kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Lotoyu bıraktık, teoriye taktık!
Ne Sayısal Loto ne de Milli Piyango... 1 milyon dolar kazanmanın yolu bir matematik teorisini kanıtlamaktan geçiyor.

HER şey SABAH Gazetesi'nde yayımlanan bir haberle başladı. Haberde Yunanlı yazar Apostolos Doxiadis'in "Petros Amca ve Goldbach Teorisi" adlı kitabındaki teoriyi kanıtlayanın 1 milyon dolar (yaklaşık 590 milyar) kazanacağı yazıyordu. Kitabı yayımlayan "Amerikan Bloomsbury Yayıncılık Şirketi" 2004 yılına kadar süre vererek, teoriyi ispatlayanlara bu parayı vereceğini açıklamıştı.

Bu haber üzerine 258 yıldır çözülemeyen "2'den büyük bütün çift sayılar 2 asal sayının toplamıdır" hipotezi yeniden tartışılmaya başladı; hipotezi kanıtladığını söyleyen onlarca insan SABAH'ı telefon yağmuruna tuttu. İşte uzmanların bu konudaki görüşleri:

UZMANLAR 'ÇOK ZOR' DİYOR
Prof. Dr. Tosun Terzioğlu Sabancı Üniversitesi Rektörü Eski TÜBİTAK Başkanı: İlk önce şunu belirtmem gerekir ki kolay bir şekilde kazanılacak bir ödül değil, kazanması çok zor. Bu problemi bu kadar değerli kılan ise uzun yıllardır çözülememesi ve çözülmesinin zorluğu. Bu tür çözümler için uzun yıllar çalışmak ve belli bir birikime sahip olmak gerekir.

* Prof. Dr. Metin Gürses Bilkent Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi: Çok basit gibi görünmesine rağmen 1742 yılından beri ispatlanamıyor. Son olarak Fransa'da Fermat hipotezini ispatlayan matematikçiye para ödülü verildi ve bu olay ispatlanamayan bir örnek oldu. Basit gibi görünmesine rağmen zor.

* Prof. Dr. Alp Eden Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı: Hipotezin ispatlanmamasının nedeni ise asal sayılar üzerinde yeteri kadar bilgimizin olmayışıdır.

* Prof. Dr. Alev Topuzoğlu Sabancı Üversitesi: Bence bu hipotez yakın zamanda ispatlanır. Ancak, bu hipoteze 1 milyon dolar ödül biçilmesi de sorunun hiç de kolay olmadığını ortaya koyuyor. Derin matematik bilgisi içeren ve sofistike metodlar kullanılması gereken bir hipotez.

* Murat Aygen (1998 yılında, 2500 yıldır ispatlanamayan ve geometride 6vr olarak geçen formülü ispat etti): Goldbach hipotezinin ispatlanması zor gibi gözükse de zaman içinde onun da ispatı yapılacaktır.

'ÇÖZDÜM' DİYENLER İÇİN!
Uzmanlar, "285 yıldır çözülemeyen bu hipotezi çözmek oldukça zor. Kolay olmadığı ödülün büyüklüğünden belli" diyor. Ancak, Türkiye'nin dört bir yanından gazetemizi arayan okuyucularımız 'çok kolaydı, çözdük' diyerek adres istiyor. İşte adres ve telefonlar:

1. Problem ve katılma koşulları hakkında ayrıntılı bilgi için: www.bloomsbury.com ya da www.faber.co.uk İnternet adresine girebelirsiniz.

2. Teoremin ıspatını posta yoluyla gönderebileceğiniz 2 adres bulunuyor:

- Bloomsbury Publishing, 174 Fifth Avenue, New York, NY 10010 Amerika

- Faber and Faber Limited, 3 Queen Square London WC1N 3AU, İngiltere

3. Telefonla müracaat bilgileri için: Rose Mary Morse, 00.90.212.861.23.97


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır