kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Piyasa hükümeti kurtardı
Anayasa değişikliği oylamasında "evet" çıkmasa da, bir hükümet krizi çıkmayacağı inancı borsayı yüzde 2.89 yükseltti

Para ve sermaye piyasalarında hava iyimsere döndü. Bugün yapılacak Anayasa değişikliği oylamasında Cumhurbaşkanı Demirel'in görev süresini uzatılmasa bile, bunun bir hükümet krizi çıkarmayacağına inanan piyasalar, dün alım yönüne geçti.

Gün içinde yüzde 4'ten fazla yükselerek 16.756 puana kadar çıkan borsa, günü 16.216 puandan kapattı.
Endeks yüzde 2.89 oranında değer kazandı. Günlük işlem hacmi ise 537 trilyonla önceki güne göre yüzde 38 oranında arttı.

ENFLASYON DOPİNGİ
Önceki gün açıklanan Mart ayı enflasyon verisi de piyasadaki iyimserlik havasını körükledi. Yüzde 2.5 olarak açıklanan özel imalat sanayi fiyat artışı, enflasyonun önümüzdeki aylar tarım fiyatlarının düşmesiyle daha da gerileyeceğine olan inancı artırdı. Bir hükümet krizi olması halinde enflasyonla mücadele programının başarıyla devam edeceği beklentisi, borsadaki alımlara kuvvet kazandırdı.

Bu arada dün GSH ihalesine giren holding hisselerinde büyük hareketlilik vardı. Holding hisseleri en çok işlem görenler liginin ilk sıralarını kapattı. Holding endeksi yüzde 2.27 oranında değer kazandı.

Bu arada sadece iç piyasadan halka arzedilecek hisselerin 3.6 katı talep alan Tüpraş nedeniyle özelleştirmede sırada olan diğer kamulara da talep geldi.

Oylama öncesi faiz yüzde 33
Anayasa değişikliği oylamasının ikinci turu öncesi yapılan 504 günlük, yaklaşık 16 aylık Hazine ihalesinde ortalama faiz yüzde 33.36 seviyesinde belirlendi. 200-350 trilyon net satış hedeflenen ihaleye, bu tutarın iki katının karşılanabileceği miktarda talep geldi. İhale, satış miktarı küçük olması nedeniyle fazla önemli olarak gözükmese de, piyasanın Cumhurbaşkanlığı krizine bakışını ortaya koydu. Faizi yüzde 33.36 ile tarihi düşük seviyeye çeken piyasa, "Anayasa değişikliği 2. oylamada da reddedilse bile, bu durum bir hükümet krizine yol açmayacak. Hükümet devam ediyorsa, program da devam eder" görüşünü öne çıkardı. Önceki gün açıklanan ve moral veren Mart ayı enflasyon verisi de piyasadaki iyimserliğe destek verdi. Hazine Nisan ayının ilk ihalesinde 437 trilyon nominal tahvil satışı gerçekleştirerek, 293.4 trilyon net para çekti. İhalenin ardından kamu kuruluşlarına da net 198 trilyonluk satış yapıldı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır