kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
F-16'lar çarpıştı
Gece uçuşu yapan iki F-16 kanatlarının birbirine çarpması sonucu Sivas'ta düştü. Pilotlar uçakların fırlatma sistemini kullanarak kurtuldu.

SAMSUN'UN Merzifon ilçesindeki 5. Ana Jet Üssü'ne bağlı 151. Filo'ya ait iki F-16 savaş uçağı "kör uçuş" olarak adlandırılan gece eğitim uçuşu yaparken Sivas'ın Yıldızeli ilçesi Yavu beldesi Belpınar köyünün 3-4 kilometre doğusuna düştü. Uçakların ikili kol eğitimi yaparken gece görüş koşullarının olumsuzluğu nedeniyle birbirlerine fazla yaklaştığı ve bu esnada kanatlarının birbirine çarpması nedeniyle düşmüş olabileceği olasılığı üzerinde duruluyor.

Pilot Yüzbaşı Murat Özaydın ile Pilot Üsteğmen Güngör Özer'in kullandığı uçakların saat 19.30'da Merzifon'daki 5. Ana Jet Üssü'nden havalandığı, kazanın ise saat 20.37'de olduğu öğrenildi. Uçaklar yere çakılmadan az önce pilotların fırlatma düğmelerine basarak atladıkları bildirildi.

ATEŞ TOPU GİBİ DÜŞTÜLER
Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi ve Merzifon Üssü arasında kurulan haberleşme trafiği sonucu bölgeye Sıvas ve Tokat'taki jandarma birlikleri, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kaza mahallinde iki helikopterle yapılan arama kurtarma faaliyetleri sonucunda uçaklardan birinin enkazı Belpınar köyü yakınlarında diğerininki ise Tokat'ın Sulusaray ilçesi yakınlarında bulundu. Alev alan uçakların enkazına ilk müdahaleyi çarpışmayı gören köylüler yaptı. Belpınar köyünün muhtarı Ömer Balak'ın eşi, akşam saatlerinde köyün yakınında büyük bir patlama olduğunu ve yangın çıktığını belirterek, köydekilerin yangını söndürmek için olay yerine gittiklerini söyledi. Enkazlara ulaşan ilk ekipler cesede rastlamadı.

Arama çalışmaları sürerken, pilotlar, üzerlerinde taşıdıkları acil durum cihazıyla hava üssüne sağ olduklarını bildirdiler. Bunun üzerine sinyal verilerine göre sürdürülen çalışmalarda Üsteğmen Göngör Özer'e ulaşıldı. Yetkililer, Yüzbaşı Murat Özaydın'a ulaşmak için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Havadan havaya ve havadan karaya yapılan operasyonlarda kullanılan F16 uçakları, saatte 2 bin 400 kilometre hız yapıyor. İki modeli bulunan uçakların F-16C tipi bir, F-16D tipi bir veya iki pilot tarafından kullanılıyor.

Mahmut BULUT- ANKARA-Yener CABBAR-Taner YEŞİLSU-Aydın DELİKTAŞ (SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır