kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Miroğlu Kenan Uzun Hasan'ın torunu çıktı
Kenan İmirzalıoğlu'nun soyu, Fatih'in, Otlukbeli Savaşı'nda yendiği Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'a kadar gidiyor.

DELİ Yürek isimli dizide 'Miroğlu' tiplemesini canlandıran Kenan İmirzalıoğlu, Bozulus Türkmen Aşiretleri'nin oluşturduğu Akkoyunlu Devleti'nin hükümdarı Uzun Hasan'ın torunu çıktı. Uzun Hasan, 1473'te Fatih Sultan Mehmet'e Otlukbeli Savaşı'nda yenildi. 5 yıl sonra öldü.

Yerine geçen oğulları ve torunları imparatorluğu koruyamadı. Akkoyunlu'yu yönetenlerin beceriksizliğinden faydalanan Safevi Devleti'nin başı Şah İsmail, Tebriz'i alarak bu hanedena son verdi. (Uzun Hasan, 1467'de Karakoyunlu Hükümdarı Cihanşah'ı, Çapakçur Meydan Savaşı'nda yenerek öldürmüş ve topraklarını alarak başkentini Diyarbakır'dan Tebriz'e taşımıştı.)

ANADOLU'YA GÖÇ
Akkoyunlu'nun yıkılmasından sonra bazı aşiretler Ankara Bala civarındaki köylere yerleşip Osmanlı hakimiyetinde sakin bir hayat sürdü.

İmirzalıoğlu'nun soyu Bozulus Türkmenleri'nden Tabanlı Aşireti'ne uzanıyor. Bu aşiret de Bala köylerinden Üçem'i mesken tuttu.

1850 yılına ait Osmanlı arşiv belgelerinden edinilen bilgiye göre, İmirzalıoğlu'nun üç kuşak önceki dedesi İmirzalıoğlu Mir Osman Bey, aşiretin reisiydi. Büyükbabası İmirzalıoğlu Abdi Bey de, Atatürk'ü Ankara'ya ilk gelişi sırasında, 27 Aralık 1919'da, Bala'da karşılamış ve evinde konuk etmişti. Kenan İmirzalıoğlu'nun amcaları Faruk ve Mustafa İmirzalıoğlu CHP milletvekiliği yaptı. Mustafa İmirzalıoğlu şu anda Anadolu Kulüp'te idareci olarak görevli. İşte, Deli Yürek'teki 'Miroğlu' isminin nasıl ortaya 'çıktı'ğının öyküsü. (Kaynak: Türkmen Aşiretleri-Dr. Tufan Gündüz)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır