle parti kapatma da zorlaşacak. Ayrıca milletvekillerinin özlük hakları da anayasal dayanağa kavuşacak. Anayasa değişikliğinin kabul veya reddedilmesi hükümetin geleceği açısından da önemli görülüyor. Paket sorunsuz geçerse hükümet yoluna devam edecek. Geçmezse hükümet sıkıntılı günler yaşayacak. Bir yandan yeni bir Cumhurbaşkanı adayı üzerinde anlaşma zorluğu, diğer yandan ortakların birbirine duyduğu güvenin azalmasından kaynaklanan sorunlar yüzünden siyaset zor bir viraja girecek.

KRİTİK SAYILAR
Anayasa değişikliği teklifi 4 maddeden oluşuyor. Her maddenin kabul edilebilmesi için en az 330'ar kabul oyu gerekiyor. 330'un altında kabul oyu çıkan maddeler elenmiş olacak. Ancak 330'un üzerinde kabul oyu çıksa da, değişikliklerin kabulü, teklifin tümü üzerindeki nihai oylamanın sonucuna bağlı. Tümü üzerindeki oylamada "kabul"ler 330'un altında kalırsa değişiklik tümüyle reddedilmiş olacak. Teklifin tümüne verilen olumlu oylar 367'yi aşarsa, yeterli kabul oyunu bulmuş maddeler de referandumsuz geçmiş olacak. Teklifin tümüne verilen olumlu oylar 330 ile 367 arasında kalırsa referanduma gilecek ve değişiklik için halka sorulacak.

DSP'DE İLERİ ADIM
DSP'de "açık pul"dan da ileri bir adım atıldı: Milletvekilleri kabul anlamına gelen beyaz pulu herkesin önünde zarfa koyacak. DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı "Milletvekillerimiz töhmet altında kalmamak için verdikleri imza doğrultusunda oylarını göstermek istiyorlar" dedi.

AÇIK OYA GÖZALTI TOPLANTISI
Koalisyon ortağı üç partinin grup başkanvekilleri, bugün saat 10.30'da DSP Grup Yönetimi toplantı salonunda bir araya gelerek, Anayasa değişikliği oylamasında izlenecek denetim yöntemi masaya yatırılacak. Liderler zirvesinde çıkan mutabakata bağlı olarak, fire sayısını asgari düzeye indirebilmek için uygulanacak yöntemler saptanacak.

Akbulut: Uyarı görevimi yaparım
Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut, ikinci tur oylamada, Anayasa'nın "gizli oy" ilkesini ihlal edenlere izin vermeyeceğini söyledi. İkinci tur görüşmelerini yönetecek olan Akbulut, "Benim görevim, oylamanın anayasaya uygun bir şekilde yapılmasını sağlamak. Açık oy kullanan, ya da oyun göstererek atan milletvekili olursa kendisini uyarır ve gizliliğe riayet etmesini isterim" dedi. Akbulut, "Milletvekilleri sizin bu uyarınıza rağmen oylarını göstermeye ve bu biçimde oy atmaya devam ederlerse ne yapacaksınız?" sorusunu ise "Uyarı görevimi yaparım. Devam ederse ne olur, o zaman düşünürüz. Umarım hiç ihtiyaç kalmaz" diye cevaplandırdı.

Çiller, kritik oylama öncesi Köşk'e çıktı
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, kritik oylaması öncesinde dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile görüştü. Çiller'in Demirel'e "Biz bu oylamada tek bir oy dahi vermemiş olsak bile, iktidar ortaklarının 100'e yakın firesi var" dediği öğrenildi. Demirel'in ise "DYP'den de 35 kadar fire" bulunduğunu söylediği öne sürüldü. Demirel'in şu görüşleri ilettiği öğrenildi:

"Teklif hükümetten geldi. Ben de 'Görevden kaçmam' dedim. Bunun dışında bu işin hiçbir tarafında yokum. Bundan sonrası onların bileceği iş."

75 OY KESİN GİBİ
Çiller, daha sonra görüştüğü DSP'li Başbakan yardımcısı Hüsamettin Özkan'a ise, "Arkadaşlarım zaten imzalarının arkasında duruyorlar. Bizim çizgimizde bir kırıklık yok" dedi.

Çiller, kurmayları ve grup başkanvekillerini de arayarak, olası firelerin engellenmesini istedi. Ancak Başkanlık Divanı'nda alınan karar uyarınca, bugünkü oylamada "isteyen miletvekilinin oyunu göstererek, istemeyenin ise gizli kullanabileceği" ifade edildi.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci, "Bizde herhangi bir tedbir uygulanmayacak. İsteyen arkadaşım oyunu açık kullanır, isteyen kapalı" dedi

Bu arada akşam saatlerinde başkent kulislerinde yayılan bir habere göre ise görüşme trafiğinin ardından DYP'den Çankaya Köşkü'ne dolaylı bir mesaj ulaştı. Bu mesajda Çiller'in yeşil ışık yakması durumunda DYP'den Anayasa değişikliği için 75 oy gelebileceği söyleniyordu. Ancak DYP kaynakları bu haber üzerine yorum yapmadılar.

Şebnem HOŞGÖR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır