kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
7 katrilyon kaybetti
Dünyanın en zengin kişisi Bill Gates, Microsoft hakkında tekel kararı verilmesiyle birlikte kişisel servetinden bir günde 7.2 katrilyon lira yitirdi

Microsoft'un kurucusu ve dünyanın en zengin kişisi Bill Gates, dün şirketi hakkında verilen tekel kararıyla kişisel servetinden bir günde 12 milyar dolar (yaklaşık 7 katrilyon lira) kaybetti. Elinde Microsoft'a ait 785 milyon adet hissesi bulunan Gates, böylece ortalama saniyede 4.7 milyon dolar (2.8 trilyon lira) kaybetmiş oldu.

Bu rakamlar, bir kişinin bir günde kaybettiği en büyük para olarak tarihe geçerken, kişisel serveti bir günde 71.8 milyar dolara gerileyen Bill Gates'in de dünyanın en zengin adamı ünvanını koruması zora girdi. Microsoft'un hisse senetlerinin daha da düşmesiyle, Gates'in kişisel servetinin, dünyanın iki numaralı zengini ve 64 milyar dolarlık servete sahip Softbank'ın kurucusu Masayoshi Son'un altına inebileceği belirtiliyor.

Önceki günkü hızlı düşüşle 90 dolara inen Microsoft hisseleri dün açılışta 92 dolara çıkarak bir miktar toparlandı.

CEZA BELİRLENECEK
Federal yargıcın kararının ardından, Microsoft'un cezalandırılması aşamasına geçilebilecek. Ancak şirketin bölünmesi yolundaki muhtemel bir karardan, daha hafif tedbirlere kadar uzanan önlemler, 6 ay kadar mahkemede görüşülecek.

Cezalandırma işleminin hangi çerçevede gerçekleşeceği henüz bilinmiyor. Uzmanlar, seçenekler arasında Microsoft'un birkaç parçaya bölünmesi veya bilgisayar yazılımı alanında rekabeti artırıcı ve Microsoft'u zayıflatıcı önlemler alınmasının bulunabileceğini belirtiyor.

TEMYİZ BAŞVURUSU
ABD'de Microsoft şirketinin anti-tekel yasalarını ihlal ettiğine ilişkin kararın açıklanmasının ardından, bilgisayar yazılım devi Microsoft'un Başkanı Bill Gates, temyize başvuracaklarını duyurdu.

Şirketin İcra Direktörü Steve Ballmer ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Gates, "Adli sürecin sonunda kazanan biz olacağız" dedi. Bill Gates, Microsoft aleyhinde alınabilecek radikal bir kararın, tüm dünya ekonomisini etkileyeceğini söyledi.

Ciliv: Hakimin kararı güncelliğini kaybetti
MIcrosoft Türkiye Genel Müdürü Süreyya Ciliv, hakimin aldığı kararın günümüz koşullarında güncelliğini kaybettiğini söyledi. Ciliv, "Bugün herkes internetten bahsediyor. PC'yi bunun için alıyorlar. Cep telefonlarından, televizyonlardan internete girmenin konuşulduğu günümüzde, bilgisayarın işletim sisteminin interneti desteklemesi şaşırtıcı birşey mi?" dedi. Ciliv, temyiz mahkemesinin şirket hakkında olumlu karar alaracağına inandıklarını, kısa dönemde kararın birşeyi değiştirmeyeceğini belirtti.

Piyasa değeri 80.4 milyar dolar düştü
TARİHİ davada mahkemenin Microsoft'un aleyhinde karar almasıyla şirket hisseleri yüzde 15 oranında değer kaybederek 94.60 dolara düştü. Microsoft'un piyasa değeri de bir anda 80.4 milyar dolar gerileyerek, 552.9 milyar dolardan 472.5 dolara indi. Microsoft bu düşüşle Cisco Systems'ın iyice gerisine düştü. Gelişmelerden etkilenen Nasdaq'da ise tarihi bir düşüş yaşandı. Nasdaq yüzde 7.64 geriledi. Diğer yandan yatırımcıların teknoloji hisselerinden bankalar ve ilaç şirketleri gibi daha geleneksel sektörlere önemli miktarda fon aktarmaları, Dow Jones Sanayi Endeksi'nin yüzde 2.75 yükselmesine neden oldu.

Bill Gates yine de kendinden emin
MIcrosoft Yönetim Kurulu Başkanı Bill Gates, Federal Mahkeme'nin Microsoft'un antitröst yasalarını ihlal ettiği yönündeki kararının yazılım devinin bölünmesine neden olacağını sanmadığını söyledi. BBC televizyonunda kararın temyize açık olduğunu söyleyen Gates, bu süreçten galip çıkacaklarına emin olduğunu belirterek, "Sağduyu bizden yana" dedi. Gates, "Temyiz sürecinde de Microsoft'un bir numaralı önceliği yenilik yapmaya devam etmek olacak. Hukuksal dayanaklarımızın güçlü olduğuna inanıyoruz. Temyiz Mahkemesi daha önce, Microsoft'un tüketiciler yararına Windows işletim sistemine internet özellikleri yerleştirebileceğine karar vermişti" diye konuştu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır